Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ρωμιοσύνη» - «Αξιον Εστί» σε άνυδρους καιρούς

«Είναι η πιο αντιπνευματική, άνυδρη εποχή απ' όσες έχω ζήσει», είπε χτες ο Μίκης Θεοδωράκης. Η κυκλοφορία του διπλού CD με τα συγκλονιστικά έργα του, «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Αξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, έδωσε αφορμή στον συνθέτη να υπογραμμίσει την ανάγκη η αληθινή δημιουργία να φτάνει στο φυσικό αποδέκτη της, το λαό. «Γράφουμε για ένα λαό που έχει διάρκεια. Γι' αυτόν, που οι στίχοι των ποιητών, τους οποίους τραγούδησε, τον ψήλωσαν. Είναι κρίμα σήμερα να υπάρχουν χίλιοι σταθμοί και να μη βάζουν οι "γραικύλοι" ούτε ένα ελληνικό τραγούδι», είπε. Και κάλεσε την ΕΡΤ, που πληρώνεται από το λαό, «να σπάσει αυτό το μονοπώλιο», τονίζοντας πως «πρέπει να γίνει επανάσταση πνευματική και καλλιτεχνική». Με καυστικό χιούμορ, σχολίασε και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τον «Ζορμπά»: «Είμαι περήφανος που η χώρα μας φτιάχνει θαυμάσιο τζατζίκι και σουβλάκι...».

Το άλμπουμ αποτελεί ζωντανή ηχογράφηση του συναυλιακού διήμερου στο Μέγαρο Μουσικής (10-11/11/2005) - για τους σκοπούς του συλλόγου επανένταξης εθισμένων «Η Επιστροφή», όπου θα διατεθούν τα έσοδα από το CD. Συμμετείχαν, επίσης, ο λυρικός τραγουδιστής Τάσης Χριστογιαννόπουλος (ιδεώδη χαρακτήρισε την ερμηνεία του ο συνθέτης), ο Γιώργος Κιμούλης (αφηγητής), η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, οι χορωδίες ΔΕΗ και Δήμου Αθηναίων και η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης.

«Η "Ρωμιοσύνη" ξαναηχογραφείται μετά από 40 χρόνια. Κανείς δεν τόλμησε να την αγγίξει από τότε», είπε ο συνθέτης, σημειώνοντας τη «συγκλονιστική ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση», αλλά και τις «τρομακτικές δυσκολίες του έργου για τον τραγουδιστή». Αναφερόμενος στον Γ. Νταλάρα είπε ότι «με προσοχή, αγάπη και ευθύνη χάρισε μια δεύτερη εκδοχή, που έχει το πλεονέκτημα να είναι κοντά στα σύγχρονα ηχητικά ακούσματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ταξίδια» με Καββαδία και Θεοδωράκη (2010-02-26 00:00:00.0)
Τραγούδησε τη Ρωμιοσύνη και την Επανάσταση (2008-04-30 00:00:00.0)
Τραγουδο-θέατρο «όπως στον Πινόκιο» (2003-12-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-05-15 00:00:00.0)
Μελωδικά «ταξίδια» Μάνου και Μίκη (1999-12-14 00:00:00.0)
Εργα συλλογικής μνήμης (1999-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ