Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Απελευθέρωση» ... της αρχαιολογικής «αγοράς»

Ακόμη πιο ...«απλοποιημένες» θα είναι οι διαδικασίες πρόσβασης του κεφαλαίου στην πολιτιστική κληρονομιά μέσω του νομοσχεδίου για την «πολιτιστική χορηγία». Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, στην παρουσίαση του ημερολογίου της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι αλλαγές στοχεύουν στην αποφυγή του «κινδύνου» να γίνει ο νόμος «γραφειοκρατικός» και «ως εκ τούτου να μη δουλέψει το σύστημα».

Ο υπουργός είπε ότι η πρόβλεψη καταλόγου που θα ορίζει «ποιες δραστηριότητες μπορεί να τύχουν χορηγίας, όχι μόνο για το δημόσιο, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα», θεωρήθηκε σαν «προσπάθεια, τρόπον τινά, ελέγχου ή καθοδήγησης του πολιτισμού μέσα από τα κανάλια του ΥΠΠΟ. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε, με τίποτα». Ετσι, στην Ολομέλεια της Βουλής θα παρουσιαστεί ένα «απλοποιημένο ως προς τις διατάξεις του» νομοσχέδιο, αποκόβοντας «το Συμβούλιο Πολιτισμού από τις αποφασιστικές του αρμοδιότητες», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η διαδικασία κατάθεσης αίτησης, εισήγησης, απόφασης, έγκρισης κλπ.

Επιπλέον, «θα απαλειφθεί ο κατάλογος στον ιδιωτικό τομέα, διότι δε θέλουμε να κάνουμε καμία παρέμβαση εκεί. Θέλω ο ιδιωτικός τομέας να κάνει τα του πολιτισμού μόνος του και θέλω αυτό να είναι απολύτως σαφές»! Το μόνο που θα υπάρχει θα είναι ένας «ενδεικτικός κατάλογος των μνημείων εκείνων που θα θέλαμε να τύχουν χορηγίας», τον οποίο θα προτείνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Ουσιαστικά, πρόκειται για πλήρη απελευθέρωση της ...«αγοράς» της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αποδεικνύεται και έτσι μέχρι πού και τι είδους «αλλαγές» θα δεχτεί η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ