Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πακτωλός προς τις επιχειρήσεις

Κατατέθηκε το κείμενο στη Βουλή

Νέο πακτωλό χρηματικών ενισχύσεων προβλέπει για τις επιχειρήσεις και ο αναθεωρημένος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος προβλέπει ύψος επιχορηγήσεων μέχρι και 60% της ενισχυόμενης επένδυσης για την περίοδο από 1/1/2007.

Για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου αναπτυξιακού, η Επικράτεια κατανέμεται σε τρεις περιοχές: Στην Α' Περιοχή περιλαμβάνονται οι νομοί της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, εκτός των βιομηχανικών περιοχών και των νησιών. Στη Β' Περιοχή οι Περιφέρειες Θεσσαλίας, Νησιά Αιγαίου, Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα. Τέλος, στη Γ' Περιοχή υπάγονται η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, η Ηπειρος και η Πελοπόννησος.

Κριτήριο για την κατηγοριοποίηση των περιφερειών ήταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε περιφέρειας. Οι δε επιχορηγήσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος της ενισχυόμενης μονάδας σε κατηγορία 1 (μεσαίες και μικρές) και κατηγορία 2 (μεγάλες επιχειρήσεις). Οπως προβλέπεται, η χορηγούμενη επιχορήγηση ξεκινά από 15% (για την περιοχή Α') έως και 40% για την περιοχή Γ'. Ειδικά για τις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις (μικρές με βάση τα κοινοτικά κριτήρια) προβλέπεται επιπλέον επιχορήγηση 10 και 20 μονάδων αντίστοιχα. Δηλαδή, η επιχορήγηση για την περιοχή Γ' φτάνει έως και το 60% της επένδυσης. Προβλέπεται επίσης, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ενίσχυση του κόστους λειτουργίας νέων μικρών επιχειρήσεων - πέραν της επιχορήγησης - έως το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Διευρύνονται οι ενισχυόμενες δαπάνες για την αγορά πάγιων στοιχείων ενεργητικού μιας παραγωγικής μονάδας, καθώς και η δαπάνη για την αγορά γης (έως το 10% της συνολικής δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου). Αυξάνεται τέλος η προκαταβολή της επιχορήγησης από 30% σήμερα σε 50%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ