Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σύνταξη στα 67 και τα 68

Η κυβέρνηση του Τ. Μπλερ προχώρησε πρώτη και, ήδη, έχει προωθήσει σχετικό νόμο. Τώρα ακολουθεί το παράδειγμά της η κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας. Μιλάμε για την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Στη Βρετανία το όριο ηλικίας θα πάει σταδιακά στα 68 χρόνια, η Ανκελα Μέρκελ θέλει να το πάει στα 67. Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις, το σχέδιο της Γερμανίδας καγκελαρίου προβλέπει μια σταδιακή αύξηση. Από το 2012, το όριο ηλικίας θα αυξάνεται κατά ένα μήνα το χρόνο, για να φτάσει στα 66 κι από το 2024 θα αυξάνεται κατά δύο μήνες το χρόνο.

Στο σχέδιο προβλέπεται, επίσης, ότι πλήρη σύνταξη στα 65 χρόνια θα μπορεί να πάρει μόνον όποιος έχει συμπληρώσει 45 χρόνια ασφαλιστικών καταβολών. Παράλληλα, η καγκελάριος Μέρκελ σκοπεύει να αυξήσει στα 63 χρόνια το κατώτερο όριο ηλικίας για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, που σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 60 και 65. Επίσης, όσοι θελήσουν να συνταξιοδοτηθούν στα 65 χρόνια τους, αντί τα 67, θα εισπράττουν μια σύνταξη δραστικά μειωμένη κατά 14,4%. Κι αυτό για να υποχρεώνονται να μένουν στη δουλιά μέχρι τα 67 χρόνια.

Τα σημειώνουμε όλα αυτά, ώστε - εκτός των άλλων - να πάρετε μια γεύση για τα όσα σχεδιάζουν και οι εγχώριοι οπαδοί του ευρωμονόδρομου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ