Κυριακή 19 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: live your myth!!

Στη ζωή αυτό δε συμβαίνει ποτέ, γιατί στη ζωή τα «πάντα ρει»! Στον κινηματογράφο, όμως, τα πράγματα, φαίνεται, είναι πιο συμβατικά! Μπορεί να βρίσκεσαι στα 2006, για παράδειγμα, και τα πάντα γύρω σου να μοιάζουν και να είναι, σαν πέρυσι, πρόπερσι... Ακόμα και τα πρόσωπα είναι αναλλοίωτα, λες και έχουν βαλσαμωθεί. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν υπουργός Πολιτισμού είναι ο Βουλγαράκης ή ο Βενιζέλος! Τι σημασία, έχει, άλλωστε; Αν στην κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ! Και πάλι, τι σημασία έχει;

Αυτή η ...στασιμότητα, αυτή η ομοιότητα, αυτή η ενιαία ταυτότητα, μοιραίο ήταν να χτυπήσει και το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης! Ιδια γεύση, ίδια βιτρίνα, ίδια πρόσωπα, ίδιος γιγαντισμός! Το φέτος απαράλλακτο με το πέρυσι και το πρόπερσι. Η ουσία, η ανάγκη που γέννησε το φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, η ελληνική ταινία, ο ελληνικός κινηματογράφος, καταχωνιάστηκαν στα μπάζα, με τα οποία θα μπαζώσουν την αναμενόμενη υποθαλάσσια!

Ποιος λογικός άνθρωπος, που όμως βρίσκεται στο 2006 και όχι σε άλλους, και μάλιστα παρωχημένους, αιώνες, θα ισχυριστεί πως το φεστιβάλ καλύπτει κάποια από τις πιεστικές, αλλά και τις αθωότερες ανάγκες της ελληνικής κινηματογραφίας; Κανένας! Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που φτιάχνουμε πρώτα τα στολίδια και μετά τον κορμό! Φτιάχνουμε πρώτα την κόμμωση και ύστερα το κεφάλι που πάνω της θα στηριχτεί η κόμμωση! Αυτό, φυσικά, γίνεται όχι γιατί δεν ξέρουμε από προτεραιότητες, γιατί είμαστε ανοργάνωτοι, σύμφωνα με μια «πονηρή» άποψη για τη φυλή μας! Οχι! Και οργανωτικοί είμαστε και από προτεραιότητες γνωρίζουμε. Ομως...

Ομως, αυτές οι ...αρετές προϋποθέτουν άλλες πολιτικές! Πολιτικές σοβαρές. Πολιτικές πατριωτικές και όχι γυφτοκοσμοπολίτικες, ταξιδάκια στις Κάνες και φωτογραφήσεις με στάρλετ (καμία πρωταγωνίστρια δεν τους καταδέχτηκε)! Οι δικοί μας υπουργοί Πολιτισμού, το δικό μας το κράτος, εθισμένοι στο ρόλο της «παροχής υπηρεσιών», που τους έχουν επιβάλει τα ξένα κέντρα αποφάσεων, η Αμερική, η ΕΕ, δημιούργησαν ένα ακόμα «μπανγκαλόου», μια ακόμα τουριστική μονάδα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην οποία φιλοξενούμε θεούς και δαίμονες, χρήσιμους και άχρηστους, κυρίως άχρηστους!

Σκέφτεστε, λέω σκέφτεστε, το φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης να γινόταν σε μια πόλη, σε μια χώρα, όπου θα υπήρχε μια ανώτατη σχολή κινηματογράφου, σοβαρή, βέβαια, και όχι όπως αυτό το απολειφάδι σχολής που λειτουργεί(;) τώρα! Σκέφτεστε στα σχολεία όλων των βαθμίδων της χώρας να γίνονταν μαθήματα Τέχνης; Σκέφτεστε η ντόπια παραγωγή να ήταν σωστά προγραμματισμένη; Να υπήρχε ένας κωδικός και γνωστό το ποσόν για την παραγωγή, τη διαφήμιση, τη διανομή, την προώθηση γενικά της ελληνικής ταινίας; Το οποίο ποσόν, βέβαια, θα έπρεπε να ανταποκρινόταν στις ανάγκες. Και θα έπρεπε να δίνεται έγκαιρα, για να μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός.

Σκέφτεστε, ακόμα, να είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα αντιμονοπωλιακά μέτρα που θα έδιναν προτεραιότητα στην ντόπια παραγωγή και, στη συνέχεια, θα βοηθούσαν την καλή ξένη ταινία; Σκέφτεστε η υποδομή, εργαστήρια, μηχανήματα, τεχνικοί, να βρίσκονταν σε υψηλό επίπεδο; Και σκέφτεστε, τέλος, κάποιους ανθρώπους, κυβέρνηση, υπουργούς, στελέχη, να αγαπούσαν πραγματικά τον κινηματογράφο και όχι τις θέσεις τους; Να είχανε όραμα. Να έβαζαν στόχο ο ελληνικός κινηματογράφος να αποκτήσει φωνή, οντότητα, κύρος, να μιλήσει για τα παλαιά, για τα σημερινά και για τα αυριανά. Και σκέφτεστε, σε κάθε πόλη της χώρας, με περισσότερους από 10.000 κατοίκους, να υπήρχε μια αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, όπου θα είχε θέση και ο κινηματογράφος;

Λέω να σταματήσω! Οράματα για τον πολιτισμό, για τον κινηματογράφο, ρεαλιστικά οράματα, υπάρχουν! Και έχουν διατυπωθεί! Υπάρχει, επίσης, και ένα μεγάλο δυναμικό που, κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί. Ομως, δυστυχώς, ο ελληνικός κινηματογράφος χτυπάει πάνω σε ξέρα. Στην τουριστική λογική των πράσινων και μπλε κυβερνήσεων. Στους εκπαιδευμένους για «σέρβις» γραφειοκράτες της ελληνικής κινηματογραφίας. Στα διάφορα φιντάνια, που φυτρώνουν κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση. Τα οποία, με τα χρόνια, έχουν μαζευτεί και έχουν γίνει μία ακόμα πληγή. Μια πληγή που εμποδίζει και κοστίζει!

Του χρόνου προτείνω, για περισσότερο χαβαλέ, το φεστιβάλ να ενταχτεί στις εκδηλώσεις αγροτοτουρισμού! Να ενσωματωθεί με τα εμποροπανηγύρια και το χειμερινό τουρισμό. Ο,τι διαθέτει η κάθε χώρα αυτό και προβάλλει! Live your myth!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ