Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενδο-παλαιστινιακών συνομιλιών συνέχεια

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Στόχος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι η άρση του οικονομικού αποκλεισμού» διεμήνυσε ο Πρόεδρος Αμπάς. Την ίδια ώρα, στελέχη της «Χαμάς», όπως ο ΥΠΕΞ, Μαχμούντ Ζαχάρ, δήλωναν ότι «η οργάνωση δεν προτίθεται να αναγνωρίσει το Ισραήλ ή τη λύση των δύο κρατών» και ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για υιοθέτηση τέτοιας θέσης στην προγραμματική διακήρυξη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, «Χαμάς» - «Φατάχ» συμφώνησαν να αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ ο Αμπάς και η ΟΑΠ, ενώ η κυβέρνηση θα ασχολείται με καθημερινά εσωτερικά ζητήματα. Η «Χαμάς», νικήτρια των εκλογών, θα επιλέξει 9 υπουργούς, η «Φατάχ» 6, 4 μικρότερες παρατάξεις της ΟΑΠ ισάριθμους και άλλοι 5 θα είναι ανεξάρτητοι. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι έτσι, η «Χαμάς», τυπικά, θα έχει το περιθώριο να επιμείνει στην άρνησή της για αναγνώριση του Ισραήλ χωρίς, όμως, να δεσμεύει το χειρισμό των διαπραγματεύσεων από την ΟΑΠ.

Για την πορεία των συνομιλιών, αναμένεται να ενημερώσει εκπροσώπους του Κουαρτέτου που μεταβαίνουν σήμερα στο Κάιρο ο Αμπάς. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, πάντως, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, προετοιμάζει για σκληρή κριτική «αφού το Κουαρτέτο απέτυχε στο έργο του».

Από την άλλη, ο επικεφαλής των ισραηλινών εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών δήλωνε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί «ευρείας κλίμακας επιχείρηση» στη Γάζα, αν «δεν επικρατήσουν μετριοπαθείς» ενώ ο ισραηλινός στρατός σκότωνε νεαρό μέλος του ενόπλου σκέλους του «Λαϊκού Μετώπου» στη Νάμπλους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ