Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθεώρηση... δυνάμεων από τον Ρ. Γκέιτς

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, διάδοχος του Ντόναλντ Ράμσφελντ, με τους κατοχικούς φονιάδες

Associated Press

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, διάδοχος του Ντόναλντ Ράμσφελντ, με τους κατοχικούς φονιάδες
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Τη γενικότερη προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στη χώρα» συζήτησε ο νέος Αμερικανός υπουργός Αμυνας, όπως δήλωσε ο ίδιος, με την ιρακινή ηγεσία. Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, έκανε λόγο για «ενίσχυση της βοήθειας που λαμβάνουν οι ιρακινές αρχές» χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με Αμερικανούς στρατιώτες, και όπως διαρρεόταν, οι «ίδιοι οι στρατιώτες του ζήτησαν να αποσταλούν επιπλέον άτομα».

Από την πλευρά του, ο Νούρι αλ Μάλικι επέρριψε την ευθύνη της κατακόρυφης κλιμάκωσης της βίας «σε σουνίτες εξτρεμιστές και σε πρώην υποστηρικτές του Σαντάμ». Εκπρόσωποι του σιιτικού κόμματος «Ντάουα» του αλ Μάλικι, μαζί με αντιπροσωπείες και από άλλα 7 σιιτικά κόμματα, επισκέφτηκαν χτες το θρησκευτικό ηγέτη των Ιρακινών σιιτών Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, στη Νατζάφ, προκειμένου, όπως έλεγαν, «να πάρουν την ευλογία και τη γνώμη του για τα σχέδια σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας, με τη συμμετοχή και ορισμένων κουρδικών και σουνιτικών παρατάξεων, με στόχο να επιτευχθεί ηρεμία».

Η προοπτική αποκλιμάκωσης, πάντως, δε φαντάζει πολύ πιθανή, τουλάχιστον στους περισσότερους παρατηρητές. Ο πρέσβης του Αραβικού Συνδέσμου στο Ιράκ, Μουχτάρ Λαμανί, εκτιμούσε ότι «οι βιαιότητες μεταξύ σουνιτών - σιιτών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον να ελεγχθεί η κατάσταση».

Χτες, πάντως, η σημαντικότερη επίθεση που σημειώθηκε είχε ως στόχο την ιρακινή αστυνομία, που γίνεται αντιληπτή ως συνεργάτης των κατοχικών δυνάμεων. Καμικάζι εξερράγη μπροστά σε κέντρο στρατολογίας της αστυνομίας, στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας 13 και τραυματίζοντας 15 επίδοξους αστυνομικούς. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι σκοτώθηκαν άλλοι 3 Αμερικανοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ασοσιέιτεντ Πρες» οι νεκροί Αμερικανοί από την έναρξη της εισβολής έφτασαν πλέον τους 3.000.

Στο περιθώριο της ανακοίνωσης απωλειών, η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία κοινοποίησε ότι απήγγειλε κατηγορίες για δολοφονία σε 8 πεζοναύτες που εμπλέκονται στη σφαγή 21 αμάχων, στη Χαντίθα, το Νοέμβρη του 2005. Η είδηση δυσαρέστησε τους κατοίκους της πόλης, που μίλησαν για «εξαπάτηση» και ζήτησαν οι δράστες να δικαστούν στο Ιράκ.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Πετρελαίου συζητά με 3 αμερικανικές εταιρείες που δεν κατονομάζονται, την κατασκευή ενός νέου διυλιστηρίου στην Καρμπάλα (κόστους τουλάχιστον 42 εκατομμυρίων δολαρίων και δυναμικότητας 140.000 βαρελιών ημερησίως). Συζητιέται επίσης η κατασκευή άλλων δύο διυλιστηρίων σε Σουλεϊμανίγια και Νασιρίγια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ