Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μια μεγάλη νίκη

Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας, στην πιο κρίσιμη αναμέτρηση από το 1998, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος Τσάβες, απέδειξε και πάλι ότι «όταν ο λαός θέλει μπορεί». Με πάνω από 60% υπέρ της «Μπολιβαριανής διαδικασίας» έδωσε το «πράσινο φως» και για την εμβάθυνσή της, για την πιο στέρεη εδραίωσή της. Γνωρίζει ότι οι πιο ωραίες μέρες, αν και με δυσκολίες, που θα αντιμετωπίσει λόγω της αντίδρασης του ιμπεριαλισμού, είναι για να έρθουν.

Ο λαός της Βενεζουέλας στηρίζει την «Μπολιβαριανή διαδικασία» και το διατράνωσε για άλλη μία φορά, την ένατη κατά σειρά, στις κάλπες. Στηρίζει την «Μπολιβαριανή διαδικασία» γιατί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση του Προέδρου Ούγκο Τσάβες μαζί με τα πολιτικά κόμματα και τις λαϊκές οργανώσεις που τη στηρίζουν δεν έμειναν σε λόγια, υποσχέσεις και προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά έθεσαν σε εφαρμογή την ατζέντα για την οποία εκλέχτηκαν. Αλλαξαν το Σύνταγμα της χώρας, θεσμοθέτησαν κοινωνικά προγράμματα, που βελτίωσαν σημαντικά τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Πρόνοια. Των εκατομμυρίων ανθρώπων που ήταν περιφρονημένοι και περιθωριοποιημένοι, ζώντας στην ανέχεια και τη φτώχεια παρά το γεγονός ότι ζούσαν στην πέμπτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της υφηλίου.

Φυσικά ο λαός της Βενεζουέλας έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Το γεγονός ότι τα έσοδα από τους φυσικούς πόρους της χώρας (πετρέλαιο, κ.ά.) αξιοποιούνται από το κράτος για τις λαϊκές ανάγκες είναι σημαντικό ζήτημα για μια χώρα που υψώνει τη φωνή της στον ιμπεριαλισμό. Και η προχτεσινή νίκη του «Μπολιβαριανού Μπλοκ» δείχνει ότι τα λαϊκά στρώματα στηρίζουν την πορεία ριζοσπαστικοποίησης της αλλαγής. Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ούγκο Τσάβες έθεσε όλα αυτά τα χρόνια μια αντιαμερικανική ατζέντα και με τις κινήσεις συνεργασίας που προωθεί. Κυρίως στη Λατινική Αμερική αλλά και σε άλλες περιοχές της υφηλίου. Δε «συμβιβάστηκε» με τις άμεσες ή έμμεσες απειλές που δέχεται καθημερινά. Τις αντιμετωπίζει ενεργοποιώντας τον λαϊκό παράγοντα. Δε δίστασε ούτε στιγμή να προχωρήσει στην ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης με την Κούβα ή τη Βολιβία. Δε δίστασε να πάει στις ίδιες τις ΗΠΑ και να πουλήσει πετρέλαιο στους φτωχούς με 40% χαμηλότερη τιμή.

Ναι, η Βενεζουέλα κάνει βήματα μπροστά για το λαό της και αποτελεί «κακό παράδειγμα» για τους ιμπεριαλιστές. Γι' αυτό έχει την ανάγκη της στήριξης και της αλληλεγγύης των αγωνιστών και των λαών όλου του κόσμου για να αντιμετωπίσει τις επιβουλές των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Ο δρόμος που ανοίγουν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις και οι κομμουνιστές, που στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία που εξελίσσεται στη Βενεζουέλα, έχει επίσης τη δική του συμβολή στη διεθνή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Και αυτή η εκλογική νίκη του λαού της Βενεζουέλας είναι βήμα μπροστά, στους αγώνες που αντικειμενικά έχει να δώσει στην πορεία για τα δικά του συμφέροντα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ