Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σε αδιέξοδο οι νεφροπαθείς

Σε αδιέξοδο βρίσκονται, για μια ακόμη φορά, οι πάνω από 90 νεφροπαθείς του Ηρακλείου που από την 1η Ιανουαρίου θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε νοσοκομεία της Αθήνας για αιμοκάθαρση, καθώς τα δύο δημόσια Νοσοκομεία του νομού δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή για να δεχτούν επιπλέον τους 90 ασθενείς και, ήδη, είναι κορεσμένα. Ενώ και το ιδιωτικό κέντρο αιμοκάθαρσης «Μεσόγειος» στην περιοχή Καλέσα, που τους φιλοξενούσε μέχρι τώρα, δηλώνει την άρνησή του να συνεχίσει.

Το κέντρο «Μεσόγειος» που τους φιλοξενούσε μέχρι σήμερα, με έγγραφό του προς το υπουργείο, ενημερώνει ότι από 1η Ιανουαρίου του 2007 δε θα μπορεί να εξυπηρετεί τους συγκεκριμένους ασθενείς, γιατί, όπως σημειώνει, στα έξι χρόνια λειτουργίας του κέντρου αιμοκάθαρσης δεν έχει ακόμα καθοριστεί το ποσό της κοστολόγησης του νοσηλίου των νεφροπαθών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στις συμβάσεις του κέντρου με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν καλύπτουν όλο το ποσό της νοσηλείας.

Η συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ του κέντρου αιμοκάθαρσης «Μεσόγειος» και του υπουργείου Υγείας, αλλά και της Ενωσης των Μονάδων Αιμοκάθαρσης και Κλινικών Πολυτελείας από το 2000, καθόριζε ότι για τη δημιουργία και λειτουργία του κέντρου στα Καλέσα, τα έξοδα θα κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το νοσήλιο όμως που δίνεται σήμερα, σημειώνεται, δεν καλύπτει τα έξοδα της μονάδας, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση του κέντρου, που και ως ιδιωτική επιχείρηση αποσκοπεί στο κέρδος και όχι στην εξυπηρέτηση και περίθαλψη των ασθενών για κοινωνικούς λόγους. Η αδιαφορία της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας προκαλεί αγανάκτηση στους ενενήντα και πλέον νεφροπαθείς, οι οποίοι αν δε δοθεί άμεση λύση από την αρχή του νέου έτους θα είναι αναγκασμένοι, μέρα παρά μέρα, να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα για αιμοκάθαρση!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ