Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η πρόκληση του MEGA

Η προχτεσινή εκπομπή του Αλ. Παπαχελά στο «Mega», για τα λεγόμενα «παιδιά της Βέρμαχτ» και την καμπάνια που γίνεται ανά την Ευρώπη γι' αυτά, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ατόπημα. Αλλά επειδή τα διάφορα κρούσματα πληθαίνουν, μάλλον έχουμε να κάνουμε με μία καραμπινάτη πρόκληση, αφού πρόκληση και προσβολή της ιστορικής μνήμης είναι να προσπαθούν να μας μυήσουν στην ιδέα, του πόσο καλοί άνθρωποι ήταν αυτοί που συγκροτούσαν το φασιστικό στρατό του Χίτλερ.

Η εκπομπή υποτίθεται αφορούσε κάποιους σημερινούς εξηντάρηδες, που είναι καρπός σχέσεων που είχαν κάποιοι Γερμανοί αξιωματικοί ή και στρατιώτες με κοπέλες των χωρών που ήταν υπό γερμανική κατοχή. Οχι τόσο για τις γυναίκες που απέκτησαν έναν ανεπιθύμητο καρπό, ως αποτέλεσμα βιασμού και οι οποίες χρόνια και χρόνια ανέβαιναν το Γολγοθά της επιζητούμενης λήθης. Αλλά κύρια για τις περιπτώσεις γυναικών που συνειδητά συνευρέθηκαν με τον Γερμανό στρατιωτικό. Ερωτεύτηκαν και αγάπησαν, όπως είπε η εκπομπή. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι για τις κοινωνίες των υποδουλωμένων πληθυσμών, οι γυναίκες που επέλεξαν να κάνουν σχέσεις και να γεννήσουν τα παιδιά του εισβολέα και καταχτητή, δεν ήταν δα και το παράδειγμα προς μίμηση. Ντροπή και όνειδος ήταν, που η κάθε μικροκοινωνία προσπαθούσε - και σωστά - να ξεπλύνει με κάθε τρόπο.

Σήμερα, χρόνια μετά, και προσεγγίζοντας το θέμα με ανθρωπιστικούς όρους, να συμφωνήσουμε ότι εκείνα τα παιδιά, αφότου η συντριβή του φασισμού στον πόλεμο αποτέλεσε γεγονός, έζησαν μια ζωή που είχε τα προβλήματά της. Ισως πολλά, πάρα πολλά προβλήματα που, τις περισσότερες φορές, εδράζονταν στις αρχικές, αλλά και στις μετέπειτα επιλογές των μανάδων τους. Εντάξει, αυτό είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να σημειωθεί και να αξιολογηθεί.

Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι το να τολμά σήμερα το «Mega» να στήνει εκπομπές ωραιοποίησης της ολοκληρωτικής στρατιωτικής - πολεμικής μηχανής που σκόρπισε τον θάνατο σ' ολόκληρη την ήπειρο, πάει πολύ. Είναι μάλιστα ύποπτο, σε μια εποχή που εντείνονται οι προσπάθειες να ξαναγραφεί η ιστορία, ένα μεγάλο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, να επιχειρεί να κάνει διαχωρισμό, να εξατομικεύσει και να προβάλει το ρόλο του στρατιώτη - μονάδα, σε αντιδιαστολή από την πολεμική κρεατομηχανή που υπηρετούσε και που προκάλεσε δεκάδες επί δεκάδων εκατομμύρια θύματα.

Σε κάθε περίπτωση γεννά πελώρια ερωτηματικά και εύλογους συνειρμούς να ρίχνεις σκιά και να προσπερνάς τη φρίκη και τον όλεθρο που έσπειρε η δράση του χιτλερικού στρατού, και επιστρατεύοντας διάφορους «ειδικούς» και «ειδικές» να επικαλείσαι τις... ανάγκες που είχε ξεχωριστά ο κάθε στρατιώτης ως νέος να κάνει σχέσεις με το άλλο φύλο, επιχειρώντας μάλιστα να εμφυσήσεις την ιδέα του πόσο καλύτεροι και πιο ρομαντικοί καβαλιέροι ήταν για τις νέες της εποχής οι Γερμανοί καταχτητές, σε σχέση με τους ντόπιους αγροίκους...

Επιμύθιο; Χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση, ακόμα και σε φαινομενικά αθώες εκπομπές και καμπάνιες. Υπάρχει ανάγκη να μην ξεχνάνε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Και απαιτείται να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί που έχουν βαλθεί να παραχαράξουν ακόμα και την πολύ πρόσφατη ιστορία, θα συνεχίσουν το βρώμικο έργο τους, αν η αντίδραση, η αντίσταση και η εναντίωση των λαών, δε στραπατσάρει τα σχέδιά τους.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ