Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16
Αυτή η φωτιά δε σβήνει...

Δυναμική κινητοποίηση φοιτητών - σπουδαστών και χτες έξω από τη Βουλή

Αυτή η φωτιά δε λέει να σβήσει. Οχι, «μέχρι να τους ακυρώσουμε τα σχέδια που βάζουν υποθήκη τη ζωή μας». Οχι, «αν δεν μπλοκάρουμε τα μέτρα τους». Ο συναγερμός παραμένει. Σε κάθε σχολή, κάθε ίδρυμα. Για κάθε φοιτητή και σπουδαστή, για κάθε εκπαιδευτικό, εργαζόμενο, μαθητή και γονιό. Και χτες οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν πάλι με φοιτητές και σπουδαστές που συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα Προπύλαια, για να καταδικάσουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και να διατρανώσουν την απόφασή τους: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω». Μαζί τους - με μικρή συμμετοχή - και αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών.

Λίγο αργότερα δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι βγαίνουν στην Πανεπιστημίου και το ένα πανό ξεδιπλώνεται μετά το άλλο: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με το λαό. Για την Παιδεία των αναγκών μας». Και διαδηλώνουν ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16: «Δε διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε το μέλλον μας». Η πορεία ξεκινάει και τα συνθήματα πέφτουν βροχή «μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά».

Δε σταματούν στιγμή να τα «ψέλνουν» με τα αγωνιστικά τους κάλαντα στην Ιερά Συμμαχία της ιδιωτικοποίησης (ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), μετατρέποντας μπρελόκ κλειδιών σε αυτοσχέδια τρίγωνα γιατί «αφού το θες, Χριστούγεννα θα κάνουμε μέσα στις σχολές». Η πορεία φτάνει έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, η χαφιεδοκάμερα καλύπτεται. Για άλλη μια φορά τα χέρια υψώνονται και τα συνθήματα «φουντώνουν». Το αίτημα γράφεται με κόκκινη μπογιά στον τοίχο: «Εξω ο ΣΕΒ απ' τις σχολές».

Η πορεία φτάνει στη Βουλή. Εκεί φοιτητές και σπουδαστές βάζουν φωτιά σε μια συμβολική ταφόπλακα, αυτήν που το κεφάλαιο επιχειρεί να βάλει στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενώ φωτιά παίρνουν και μια σειρά από λάστιχα, που συμβολίζουν «τη ζωή και τις σπουδές μας». Αμέσως καταφτάνουν διμοιρίες των ΜΑΤ και αρπάζουν όσα λάστιχα δεν έχουν καεί και όχημα της Πυροσβεστικής σβήνει τη φωτιά. Οι διαδηλωτές απαντούν άμεσα με την «ντουντούκα»: «Οσες φωτιές κι αν σβήσετε, τη φωτιά που ανάβετε με την πολιτική σας δεν μπορείτε να τη σβήσετε»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ