Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
H δημιουργία και δράση της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ

Τελευταίο

Μετά τον Ελιγμό από το Βίτσι στο Γράμμο

Οταν η ΣΑΓΑ έφτασε στο Γράμμο, με εντολή του ΓΑ εγκαταστάθηκε στο ύψωμα Γκουρίτσα με υψόμετρο 1787 μέτρα, στους πρόποδες του Σούφλιακα, ως εφεδρεία του ΓΑ.

Πριν αρχίσουν οι επιχειρήσεις στο Γράμμο, το II τάγμα της Σχολής πήρε εντολή και αναπτύχθηκε αμυντικά στα υψώματα Λούγκα και Καρυά, απέναντι από τα τρία σύνορα που κατείχε ο εχθρός. Τη νύχτα της 24ης προς την 25η Αυγούστου, ταξιαρχία της XV Μεραρχίας του κυβερνητικού στρατού, επιτέθηκε στον τομέα του Τάγματος, με σκοπό την ανατροπή του και συνέχιση της επίθεσης με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Ανω Αρένας.

Τόσο τη νύχτα και ιδιαίτερα την ημέρα της 25ης Αυγούστου στον τομέα του ΙΙ τάγματος της ΣΑΓΑ, ακολούθησε σκληρός αγώνας, χωρίς να σημειώσει καμία επιτυχία ο εχθρός. Τις νυχτερινές ώρες της 25ης Αυγούστου με βαριές απώλειες ο εχθρός συμπτύχθηκε στη βάση του στα Τρία Σύνορα, χωρίς να εκδηλώσει καμία άλλη επιθετική ενέργεια προς Ανω Αρένα Σούφλιακα.

Στις 26 και 27 Αυγούστου σκληρές μάχες διεξήγαγε ο ΔΣΕ στην περιοχή του Τσάρνου και κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία, όπου ο κυβερνητικός στρατός προχωρούσε με γρήγορους ρυθμούς, με σκοπό την κατάληψη της κορυφής του Γράμμου και τον εγκλωβισμό και την εξόντωση των μαχητών του ΔΣΕ.

Στις 27 Αυγούστου το βράδυ, η Δ/ση της ΣΑΓΑ πήρε εντολή να προωθήσει ένα τάγμα από την περιοχή Γκουρίτσα - Ανω Αρένα - Αετομηλίτσα - Πλυκάτη, και να εγκατασταθεί αμυντικά στην τοποθεσία Μαύρη Πέτρα (3) με υψόμετρο 2169 μέτρα, βορειοδυτικά από το χωριό Πλυκάτη.

Με ολονύχτια εντατική πορεία το τάγμα, στις 28 Αυγούστου τις πρωινές ώρες, βρισκόταν στη θέση του.

Τις πρωινές ώρες της 28ης Αυγούστου 1949, ο κυβερνητικός στρατός, ύστερα από σκληρές μάχες με το ΔΣΕ, διαθέτοντας τεράστια υπεροχή, ρίχνοντας όλο και νέες δυνάμεις στη μάχη, χρησιμοποιώντας πάνω από 100 αεροπλάνα, χρησιμοποιώντας μαζικά το πυροβολικό και άλλα σύγχρονα πολεμικά μέσα, που απλόχερα εφοδίαζε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός την Κυβέρνηση των Αθηνών για να συντρίψει το δημοκρατικό κίνημα στη χώρα μας, παρά την ηρωική αντίσταση των τμημάτων του ΔΣΕ, κατέλαβε την πιο ψηλή κορυφή του Γράμμου, το ύψωμα 2520. Από αυτή την ώρα αρχίζει αγώνας δρόμου της III Μεραρχίας καταδρομών, κατά μήκος των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων με σκοπό να εγκλωβίσουν και εξοντώσουν τα υποχωρούντα τμήματα του ΔΣΕ.


Από τις πρωινές ώρες άρχισε σφοδρός βομβαρδισμός στις θέσεις του τάγματος της ΣΑΓΑ, με βόμβες, ρουκέτες και συνεχή μυδραλιοβολισμό. Πριν το μεσημέρι, χωρίς καμία αντίσταση, ακάθεκτος ο κυβερνητικός στρατός προχωρούσε στην περιοχή Μπάρας, με σκοπό να κλείσει τη δίοδο υποχώρησης των τμημάτων του ΔΣΕ.

Από αυτή την ώρα, μεσημέρι 28ης και 29η Αυγούστου 1949, το ύψωμα Μαύρη Πέτρα (3) καίγονταν κυριολεκτικά. Οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού διαδέχονταν η μια την άλλη. Δύο μέρες ακολούθησε σκληρός αγώνας. Οι μαθητές της ΣΑΓΑ παλέψανε με ηρωισμό και αυταπάρνηση. Μπροστά από τις θέσεις των μαχητών της ΣΑΓΑ υψώθηκε αδιαπέραστο τείχος που πάνω του έσπαζε τα μούτρα του ο εχθρός. Οι μαχητές της ΣΑΓΑ πολέμησαν με αυτοθυσία μέχρι την τελευταία στιγμή που πέρασε και ο τελευταίος μαχητής του ΔΣΕ μέσα στην Αλβανία.

Και μόνο αργά τη νύχτα της 29ης προς την 30ή Αυγούστου 1949 και ύστερα από διαταγή του ΓΑ και αφού εκπλήρωσαν στο ακέραιο την αποστολή τους με βαρειά καρδιά εγκατέλειπαν τα ποτισμένα με το αίμα τους χώματα της Ελλάδας.

Οι εθελοντές ναυτεργάτες

Κλείνοντας θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφερθώ στο τμήμα των εθελοντών ναυτεργατών, όπου μια μεγάλη ομάδα, γύρω στους 140, μέλη, στελέχη και οπαδοί της ΟΕΝΟ, αξιωματικοί και απλοί ναυτεργάτες του εμπορικού ναυτικού, διεθνιστές εθελοντές, αρκετοί από αυτούς στον Εμφύλιο Πόλεμο της Ισπανίας στο Λόχο «Ν. Ζαχαριάδης», μαχητές της εθνικής αντίστασης, οργώνανε τους ωκεανούς και πολλοί από αυτούς, ναυαγοί από τα Γερμανικά υποβρύχια, στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταφέροντας στρατό και πολεμοφόδια στα μέτωπα των στρατευμάτων του συμμαχικού αγώνα ενάντια στα στρατεύματα του τριμερούς συμφώνου του Αξονα, διωγμένοι από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις των δοσίλογων στην Ελλάδα, για την αντιστασιακή τους δράση, εθελοντικά περάσανε στις γραμμές του ΔΣΕ, πολέμησαν με πείσμα και αποφασιστικότητα και αρκετοί φοίτησαν στη ΣΑΓΑ και ονομάστηκαν αξιωματικοί του ΔΣΕ. Οι Ελληνες ναυτεργάτες μαζί με την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού πάλεψαν για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας και αρκετοί δώσαν τη ζωή τους στο Γράμμο και στο Βίτσι.


Τιμή και δόξα σε όλους τους νεκρούς του ΔΣΕ που δώσαν τη ζωή τους για το καλό της Ελλάδας και του λαού της.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι ο τρίχρονος ένοπλος αγώνας του ΔΣΕ, δεν ήταν επιλογή των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των λαϊκοδημοκρατικών δυνάμεων. Τον Εμφύλιο πόλεμο τον προκάλεσαν οι Αγγλο-Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι ντόπιες αντιδραστικές δυνάμεις, οι συνεργάτες των κατακτητών, με σκοπό να σπάσουν την αντίσταση του λαού που πάλευε για δημοκρατικές λύσεις και να χτυπήσουν το ΚΚΕ, οργανωτή και καθοδηγητή του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης.

Η ανάπτυξη του αντάρτικου, η δημιουργία του ΓΑ στις 28 Οκτώβρη 1946, η προοπτική δημιουργίας τακτικού στρατού, έβαζε στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της δημιουργίας στρατιωτικών στελεχών ικανών να μπούνε επικεφαλής στα τμήματα του ΔΣΕ και να τα οδηγήσουν νικηφόρα στον αγώνα για την κατάκτηση της εξουσίας. Γι' αυτό και το ΓΑ του ΔΣΕ αποφάσισε το Γενάρη 1947 τη δημιουργία Σχολής εφέδρων αξιωματικών, που λειτούργησε σε έξι σειρές ως το 1949.

Ο σκληρός και άνισος αγώνας που διεξήγαγε ο ΔΣΕ, ο συσχετισμός δυνάμεων, 1:10 σε έμψυχη μαχητική δύναμη και 1:50 σε πολεμικά μέσα, και ορισμένα άλλα πολεμικά μέσα όπως αεροπλάνα και άρματα μάχης ανύπαρκτα για το ΔΣΕ, έναντι του κυβερνητικού στρατού, βάζανε κάτω από σκληρή δοκιμασία τα στελέχη του ΔΣΕ, στην πορεία του Εμφυλίου Πολέμου, γι' αυτό και τα εφόδια με τα οποία θα έπρεπε να εξοπλιστούνε οι απόφοιτοι αξιωματικοί της ΣΑΓΑ ήτανε τόσο σύνθετα και χρειάζονταν επίμονη και κουραστική δουλιά για να αφομοιωθούνε και μεγάλη υπερένταση, γερά νεύρα και αντοχή στα πεδία των μαχών.


Συνεπώς το έργο της Σχολής Αξιωματικών ήταν τεράστιο. Η ΣΑΓΑ ήταν φυτώριο στελεχών, στον τρίχρονο αγώνα του ΔΣΕ. Η ΣΑΓΑ έδωσε πάνω από τρεις χιλιάδες μαζί με τη σχολή του ΚΓΑΝΕ δοκιμασμένους αξιωματικούς και οδήγησαν διμοιρίες, λόχους ακόμα και τάγματα, με εξαιρετική τέχνη και μαστοριά, στις μάχες με τον κυβερνητικό στρατό.

Συμμετοχή σε όλες τις μάχες

Η ΣΑΓΑ δεν ήταν μόνο ίδρυμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας των αξιωματικών. Η Σχολή Αξιωματικών πήρε ενεργό μέρος σε όλες τις εκστρατείες που έκανε ο κυβερνητικός στρατός ενάντια στο ΔΣΕ, αρχίζοντας από την Α' σειρά το 1947, στην εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού στην περιοχή Αγράφων στη Θεσσαλία. Η Δ' σειρά πήρε μέρος σε όλες τις μάχες με τον εχθρό το 1948 στο Γράμμο και στο Βίτσι. Η Ε' σειρά στη διείσδυση με ένα τάγμα στο Σινιάτσικο τον Νοέμβριο 1948 καθώς και στη σκληρή μάχη στο Μπίκοβικ το Δεκέμβρη 1948, κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, με αρκετές απώλειες σε νεκρούς, τραυματίες και κρυοπαγημένους.

Και τελικά η ΣΤ' σειρά, αρχίζοντας από τη μάχη της Φλώρινας, πραγματοποίησε τον ελιγμό, από Βίτσι στο Σμόλικα, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες το Μάρτη 1949, για την ανακατάληψη του Γράμμου. Πολέμησε στο Ταμπούρι, Κάντσικο, έδωσε σκληρή μάχη και κατέλαβε το ύψωμα Πάτωμα τον Μάη του 1949. Πραγματοποίησε τον Ιούνη 1949 ελιγμό μέσα από τη διάταξη του εχθρού και πέρασε πάλι στο Βίτσι, έδωσε τη σκληρή και αιματηρή μάχη στο Λέσιτς, στο ύψωμα 1078 και στη Βάρμπα. Πολέμησε στις 25 και 26 Αυγούστου στην περιοχή Μυροβλήτη.


Και τελευταία, 28 και 29 Αυγούστου 1949, η ΣΑΓΑ με διαταγή του ΓΑ υψώθηκε σαν ατσάλινος τοίχος στην τοποθεσία Μαύρη Πέτρα, πάνω από το χωριό Πλυκάτη και έφραξε τον δρόμο στην III Μεραρχία καταδρομών του κυβερνητικού στρατού που βάδιζε ακάθεκτη μετά την πτώση του 2520 στο Γράμμο το πρωί της 28ης Αυγούστου, για να κλείσει τη διάβαση στην τοποθεσία Μπάρα και να εγκλωβίσει και εξοντώσει τους μαχητές του ΔΣΕ. Τα παλικάρια της ΣΑΓΑ έφραξαν το δρόμο στους καταδρομείς και συμπτύχθηκαν με εντολή του ΓΑ μόνον τότε, αφού είχε περάσει και ο τελευταίος μαχητής του ΔΣΕ στο Αλβανικό έδαφος, θάψανε τους τελευταίους νεκρούς και μεταφέρανε τους τραυματίες και με βαρειά καρδιά τη νύχτα 29 προς 30 Αυγούστου εγκαταλείπανε το Ελληνικό έδαφος ποτισμένο με το αίμα των μαχητών του ΔΣΕ.

Κατάσταση νεκρών αξιωματικών και μαθητών σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας της ΣΑΓΑ του ΔΣΕ

Η ΣΑΓΑ σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας της έδωσε πάνω από 200 νεκρούς αξιωματικούς και μαθητές.

Α' ΣΕΙΡΑ: Φεβρουάριος - Σεπτέμβριος 1947. Υπάρχουνε νεκροί αλλά δε διαθέτω στοιχεία ............................

Β' ΣΕΙΡΑ: Νοέμβρης 1947 - Γενάρης 1948. Δεν υπάρχουν νεκροί. Γ' ΣΕΙΡΑ: Φλεβάρης - Μάρτης 1948. Δεν υπάρχουν νεκροί.

Δ' ΣΕΙΡΑ: Απρίλης - Σεπτέμβρης 1948. Η ΣΑΓΑ πήρε μέρος στις μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι. Υπάρχουν 37 νεκροί.

1. Ζαχαριάδης Αβραάμ, Ταγματάρχης

2. Ζάχος Γεώργιος, Ταγματάρχης

3. Κολιτσίδας Δημήτριος, Λοχαγός

4. Ταπεινόπουλος Γιάννης, Λοχαγός

5. Παπαλέξης Γεώργιος, Λοχαγός

6. Σακαβάρας Βασίλειος, Λοχαγός

7. Μανδραβέλης Παρμενίων, Ανθυπολοχαγός

8. Τσάγκας Θωμάς, Ανθυπολοχαγός

9. Αγγελίδης Ευάγγελος, Ανθυπολοχαγός

10. Βογιατζής Γεώργιος, Ανθυπολοχαγός

11. Βουλγαράκης Νικόλαος, Ανθυπολοχαγός

12. Γκοντουσίδης Δημήτριος, Ανθυπολοχαγός

13. Φλωρής Στέλιος, Ανθυπολοχαγός

14. Εμμανουηλίδης Γεώργιος, Ανθυπολοχαγός

15. Παπαδημητρίου Ιωακείμ, Ανθυπολοχαγός

16. Κυριαζόπουλος Σαράντης, Ανθυπολοχαγός

17. Καραγιώργος Νικόλαος, Ανθυπολοχαγός

18. Καραθάνος Δημήτριος, Ανθυπολοχαγός

19. Μαλκογιώργος Κων/νος, Ανθυπολοχαγός

20. Λαναράς Αθανάσιος, Ανθυπολοχαγός

21. Στράντζας Δημήτριος, Ανθυπολοχαγός

22. Μπίτσης Αντώνιος, Ανθυπολοχαγός

23. Τρούβαλλης Γεώργιος, Ανθυπολοχαγός

24. Παλιούρας Αθανάσιος, Ανθυπολοχαγός

25. Τσαρουχάς Αργύριος, Ανθυπολοχαγός

26. Πούλιος Ευάγγελος, Ανθυπολοχαγός

27. Τελπεντζίδης Νικόλαος, Ανθυπολοχαγός

28. Παλαβούζης Χρήστος, Ανθυπολοχαγός

29. Τοζακίδης Στέφανος, Ανθυπολοχαγός

30. Κοπαράνης Δημήτριος, Ανθυπολοχαγός

31. Τιαμουλάκης Χρήστος, Ανθυπολοχαγός

32. Τσουκανάς Γεώργιος, Ανθυπολοχαγός

33. Παπαηλιού Πέτρος, Ανθυπολοχαγός

34. Φαρτσάλας Δημήτριος, Ανθυπολοχαγός

35. Καρανάσιος Γεώργιος, Ανθυπολοχαγός

36. Παπαδόπουλος Παύλος, Ανθυπολοχαγός

37. Σωτηρόπουλος Δημήτριος, Ανθυπολοχαγός

Ε' ΣΕΙΡΑ: Νοέμβρης 1948 - Γενάρης 1949. Τμήμα της ΣΑΓΑ πήρε μέρος σε μάχη στο Συνιάτσικο, καθώς και στη μάχη του Μπίκοβικ. Υπάρχουν νεκροί, όμως τα στοιχεία που παραθέτω είναι ελλιπή.

1. Ορφανίδης Γεώργιος, Λοχαγός

2. Κωνσταντινίδου Σάσα, Ανθυπολοχαγός

3. Σιδηροπούλου Πελαγία, Ανθυπολοχαγός

4. Λιόλιου Κατίνα, Ανθυπολοχαγός

5. Νικολαΐδης Μιχάλης, Ανθυπολοχαγός

6. Καραμάνης Δημήτριος, Υπολοχαγός

7. Ασλανίδης Κώστας, Υπολοχαγός

8. Σαβίδης Θεόδωρος, Ανθυπολοχαγός

9. Σπυρίδης Αναστάσιος, Ανθυπολοχαγός

10. Μιχαηλίδης Γεώργιος, Ανθυπολοχαγός

..............................................................

..............................................................

ΣΤ' ΣΕΙΡΑ: Φλεβάρης - Αύγουστος 1949. Η ΣΤ' σειρά πήρε μέρος στη μάχη της Φλώρινας, πραγματοποίησε τον ελιγμό τον Απρίλη του 1949 στην περιοχή Σμόλικα - Ταμπούρι - Κάντσικο, οργάνωσε και διεξήγαγε την επιχείρηση στο Πάτωμα το Μάη του 1949, τον Ιούνιο του 1949 πραγματοποίησε ελιγμό από το Γράμμο στο Βίτσι, χτύπησε διλοχία του εχθρού στις Κλεινές Φλώρινας, πολέμησε στο Λέσιτς, ύψωμα 1070, Βάρμπα. Τον Αύγουστο του 1949 πέρασε πάλι στο Γράμμο, έδωσε μάχη στην περιοχή Μυροβλήτη και τελικά 28 και 29 Αυγούστου 1949, στην περιοχή Πλυκάτη - Μπάρα, έφραξε τον δρόμο στα τμήματα του κυβερνητικού στρατού και διευκόλυνε την υποχώρηση των τμημάτων του ΔΣΕ μέσα στην Αλβανία. Η ΣΤ' σειρά της ΣΑΓΑ, στις παραπάνω μάχες είχε βαριές απώλειες. Παραθέτω κατάλογο των ονομάτων που μπόρεσα να συγκρατήσω, οι οποίοι έπεσαν στις παραπάνω μάχες.

1. Νικητίδης Νικόλαος, Συνταγματάρχης

2. Σαμαρίδης Γεώργιος, Υποστράτηγος

3. Αβραμίδης Κώστας, Υπολοχαγός

4. Αναστασιάδης Θεόφιλος, Υπολοχαγός

5. Γαβριηλάτος Ανδρέας, Λοχαγός Π.Ε.

6. Δόσας Παναγιώτης, Ανθυπολοχαγός

7. Δρόσος Λεωνίδας, Υπολοχαγός

8. Κλεισάρης Κώστας, Υπολοχαγός

9. Κωστούλας Σπύρος, Λοχαγός Π.Ε.

10. Μπαλατσός Βασίλειος, Λοχαγός Π.Ε.

11. Μπίρης Λάμπρος, Υπολοχαγός

12. Σιδερίδης Θεοχάρης, Υπολοχαγός

13. Τζανής Ηλίας, Λοχαγός

14. Ντινόπουλος Δημήτριος, Λοχαγός

15. Τσιρμηράκης Δημήτριος, Λοχαγός Π.Ε.

16. Χατζηδημητρίου Αντώνης, Λοχαγός

17. Ιωαννίδου Σοφία, Ανθυπολοχαγός

18. Πούλιος Κώστας, Υπολοχαγός

19. Αχαρνιώτη Βασιλική, Ανθυπολοχαγός

20. Γαβριηλίδης Αρίστος, Υπολοχαγός

21. Ιακωβίδης Κώστας, Λοχαγός

22. Παλιουτζίκος Κώστας, Λοχαγός

23. Τερζόπουλος Παναγιώτης, Αντισυνταγματάρχης

24. Τσακμάκης Αντώνης, Αντισυνταγματάρχης

25. Μπάγκος Θανάσης, Λοχαγός

26. Ανδρεανίδης Ξενοφών, Ανθυπολοχαγός

27. Βασιλειάδου Ολγα, Υπολοχαγός

28. Τριανταφύλλου Νίκος, Υπολοχαγός

29. Μπούρας Κώστας, Υπολοχαγός

30. Σιάλτσης Δημήτριος, Λοχαγός

31. Νάστος Βαγγέλης, Λοχαγός

32. Μάτσης Γεώργιος, Ταγματάρχης

33. Λιάπης Ιωάννης, Υπολοχαγός

34. Δερματάς Παναγιώτης, Υπολοχαγός

35. Παρλιάρη Ολγα, Ανθυπολοχαγός

36. Τσαγκαράτος Φίλιππος, Υπολοχαγός

37. Καλιαρίδης Αριστοτέλης, Ανθυπολοχαγός

38. Αραμπατζής Αποστόλης, Λοχαγός

39. Βλάσης Δημήτριος, Υπολοχαγός

40. Γεωργούλας Γεώργιος, Υπολοχαγός

41. Διαμαντής Αριστείδης, Λοχαγός

42. Ζερβουλίδου Χρυσούλα, Υπολοχαγός

43. Κατσάρης Θανάσης, Λοχαγός

44. Κρανής Γεώργιος, Ανθυπολοχαγός

45. Κωστοπούλου Ολγα, Υπολοχαγός.

46. Μαλικόπουλος Θανάσης, Αντισυνταγματάρχης

47. Μαραγκουζάκης Δημήτριος, Υπολοχαγός

48. Μιχαϊλίδης Σωτήρης, Λοχαγός

49. Μπαζάκας Θανάσης, Λοχαγός

50. Πάντος Γιάννης, Υπολοχαγός

51. Παπαδημάκης Βραχιόλης, Λοχαγός

52. Ριζούλης Δημήτριος, Λοχαγός

53. Σιγρέκης Θανάσης, Λοχαγός

54. Σλάβκος Θωμάς, Υπολοχαγός

55. Τσολακίδης Γεώργιος, Λοχαγός

56. Πολυχρόνης Παναγιώτης, Υπολοχαγός

57. Δάφος Λάζαρος, Υπολοχαγός

58. Ανδριτσούδη Ασημίνα, Υπολοχαγός

59. Κανελάκη Βαγγελιώ, Υπολοχαγός


Ζήσης ΖΩΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ