Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Διπλό φονικό μέσα σε 48 ώρες

Δυο ακόμα νεκροί εργάτες σε Αθήνα και Αρκαδία ανέβασαν στα 116 τα θύματα της εργατικής τάξης για το 2006

Από την πορεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στους δρόμους του Αιγάλεω
Από την πορεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στους δρόμους του Αιγάλεω
Ενα ακόμα διπλό φονικό σε βάρος της μετράει η εργατική τάξη το τελευταίο 48ωρο. Το μεσημέρι του Σαββάτου, στο εργοτάξιο του Μετρό στην πλατεία Δαβάκη στο Αιγάλεω, ένας τηλεσκοπικός γερανός της εταιρείας «ΕΡΜΗΣ» ανατράπηκε και συνέθλιψε το σώμα του 43χρονου χειριστή Βαγγέλη Φοινίκη. Ενώ μόλις χτες το πρωί ο 38χρονος εργάτης Λάμπης Μουστόγιαννης, πατέρας τριών παιδιών, από το Περδικονέρι Αρκαδίας, «χτυπήθηκε» από 20.000 βολτ κατά τη διάρκεια εργασιών για την τοποθέτηση κολόνας μέσης τάσης στο χωριό Βλαχέρνα στην Αρκαδία, και βρήκε ακαριαίο θάνατο. Τα δυο νέα εργοδοτικά εγκλήματα ανέβασαν στους 116 τους νεκρούς εργάτες από τις αρχές του 2006, σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία.

Ο Λ. Μουστόγιαννης εργαζόταν σε ιδιωτικό εργολαβικό συνεργείο, το οποίο - όπως και όλα όσα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τέτοιου είδους εργασίες - δεν έχει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό ούτε λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Το νέο εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ.

Παραλίγο μακελειό

Στον άλλο τόπο του εγκλήματος, στην επέκταση του Μετρό προς Χαϊδάρι (τα έργα είχε «επιθεωρήσει» μόλις την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς) και συγκεκριμένα στο εργοτάξιο της «ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗΣ», ο γερανός της «ΕΡΜΗΣ» κλήθηκε το Σάββατο για να ανυψώσει σκαπτικό μηχάνημα από βάθρο 35 περίπου μέτρων. Λίγο μετά την έναρξη των εργασιών, το έδαφος δίπλα στο σκάμμα άρχισε να υποχωρεί κάτω από τα «πόδια» του γερανού, με αποτέλεσμα ο τελευταίος σταδιακά να παίρνει κλίση. Ο 43χρονος βγήκε από την καμπίνα του και προσπάθησε να πηδήξει από το όχημα. Δεν τα κατάφερε. Εγκλωβίστηκε ανάμεσα στο γερανό και το έδαφος και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβίσει τα άψυχο κορμί του. Παρών στο φονικό ήταν και ο γιος του νεκρού εργάτη που δούλευε μαζί με τον πατέρα του.

Συνάδελφοι του σκοτωμένου εργάτη δίπλα στο γερανό που ανατράπηκε, λίγο μετά το «ατύχημα»
Συνάδελφοι του σκοτωμένου εργάτη δίπλα στο γερανό που ανατράπηκε, λίγο μετά το «ατύχημα»
Οπως τόνιζαν συνδικαλιστές των οικοδόμων, ο θάνατος του συναδέλφου τους ξεμπροστιάζει την εργολήπτρια εταιρεία για τα μέτρα ασφάλειας στο εργοτάξιο. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα πόδια του γερανού πάτησαν σε μπαζωμένο χώμα που δεν ήταν συμπαγές, ενώ πάνω από το χώμα είχε ριχτεί τσιμέντο καθαριότητας πάχους πέντε πόντων (!), χωρίς οπλισμό και με μόνο συνεκτικό ένα οικοδομικό πλέγμα. Σ' αυτά προστίθενται η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, συνολικά για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών.

Το περιστατικό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μακελειό. Δίπλα στο γερανοφόρο όχημα ήταν εγκατεστημένος άλλος, σταθερός γερανός, ενώ πλευρικά του εργοταξίου υπάρχουν κοντέινερς όπου δουλεύει το υπαλληλικό προσωπικό της «ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗΣ». Ο προτεταμένος βραχίονας, κατά την ανατροπή του οχήματος, πέρασε ξυστά από τον σταθερό γερανό - χωρίς ευτυχώς να τον ρίξει κάτω - και σύρριζα από τα κοντέινερς (!), ενώ σε όλη την έκταση του εργοταξίου δούλευαν και άλλοι εργάτες χωρίς ευτυχώς κάποιος να τραυματιστεί.

Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι

Το φονικό σήμανε συναγερμό στις ταξικές δυνάμεις. Συνδικαλιστές των οικοδόμων και από άλλους κλάδους έφτασαν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του εγκλήματος, απαιτώντας μέτρα ασφάλειας και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους για το θάνατο του εργάτη. Με συνθήματα που έγραψαν στην είσοδο του εργοταξίου, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν την εργοδοτική ασυδοσία, που θρέφεται από την πολιτική του δικομματισμού και δε διστάζει να σακατέψει, ακόμα και να σκοτώσει, εργάτες στο όνομα της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Αιγάλεω, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να μην αφήσουν ατιμώρητο το νέο έγκλημα. Συνδικαλιστική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε και την Αστυνομική υποδιεύθυνση Δυτικής Αττικής, όπου διαπιστώθηκε ότι κανείς από τους υπεύθυνους του έργου δεν είχε συλληφθεί. Οι αρμόδιοι αρκέστηκαν στην παύση των εργασιών, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο εργοτάξιο...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ