Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΣΕ
«Το ΚΚΕ δεν ξεχνά τους μαχητές του»!

Με στόχο «την ανάδειξη της ένδοξης και ηρωικής αυτής σελίδας της ιστορίας του Κόμματός μας, του μεγαλείου και της προσφοράς όλων των επώνυμων και ανώνυμων μαχητών του ΔΣΕ, στον αγώνα για μια λαοκρατούμενη και σοσιαλιστική Ελλάδα», η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, που φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυσή του, την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στον Περισσό, όπου τιμώμενα πρόσωπα θα είναι οι εν ζωή μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, αλλά και οικογένειες μαχητών που έχουν φύγει από τη ζωή.

Εν όψει αυτής της συνάντησης επιδιώξαμε να μιλήσουμε με έναν μαχητή του ΔΣΕ, μάχιμο μέλος του Κόμματος έως σήμερα. Αποστολή όχι εύκολη, αφού «σκοντάφτει» στη σεμνότητα που χαρακτηρίζει όσους έζησαν εκ των έσω μια πραγματική εποποιία, από την αρχή έως το τέλος της. Αποφεύγουμε τις ερωτήσεις για το «τότε». Επικεντρώνουμε στο «τώρα». Ζητάμε δυο κουβέντες από τον Τάκη Μαργαρίτη - Οικονόμου του Δημητρίου, από το χωριό Πλάτανος Αρμυρού Βόλου. Του ζητάμε να μας πει πώς ο ίδιος - μαχητής του ΔΣΕ το 1947, 1948, 1949, τραυματίας στο Βίτσι, απ' όπου και πέρασε στις Λαϊκές Δημοκρατίες - εισπράττει την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης.

Δυο φράσεις συγκροτούν την απάντησή του: «Το ΚΚΕ δεν ξεχνά τους μαχητές του όσα χρόνια κι αν πέρασαν. Και φροντίζει πάντα να κρατάει τον ελληνικό λαό ενήμερο για τους αγώνες που έδωσε εκείνη η γενιά τη δεκαετία 1940 - 1950».


Εκείνος ο αγώνας ήταν μεγαλειώδης, συνηθίζουμε να λέμε οι νεότεροι. Σε τι συνίσταται το μεγαλείο του; Μας απαντά: «Στο ότι ένας λαός γυμνός, ξυπόλυτος, πεινασμένος και με πολλά βάσανα αντιτάχτηκε στη νέα τάξη πραγμάτων που ήθελαν να επιβάλουν οι Αγγλοι στην αρχή και οι Αμερικανοί στη συνέχεια. Ενας λαός, ο οποίος έκανε ό,τι μπορούσε για να φράξει στον ιμπεριαλισμό το δρόμο να διεισδύσει στα βαλκάνια και στην κεντρική ευρώπη».

«Ο ΔΣΕ - θα συμπληρώσει - ήταν μια διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου προς τις ανθρώπινες αξίες, ήταν διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου να τιμά τον άνθρωπο. Γι' αυτό επανειλημμένα παιδιά αμούστακα κουβαλούσαν τις αδερφές τους στην πλάτη και το αντίθετο οι αδερφές τους αδερφούς τους, γυμνοί, ξυπόλυτοι και πεινασμένοι».

Από πού αντλούσαν τόσο κουράγιο; Δεν προλαβαίνουμε να διατυπώσουμε την ερώτηση και η απάντηση: «Μας έδιναν κουράγιο και δύναμη τα ιδανικά για τα οποία παλεύαμε και παλεύαμε για μια δημοκρατική και ανεξάρτητη πατρίδα».

Η κουβέντα προχωράει, η συγκίνησή του είναι φανερή όταν θυμάται ως Θεσσαλός που είναι ότι έζησε «την μπότα του Σούρλα και του Κουντούρη», γνώρισε «τα βασανιστήρια που τράβηξαν τα αδέρφια μου, οι αδερφές μου και οι γονείς μου», αποτέλεσμα αυτών ήταν «ένας στα βουνά και οι άλλοι στα νησιά». Αλλά: «Οταν πολεμάς για ανώτερα ιδανικά θα πας παντού! Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν ένας δίκαιος αγώνας και ήταν δίκαιος, γιατί ήταν αγώνας για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία».

Στην εκδήλωση της 10ης Δεκέμβρης θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στο πλαίσιό της θα εκτεθεί φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα της περιόδου, όπως και σύγχρονες φωτογραφίες από τον Γράμμο που απεικονίζουν «αποτυπώματα» της πορείας και δράσης του ΔΣΕ, καθώς και τμήματα του πολεμικού εξοπλισμού των μαχητών που βρέθηκαν και περισυνελέγησαν από τα πεδία όπου διεξήχθησαν οι μάχες. Ακόμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε ειδικά γι' αυτήν την εκδήλωση, το οποίο θα περιέχει και αποσπάσματα κινηματογράφησης και εικόνων εκείνης της ιστορικής περιόδου από τη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ, που προβάλλονται για πρώτη φορά.

Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.


Β.Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ