Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 Ν»
Αντιδράσεις προκαλεί η απαγόρευση διορισμού συνηγόρων

Την εξαίρεση του δικαστηρίου, στο οποίο εκδικάζεται η υπόθεση της «17 Ν», ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης Γ. Σταμούλης. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, πρότεινε τη θέση αυτή ως τρόπο αντιμετώπισης της προχτεσινής απόφασης του πενταμελούς Εφετείου. Σύμφωνα με αυτήν, στερείται από τον κατηγορούμενο Α. Γιωτόπουλο το δικαίωμα να διορίσει ο ίδιος τους συνηγόρους υπεράσπισής του. Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του ΔΣΑ από τους δικηγόρους του Α. Γιωτόπουλου, Ι. Μυλωνά και Αντουάν Κοντ.

Μάλιστα, παρέπεμψε στις διατάξεις της δικονομίας που αναφέρονται στις διαδικασίες εξαίρεσης ενός δικαστηρίου. Το τελευταίο ζητείται, όταν υπάρχουν υπόνοιες για την αμεροληψία του. Ο Α. Γιωτόπουλος είχε αποχωρήσει από τη δίκη πέρσι το Δεκέμβρη, δηλώνοντας ότι δεν παραιτείται από κανένα ένδικο μέσο. Προχτές επανήλθε, εξηγώντας πως για την προετοιμασία της προσφυγής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειάζεται η καταγραφή των θέσεών του στην παρούσα δίκη.

Ο δικηγόρος Ι. Μυλωνάς χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση του Εφετείου, το οποίο με την απόφασή του αρνείται στον εντολέα του το δικαίωμα να έχει δικηγόρους της επιλογής του. Ο δικηγόρος Σ. Φυτράκης δήλωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου στερείται νομικού ερείσματος και ζήτησε την ανάκλησή της. Η συνήγορος Γ. Κούρτοβικ ζήτησε την ανάκληση της απόφασης και υποστήριξε πως οι διορισμένοι συνήγοροι ασκούν τα καθήκοντά τους σε συνθήκες καταναγκασμού. Για το θέμα αυτό, το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Δ. Σαραφιανός ανέφερε ότι δικηγόροι απειλούνται με πειθαρχικά για να αναλάβουν την υπεράσπιση κατηγορουμένων στη δίκη της «17 Ν». Το γεγονός αυτό συμβαίνει, όταν κατηγορούμενοι αποχωρούν από τη δίκη και ανακαλούν τις εντολές που έχουν δώσει στους συνηγόρους υπεράσπισης, αρνούμενοι τις υπηρεσίες των διορισμένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς παρουσία κατηγορουμένων και συνηγόρων η δίκη (4/2/2011)
ΑΤΙΤΛΟ (5/12/2006)
Αυτεπάγγελτος διορισμός συνηγόρου (22/12/2005)
«Απειλές και εκφοβισμούς» καταγγέλλουν οι δικηγόροι (29/4/2004)
Παραλειπόμενα της τρίτης ημέρας (6/3/2003)
Κλήθηκαν για εξηγήσεις δύο "τηλεδικηγόροι" (11/4/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org