Συνέντευξη Τύπου σήμερα στη Θεσσαλονίκη από το ΠΑΜΕ και τη Δημοκρατική Συσπείρωση
Συνεχίζει να νοσηλεύεται, για έκτη μέρα, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ο 24χρονος Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου, ο οποίος έπεσε θύμα άγριου κι άνανδρου ξυλοδαρμού το βράδυ της 17ης Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη από δυνάμεις της Ασφάλειας και των ΜΑΤ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ). Μέχρι χτες δεν ήταν σίγουρο πότε θα βγει από το νοσοκομείο.
Με αφορμή το γεγονός αυτό και τη γενικότερη συζήτηση γύρω από το πανεπιστημιακό άσυλο και την ένταση της αστυνομικής καταστολής εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων, οργανώνουν συνέντευξη Τύπου για τα ΜΜΕ, σήμερα, στις 12 μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (7ο όροφο), η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη κι η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Ηδη από προχτές καταθέτουν μάρτυρες στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση των συνθηκών του ξυλοδαρμού και τον εντοπισμό των αστυνομικών, ώστε να αποδοθούν ευθύνες. Υπενθυμίζεται ότι στη δικογραφία έχει ενσωματωθεί η μήνυση, που κατέθεσε ο 24χρονος, κι η μηνυτήρια αναφορά των καθηγητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού του φοιτητή. Επίσης, ο εισαγγελέας έχει στα χέρια του τα στοιχεία, που συγκέντρωσαν αξιωματικοί της Ασφάλειας έπειτα από εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και λίστα με τα ονόματα των αστυνομικών, που σχετίζονται με τον ξυλοδαρμό.
Στο μεταξύ, με μεταθέσεις και διαθεσιμότητες προσπαθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να «κουκουλώσει» το... ατυχές περιστατικό του ξυλοδαρμού από αστυνομικούς, του 24χρονου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη.
Ετσι, χτες ανακοίνωσε τα πρώτα διοικητικά μέτρα σε βάρος εννέα αστυνομικών, στα πλαίσια διεξαγωγής ΕΔΕ που πραγματοποιείται από τον ταξίαρχο Χ. Νικολόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο διοικητής της Κρατικής Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης που ήταν παρών στο περιστατικό της κακοποίησης, «τιμωρήθηκε» με μια ακούσια μετάθεση σε περιφερειακή υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες ότι σε κατάσταση διαθεσιμότητας τέθηκαν ένας αρχιφύλακας και δυο αστυφύλακες που υπηρετούν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, «οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν άμεσα στις πράξεις βίας εναντίον του συλληφθέντος πολίτη». Διατάχθηκε η άμεση μετακίνηση (ακούσια μετάθεση) του αστυνομικού διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και δύο αστυνόμων β' σε περιφερειακές υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης «για αδράνεια, παράλειψη και αμέλεια στη διοίκηση, καθώς και ανεπαρκή επίβλεψη των υφισταμένων τους». Διατάχθηκε, επίσης, η ακούσια μετάθεση τριών κατωτέρων αστυνομικών, που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη ομάδα συλλήψεων.
Το δελτίο Τύπου αναφέρει πως «η έρευνα για το επεισόδιο συνεχίζεται. Σε περίπτωση που προκύψει ευθύνη και άλλων αστυνομικών στο ατυχές περιστατικό θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις».
Εξάλλου με δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα», ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Αττικής, Α. Κατερινόπουλος, είπε πως «πιθανόν κάποιοι να έχουν πάρει θάρρος και αέρα από τους χαρακτηρισμούς της πολιτικής ηγεσίας». Εκανε δε λόγο για κρίση στην ΕΛ.ΑΣ.
Με δελτίο Τύπου η ΟΛΜΕ αναφέρεται στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.