Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεπιθύμητος ο Κλάους

Φοιτητική διαμαρτυρία χτες στα Προπύλαια

Οι φοιτητές είπαν «ΟΧΙ στον αντικομμουνισμό»
Οι φοιτητές είπαν «ΟΧΙ στον αντικομμουνισμό»
Φωνάζοντας «Οχι βραβεία και τιμές σε όσους διώκουν αγωνιστές» υποδέχτηκαν αγωνιστικά, χτες το απόγευμα, έξω από το κτίριο της Πρυτανείας στην οδό Πανεπιστημίου, εκατοντάδες φοιτητές, με απόφαση των φοιτητικών τους συλλόγων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος ανακηρύχτηκε χτες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στη Νομική.

Το πανό των συγκεντρωμένων φοιτητών ήταν ξεκάθαρο: «Ο Βάτσλαβ Κλάους είναι ανεπιθύμητος. Η απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας δε θα περάσει. Αλληλεγγύη και συμπαράσταση». Το ένα σύνθημα διαδεχόταν το άλλο στην αγωνιστική χτεσινή διαδήλωση ενάντια στην απαγόρευση της δράσης της ΚΕΝ Τσεχίας. «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών», φώναζαν οι νεολαίοι. Τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας διασχίζει το προαύλιο για να μπει στο κτίριο της Πρυτανείας τα συνθήματα πυκνώνουν και η διαδήλωση αποκτά μεγαλύτερο παλμό: «Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει, των λαών η πάλη θα τον σπάσει».

Αμέσως μετά αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων παρέδωσε ψήφισμα σε επίσημο ακόλουθο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχίας, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται: «Στη δήθεν "δημοκρατική" ΕΕ όσοι φωνάζουν και παλεύουν για ένα ριζικά διαφορετικό κόσμο, κόντρα στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση, όσοι αγωνίζονται για τη βελτίωση των όρων ζωής του λαού και της νεολαίας, για μόρφωση, δουλιά με δικαιώματα, ειρήνη, δε χωράνε. Είναι εχθροί που πρέπει να φιμωθούν, να απαγορευτούν! Ενάντια στις απαράδεκτες απαγορεύσεις της μαζικής αγωνιστικής δράσης δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στην ΚΕΝ και τη νεολαία της Τσεχίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ