Ερωτήματα για τη στάση που τηρούν οι πλειοψηφίες συνδικαλιστικών ηγεσιών
Στο δρόμο της ...νομιμοποίησης της απελευθέρωσης και της αγοράς του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων επιλέγουν να πορευτούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και των αρτοποιών, όπως προκύπτει από χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποί της. Απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ανοίγει το δρόμο για τη βίαιη συρρίκνωση του κλάδου των παραδοσιακών αρτοποιείων και τη μονοπώληση του κλάδου από τα σούπερ μάρκετ, τις μεγάλες βιομηχανίες και τους εισαγωγείς προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης, η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής διοίκησης του κλάδου των αρτοποιών και εκπρόσωποι άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων ομονοούν ότι δε θα είχαν καμία αντίρρηση στην επιλογή της κυβέρνησης για απελευθέρωση, εάν επιβαλλόταν επαρκής... επισήμανση των προϊόντων και ίσοι κανόνες ανταγωνισμού με τις μεγάλες μονάδες!
Αυτό προκύπτει τόσο από τα λεγόμενα του προέδρου της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων, όσο και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, του προέδρου της ΓΣΕΕ, του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ και καταναλωτικών οργανώσεων. Τη θέση του με σαφήνεια διαχώρισε ο γενικός γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ) Μπ. Μηνάς, ο οποίος απαντώντας στο ψευτοεπιχείρημα περί υποχρεωτικότητας της ρύθμισης, επειδή αυτό απαιτεί η ΕΕ, τόνισε ότι εάν η στήριξη των συμφερόντων των βιοτεχνών αρτοποιών, των χιλιάδων εργαζομένων και των καταναλωτών σημαίνει ότι η κυβέρνηση παρανομεί απέναντι στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τότε να το κάνει!
Χωρίς την παραμικρή αναστολή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος παραδέχτηκε ότι «δεν είμαστε υπέρ των απαγορεύσεων και των απαγορευτικών πολιτικών, αλλά να υπάρχει διαύγεια στην επισήμανση των προϊόντων». Και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ δήλωσε συνοδοιπόρος με τους αρτοποιούς, ζητώντας επαρκή επισήμανση ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές από πού προέρχεται το ψωμί που αγοράζουν, τονίζοντας απερίφραστα πως «δε ζητάμε να παρανομήσει η χώρα, ξέρουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την ΕΕ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Σκορίνης εστίασε το όλο πρόβλημα του νομοθετήματος στο γεγονός ότι «δε θέτει ίσους όρους μεταχείρισης και περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις υπέρ των μεγάλων μονάδων», προβλέποντας, ωστόσο, ότι ο νόμος αυτός θα οδηγήσει σε σωρεία κλεισιμάτων και σε θύελλα μείωσης της απασχόλησης στον κλάδο.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε σχετικά ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αν. Χρήστου, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα του προσανατολισμού που έχει επιλέξει να κρατήσει η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου, «είναι σαφές ότι δε θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε εάν τηρούνταν ίσοι κανόνες ανταγωνισμού», αποσιωπώντας στην ουσία ότι ο «ανταγωνισμός» που ευαγγελίζεται δεν μπορεί εκ των προτέρων να έχει ίσους κανόνες. Ενώ και ο νομικός σύμβουλος της Συντεχνίας δήλωσε πως «εάν δεν υπήρχε διαφορετική μεταχείριση δε θα είχαμε αντίρρηση».