Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Γιγαντιαία απαγωγή υπό το «βλέμμα» κατοχικών και ιρακινών δυνάμεων

Ο θρήνος στο Ιράκ είναι καθημερινός, όπως γλαφυρά δείχνει το παιδάκι, που το σπίτι του σε συνοικία της Βαγδάτης βομβαρδίστηκε από τους Αμερικάνους

Associated Press

Ο θρήνος στο Ιράκ είναι καθημερινός, όπως γλαφυρά δείχνει το παιδάκι, που το σπίτι του σε συνοικία της Βαγδάτης βομβαρδίστηκε από τους Αμερικάνους
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Πιθανότατα η μεγαλύτερη απαγωγή από την έναρξη του πολέμου σημειώθηκε, χθες το πρωί, στο κέντρο της πρωτεύουσας και μάλιστα εντός του υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνών. Σουνίτες και σιίτες ανταλλάσσουν κατηγορίες για το συμβάν, που σε συνδυασμό με τις πολύνεκρες επιθέσεις που σημάδεψαν και τη χθεσινή ημέρα, ανέβασε περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ασαφείς παρέμεναν οι ακριβείς συνθήκες της γιγαντιαίας απαγωγής. Ομως, οι περισσότεροι αυτόπτες μάρτυρες συμφωνούν ότι τουλάχιστον 80 ένοπλοι με στολές κομάντος της αστυνομίας έφθασαν με 20 λεωφορεία στο κτίριο, όπου έλεγξαν τις ταυτότητες υπαλλήλων και επισκεπτών και απήγαγαν μόνο τους σουνίτες. Δεν ήταν σαφές, μέχρι το βράδυ, πόσοι απήχθησαν αφού αρχικώς αναφέρθηκαν 100 - 150 άτομα, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο επέμενε για 70. Αργά το απόγευμα, πληροφορίες ανέφεραν 20 απελευθερωθέντες.

Ο υπουργός Εκπαίδευσης, μέλος του ισχυρού σουνιτικού συνασπισμού «Μέτωπο Ομονοίας», διέταξε να κλείσουν τα πανεπιστήμια μέχρις ότου «τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών ελέγξουν την κατάσταση, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον απώλειες εκπαιδευτικών». Από την έναρξη της κατοχής, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 155 πανεπιστημιακοί. Λίγο αργότερα, συνελήφθησαν 5 ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας, υπεύθυνοι για την περιοχή της απαγωγής.

Ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι υποστήριξε ότι «η απαγωγή είναι αποτέλεσμα αντιπαράθεσης ενόπλων οργανώσεων», ενώ ορισμένοι σιίτες βουλευτές επέρριψαν την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις. Τα σουνιτικά κόμματα κατηγόρησαν τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και τις σιιτικές πολιτικές δυνάμεις ότι «κάνουν τα στραβά μάτια, αφού μια τέτοια απαγωγή έγινε υπό το βλέμμα εκατοντάδων αστυνομικών που δεν αντέδρασαν».

Αιματηρό 24ωρο

Τουλάχιστον 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εντοπίστηκαν νεκροί χθες στο Ιράκ. Αμερικανικές χερσαίες και αεροπορικές επιδρομές στο Ραμάντι σκότωσαν 30 Ιρακινούς και τραυμάτισαν 110, κυρίως πολίτες, καταστρέφοντας και 20 σπίτια. Μεταξύ των χειρότερων επιθέσεων, συγκαταλέγονται η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της Βαγδάτης, με 10 νεκρούς και 25 τραυματίες, στη σιιτική Σαντρ Σίτι με 7 νεκρούς και 25 τραυματίες και η επίθεση ενόπλων σε λεωφορείο στη Μπαακούμπα, με 8 πολίτες νεκρούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ