Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Τέρμα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο

Οπως όπως «έκλεισε» την έρευνα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η κυβερνητική πλειοψηφία. Χωρίς συμπεράσματα η πρόταση πορίσματος

Να κλείσει «άρον - άρον» η κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αναστάσιος Καραμάριος, διαμοίρασε πρόταση πορίσματος από την πλευρά της ΝΔ αρνούμενος την εξέταση περαιτέρω μαρτύρων, παρά το σχετικό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε ότι το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε χτες με επιστολή 6 βουλευτών της Επιτροπής, ανάμεσά τους και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, στην πρόεδρο της Βουλής. Με την επιστολή ζητήθηκε η εξέταση του επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς και η εξέταση μελών της οικογένειας Τσαλικίδη και γενικότερα η συνέχιση της έρευνας. Την πρακτική του προέδρου της Επιτροπής στήριξε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Βασίλης Μαγγίνας, επικαλούμενος την κυβερνητική πλειοψηφία. Οπως είπε, το «μείζον είναι οι κατά πλειοψηφία λαμβανόμενες αποφάσεις».

Οσον αφορά το περιεχόμενο της πρότασης πορίσματος, χαρακτηρίζεται από την αοριστία και την εμφανή προσπάθεια να μην εξαχθούν συμπεράσματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι «δεν υφίστανται περιθώρια περαιτέρω διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης», ενώ σημειώνεται πως αναφορικά με το σκοπό και τον στόχο των υποκλοπών «δεν υπάρχει η δυνατότητα συναγωγής συμπερασμάτων», αφού δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών που υποκλάπηκαν. Παράλληλα σημειώνεται ότι «η εμπλοκή και άλλων τρίτων προσώπων, είτε από τη χώρα μας, είτε και άλλων χωρών είναι γεγονός που δεν μπορεί να αποκλειστεί» όμως «δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί». Επίσης αναφέρεται ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί και η συνυπευθυνότητα της εταιρείας "Ερικσον"», αφού χρησιμοποιήθηκε «πρωτοφανούς εφυίας λογισμικό, το οποίο η μητρική "Ερικσον" δεν μπορεί να μην γνωρίζει ποιοι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν». Τέλος για τη συνέχεια της έρευνας η πρόταση πορίσματος παραπέμπει στις «αρμόδιες δικαστικές αρχές», για την έρευνα που θα «εντοπίσει τους υπαιτίους και δράστες των εν λόγω εγκληματικών ενεργειών και τις ποινικές ευθύνες εκείνων που έχουν εμπλοκή στην όλη υπόθεση των υποκλοπών μέσα από τα ψηφιακά κέντρα της εταιρείας "Βόνταφον" ή και με τη συνεργασία υπαλλήλων της "Ερικσον"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ