Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Ρ. Κορέα: Οχι στη βάση της Μάντα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Εχθρικές, επιθετικές και απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, τις ενέργειες της Κολομβίας να εντείνει τους ψεκασμούς και συνάμα να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Κορέα, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο «Τελεσούρ», κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βενεζουέλα, διευκρίνισε μάλιστα ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Κολομβία, ενώ μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του στις 15 Γενάρη θα επανεξετάσει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών - το Εκουαδόρ ανακάλεσε πρόσφατα τον πρέσβη του από την Μπογκοτά - και την ενδεχόμενη προσφυγή ενάντια στην Κολομβία.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανανέωση της συμφωνίας χρήσης της βάσης Μάντα από τις ΗΠΑ και διευκρίνισε ότι το Εκουαδόρ δεν πρόκειται να υπογράψει ούτε τη Συμφωνία Διμερούς Εμπορίου (TLC). Εξάλλου, όπως τόνισε, βασική επιδίωξη της κυβέρνησής του θα είναι η ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Νοτίου Αμερικής... Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της επίσκεψής του στη Βενεζουέλα όπου ήδη, όπως αποκάλυψε, υπήρξαν καταρχήν συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα.

Επίσης, ο Ρ. Κορέα, δήλωσε ότι τα προγράμματα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας είναι ένα παράδειγμα που θα ακολουθήσει και το Εκουαδόρ όσον αφορά το κοινωνικό του πρόγραμμα, με πρώτο πρόγραμμα που θα θεσπιστεί αυτό κατά του αναλφαβητισμού με τη «βοήθεια της Βενεζουέλας και της Κούβας, όπως ελπίζουμε». Κατέληξε δε, ότι η πρόταση για σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης θα είναι η πρώτη του νομοθετική πρόταση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ