Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ενταση της αντιδραστικής πολιτικής σ' όλα τα μέτωπα

Η ...αγία οικογένεια

Eurokinissi

Η ...αγία οικογένεια
Ευέλικτες εργασιακές σχέσεις παντού, μείωση του «εργατικού κόστους», ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής των λαών εντός και εκτός της ΕΕ, νεκρανάσταση του «ευρωσυντάγματος», επέκταση σε νέες αγορές και καλύτερη πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές του πλανήτη...

Παρά τα αντιθέτως μεταδιδόμενα, οι ηγέτες των «25», στην προχτεσινή σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, διατράνωσαν με πολύ χειροπιαστό τρόπο τη βούλησή τους να προχωρήσουν ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα της αντιδραστικής πολιτικής τους.

Οι διπλωματικές και «κομψές» προτάσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων και των διακηρύξεων των ηγετών δεν μπορούν να κρύψουν την κλιμάκωση της βάρβαρης επίθεσης. Ασφαλώς και υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ των ισχυρών, κυρίως, κρατών για τον τρόπο που θα γίνει η διεύρυνση, η πολιτική ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος των πολυεθνικών, αλλά αυτό δεν εμποδίζει στο ελάχιστο το ρυθμό της αντιλαϊκής επίθεσης.

Αυτή η αλήθεια επαληθεύτηκε και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, όπου η βούληση για ταχύτερη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση πέρασε ασυζητητί...

Τα πολύ χειρότερα έρχονται στο άμεσο μέλλον, στην Εαρινή Σύνοδο, όταν θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την υλοποίηση των πολιτικών της Λισαβόνας και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Στα συμπεράσματα της προχτεσινής συνόδου, οι 25 ηγέτες «περιορίζονται» να επισημάνουν ότι δεν πρέπει να χαλαρώνουν οι ρυθμοί στην επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα. Ζήτησαν, λοιπόν, να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μεταξύ των «Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων» για το θέμα της «ευελιξίας και ασφάλειας («Flexicurity») με στόχο την προώθηση της ευελιξίας, σε συνδυασμό με την ασφάλεια της απασχόλησης, τη μείωση του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας».

Είναι ολοφάνερο ότι αυτό που προωθείται είναι η γενίκευση της μερικής και ανασφάλιστης απασχόλησης, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η αντικατάστασή τους από ατομικές... Το «εργασιακό μοντέλο» που προωθούν περιγράφεται, άλλωστε, με ακρίβεια από την οδηγία Μπολκεστάιν, που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.

Τα αποτελέσματα από την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας είναι ήδη χειροπιαστά και, πέρα από τα αδιάψευστα στοιχεία για την «αειφόρο» κερδοφορία του κεφαλαίου, αποτυπώνονται και στην έκθεση που παρουσιάστηκε δυο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στην έκθεση αυτή, λοιπόν, διαπιστώνεται με ικανοποίηση ότι «οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν οφέλη», αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν, «προκειμένου να έχουν μόνιμο οικονομικό αντίκτυπο».

Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στο κογκλάβιο των Βρυξελλών είναι «η αυξανόμενη γενική συναίνεση υπέρ της "ευελφάλειας" στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», όπως και «η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε, καθώς οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα για τη δημοσιονομική τους κατάσταση και για να αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες αυξήσεις στο κόστος των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης».

Σφίγγουν τις «αλυσίδες»

Ακριβώς επειδή έχουν βάλει «το νερό στο αυλάκι» και η επίθεση κατά των λαών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ακριβώς γι' αυτό φροντίζουν ταυτόχρονα να θωρακίσουν το ευρωοικοδόμημα των πολυεθνικών, επιδιώκοντας την τρομοκρατία και καθυπόταξη των λαών.

Αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκουν την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, ώστε, από τη μια, να δημιουργηθούν γρήγορα υπερεθνικοί μηχανισμοί καταστολής (Γιουροπόλ, ομάδες ταχείας επέμβασης κ.ά.) κι, από την άλλη, να έχουν εκ των προτέρων δοσμένο το πράσινο φως να επεμβαίνουν στα κράτη - μέλη, δίχως περιττούς «περιορισμούς» απ' αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται να καταργηθεί το δικαίωμα του βέτο στις αποφάσεις που αφορούν ζήτημα «ασφάλειας και δικαιοσύνης». Μπορεί να μην υιοθετήθηκε σ' αυτήν τη σύνοδο, παρόλο που επισημάνθηκε η «ανάγκη» για την αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων, ωστόσο αυτό θα κατοχυρωθεί μέσα από το «ευρωσύνταγμα», τη νεκρανάσταση του οποίου διατράνωσαν οι «25».

Η γερμανική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ την 1.1.2007, έχει αναλάβει να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του «ευρωσυντάγματος» και από τα υπόλοιπα κράτη πριν τις ευρωεκλογές του 2009.

Επειδή είναι μάλλον αδύνατο να επανέλθει ατόφια η αρχική μορφή του «ευρωσυντάγματος», που απορρίφθηκε πανηγυρικά από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας σε δημοψηφίσματα, εξετάζονται διάφορες παραλλαγές που δε θα αλλάζουν την «ουσία» της συνταγματοποίησης της βαρβαρότητας. Μέχρι τότε, δεν κάθονται φυσικά με τα χέρια σταυρωμένα και, ήδη, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που συνεδρίασαν στις 4 και 5 του μήνα έβαλαν στο στόχαστρο «τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση» των λαών, ενοχοποιώντας ριζοσπαστικές απόψεις και δράσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της «ισλαμικής τρομοκρατίας».

Διεύρυνση και κυνήγι μεταναστών

Στη Σύνοδο οι «25» αντιμετώπισαν δυο ακόμα ζητήματα:

1. Τη βίαιη αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων και κυνηγημένων από την πείνα και τους πολέμους της «νέας τάξης» μετανάστες.

2. Τη διεύρυνση και επέκταση σε νέες αγορές.

Ειδικότερα για το πρώτο - την αντιμετώπιση της «λαθρομετανάστευσης» - αποφάσισαν να ενισχύσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς των συνόρων (Froutex) και να δημιουργήσουν «ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα», οι οποίες δίκην αποσπασμάτων χωροφυλακής θα κυνηγούν τους ξένους εργάτες, όπου τους βρίσκουν. Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, επιδιώκουν να αποσπάσουν τη δέσμευση των χωρών προέλευσης και διέλευσης σε «αντιτρομοκρατικές» συμφωνίες. Επίσης θα ενταθούν οι επαναπροωθήσεις και απελάσεις. Συγκεκριμένα μέτρα θα προτείνει η Κομισιόν μέχρι τον Απρίλη του 2007.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, ο επόμενος «σταθμός» είναι η Τουρκία, για την οποία υπάρχει «στρατηγικό ενδιαφέρον και συμφέροντα» του ευρωπαϊκού και αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Οι «25» υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών της περασμένης Δευτέρας, με τις οποίες θάβεται πιο βαθιά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και ενισχύονται οι πιέσεις για μια συνολική λύση στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

Η διαδικασία της διεύρυνσης είναι στρατηγική επιδίωξη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, γιατί, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, βοήθησε την ΕΕ «να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», προφανώς επειδή ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, μέσω της άγριας εκμετάλλευσης των λαών και της εξομοίωσης προς τα κάτω του εργατικού κόστους.

Παράλληλα, συστηματικό χαρακτήρα παίρνουν οι ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις σε Κεντρική Ασία, Δυτικά Βαλκάνια, Μ. Ανατολή, Αφρική και Κασπία.

Είναι ολοφάνερο ότι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια προσπαθούν να βελτιώσουν τη θέση τους, για να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη (πετρέλαια, φυσικό αέριο, φτηνές αγορές εργασίας κ.ά.)...

Κι όμως, αυτή η κυριαρχία και η παντοδυναμία του ιμπεριαλισμού είναι «επισφαλής» και «ευάλωτη», ακριβώς γιατί στηρίζεται στα σαθρά θεμέλια της άγριας εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας των λαών.

Οσο κι αν εμφανίζουν ως νομοτέλεια την αιώνια κυριαρχία του καπιταλισμού, η αλήθεια είναι ότι νομοτέλεια είναι η ανατροπή του, κάτω από την πάλη των λαών.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ