Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Βαρύτερες οι τοκοχρεολυτικές δόσεις

Νέα κέρδη για τους τραπεζίτες εξασφάλισε η ευρωτράπεζα. Στο 3,5% το βασικό επιτόκιο από 2% το Δεκέμβρη του 2005

Ακόμα βαρύτερες πέφτουν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για τα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά, μετά και τη νέα αύξηση 0,25% που αποφάσισαν από κοινού τραπεζίτες και ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πρόκειται για την 6η στη σειρά αύξηση με το βασικό επιτόκιο της ευρωτράπεζας σχεδόν να έχει διπλασιαστεί και να φτάνει πλέον σε 3,5%, από 2,0% που ήταν στις αρχές Δεκέμβρη του 2005. Η σωρευτική ανατίμηση φτάνει τη 1,5 εκατοστιαία μονάδα με την ΕΚΤ - επίσημο όργανο της ΕΕ για την εφαρμογή της «νομισματικής πολιτικής» - να απειλεί για περαιτέρω αυξήσεις μέσα στο 2007.

Η πολιτική αυτή δεν επιβαρύνει μόνο τις δόσεις των νοικοκυριών, αλλά και τις δαπάνες εξυπηρέτησης του υπέρογκου κρατικού χρέους της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κάθε αύξηση κατά 0,25 μονάδες επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο με 70 εκατ. ευρώ. Ετσι, οι απανωτές ανατιμήσεις στο τελευταίο 12μηνο απαιτούν επιπλέον 420 εκατ. ευρώ το χρόνο για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Στην αντίποδα βρίσκονται το τραπεζικό κεφάλαιο που είναι και ο μεγάλος ωφελημένος της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Για πρόσχημα χρησιμοποιούν τον «έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη». Γεγονός είναι ότι η πολιτική τους ενισχύει την αναδιανομή εισοδημάτων σε όφελος της πλουτοκρατίας με τα λαϊκά στρώματα να επιβαρύνονται διαρκώς και από τον πληθωρισμό και από τις αυξήσεις των τοκοχρεολυτικών δόσεων. Οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες στο έπακρο αυτήν την πολιτική θα περάσουν τις ανατιμήσεις στην πελατεία τους. Οι επιπτώσεις αφορούν στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ιδιαίτερα σε αυτά που είναι συνδεδεμένα με τα επιτόκια της ΕΚΤ και της διατραπεζικής αγοράς. Στην ντόπια αγορά η συντριπτικά μεγάλη μάζα των στεγαστικών δανείων και σχεδόν το σύνολο των καταναλωτικών είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

Για παράδειγμα στεγαστικό ύψους 100.000 ευρώ διάρκειας 15 ετών με επιτόκιο 3,5% το προηγούμενο έτος έδινε τοκοχρεολυτική δόση στα 715 ευρώ το μήνα. Μετά τις ανατιμήσεις, το επιτόκιο φτάνει πλέον στο 5% και η τοκοχρεολυτική δόση στα 791 ευρώ το μήνα, που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση κατά 76 ευρώ το μήνα (αύξηση 10,6%).

Ηδη οι ντόπιοι τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους και ετοιμάζονται να πουλήσουν την αναβαθμισμένη πραμάτεια τους με διάφορα τρικ που υποτίθεται ότι θα απαλύνουν το πόνο των δανειοληπτών. Η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) βλέπει τα επιτόκια της ευρωτράπεζας να φτάνουν στο 4% μέσα στο 2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ