Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΙΝΗΤΑ
Πρόστιμα από το... «παράθυρο»

Μπορεί ο Δήμος Φιλοθέης να εισπράττει κανονικά τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας, ωστόσο, παρ' όλα αυτά, ανακάλυψε τρόπο για να φεσώνει ιδιοκτήτες με χαράτσια πολλών εκατοντάδων ευρώ, αξιοποιώντας ένα νομικό «παραθυράκι», που αφορά περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τη μεταβολή στοιχείων ιδιοκτησίας του ακίνητου τους στο δήμο!

Σύμφωνα λοιπόν με καταγγελία του Γιώργου Λιγνού, ο Δήμος Φιλοθέης του επέβαλλε υψηλό πρόστιμο εφαρμόζοντας μια παράγραφο ενός νόμου που ακόμη και η Νομική Υπηρεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος χαρακτηρίζει «ανενεργή». Το περιστατικό έχει ως εξής:

Ο Γ. Λιγνός είχε στην κατοχή του ένα σπίτι κληρονομιά από τη μητέρα του. Με το θάνατό της δήλωσε την αλλαγή των στοιχείων του ακινήτου και έκανε όλες τις νόμιμες διαδικασίες (δήλωση Ε9, δήλωση στην Εφορία, αποδοχή κληρονομιάς, δήλωση στο κτηματολόγιο του δήμου). Πλήρωνε κανονικά το ΤΑΠ (φόρος που προσδιορίζεται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε σπιτιού και τον πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όμως ο δήμος βρήκε τρόπο να τον χαρατσώσει. Οταν θέλησε να πουλήσει το ακίνητο πήγε στο δήμο για να πάρει το απαραίτητο αποδεικτικό για την πληρωμή των ΤΑΠ. Μαζί με το αποδεικτικό όμως, του ζητήθηκε να πληρώσει ένα υψηλότατο πρόστιμο. Ο λόγος του προστίμου ήταν ο εξής:

Οταν είχε κληρονομήσει το ακίνητο δεν είχε δηλώσει τη μεταβολή των στοιχείων και στο δήμο, αν και σε όλες άλλες τις αρμόδιες υπηρεσίες - μεταξύ των οποίων και η υπηρεσία κτηματολογίου του δήμου - είχε δηλώσει το ακίνητό του! Κάτι που προβλέπεται στην παράγραφο 12 του άρθρου 24 του νόμου 2130/93. Ο Γ. Λιγνός διαμαρτυρήθηκε γιατί δε γνώριζε από πουθενά τη συγκεκριμένη παράγραφο και είπε πως δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού. Η απάντηση που του έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν «αφοπλιστική»: Προς το παρόν, μόνο εμείς το εφαρμόζουμε, αλλά θα το εφαρμόσουν και άλλοι δήμοι! Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως υπάρχουν και άλλοι κάτοικοι του δήμου που τους έχει επιβληθεί το αντίστοιχο πρόστιμο.

Ο «Ρ» επικοινώνησε με τη Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔΚΕ και το νομικό της σύμβουλο Πάνο Ζυγούρη, ο οποίος δήλωσε πως η συγκεκριμένη παράγραφος είναι ανενεργή. Μάλιστα, ήταν κατηγορηματικός, αφού, όπως είπε, «εφόσον έχει πληρωθεί κανονικά το ΤΑΠ δεν έπρεπε να επιβληθεί το πρόστιμο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ