Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.-- Τουλάχιστον 34 «μαχητές των Ταλιμπάν» - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κατοχικών δυνάμεων και των δοσιλογικών αρχών - και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στις επαρχίες Κανταχάρ, Ζαμπούλ και Χοστ του Αφγανιστάν.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Ο ηγέτης του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού, Πρατσάντα, δήλωσε χτες ότι οι «ελπίδες και οι πόθοι του λαού για ειρήνη» θα ικανοποιηθούν με πολιτικά μέσα, μετά τη συμφωνία ειρήνευσης με την επτακομματική κυβέρνηση. Ινδία, ΗΠΑ και Βρετανία επαίνεσαν τη συμφωνία, βάσει της οποίας οι αντάρτες θα ενταχθούν στην κυβέρνηση εντός ενός μήνα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οκτώ συμφωνίες συνολικής αξίας 800 εκατ. δολαρίων συνήψαν χτες Κίνα και Ρωσία, κατά την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Φραντκόφ στη χώρα. Το Πεκίνο θέλει την κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου από τα ρωσικά και άλλα κεντρασιατικά εδάφη προς το κινεζικό. Ακόμη, οι δύο πλευρές επιδιώκουν έως το 2009 να διπλασιάσουν σε 60 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο από το 2005.

ΜΟΣΧΑ.-- To Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ακύρωσε χτες την αθωωτική απόφαση για τρεις κατηγορούμενους που ενέχονται στη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Πολ Κλέμπνικοφ, αρχισυντάκτη της ρωσικής έκδοσης του περιοδικού «Forbes» το 2004 και διέταξε τη διεξαγωγή νέας δίκης.

ΚΙΕΒΟ.-- Διακόπηκε χτες η υδροδότηση του πόσιμου νερού της Σεβαστούπολης, επειδή χημικές ουσίες, πιθανόν λιπάσματα, μπήκαν στους αγωγούς υδάτων μετά τις καταρρακτώδεις βροχές, που έπληξαν για πολλές μέρες την περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση των δημοτικών αρχών. Ωστόσο, φήμες που κυκλοφορούν φέρουν υπεύθυνο για τη μόλυνση το ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, κάτι όμως που έχει διαψευστεί από τις αρχές.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική της χώρας έδωσε προς τους ξένους επενδυτές ο ηγέτης των Σαντινίστας, Ντανιέλ Ορτέγκα, νικητής των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Δικαστήριο της Γουατεμάλας άφησε τον πρώην δικτάτορα της χώρας Εφρέν Ρίος Μοντ εκτός της λίστας των πρώην ανώτερων αξιωματούχων που διέταξε να συλληφθούν και να απελαθούν στην Ισπανία, όπου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τον 36ετή εμφύλιο στη χώρα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Πέθανε τη νύχτα στον ύπνο του σε ηλικία 83 ετών, ο Μάρκους Βολφ, που διηύθυνε επί 30 χρόνια τις μυστικές υπηρεσίες της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε απέρριψε χτες την απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Τάρο Ασο που επανέφερε την πρότασή του για την ανάπτυξη ιαπωνικών πυρηνικών όπλων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Αίσθηση προκαλεί σε Αυστραλία και Ινδονησία η συμφωνία αμοιβαίας ασφάλειας που αναμένεται να υπογράψουν τη Δευτέρα στο Λομπόκ οι υπουργοί Εξωτερικών αμφοτέρων χωρών, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει να μη στηρίξει η μία αυτονομιστικά κινήματα που δρουν εντός των συνόρων της άλλης και να δίνουν «δυναμικές απαντήσεις» σε τρομοκρατικές επιθέσεις...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Περί τα 20 αεροδρόμια στην Ινδία τέθηκαν χτες σε «κατάσταση επιφυλακής» μετά από «απειλές» της αλ Κάιντα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευρύνονται οι αντίπαλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες(2023-05-25 00:00:00.0)
Νέα ενίσχυση στρατιωτικών δαπανών και «ανησυχία» για τις κυρώσεις στη Ρωσία(2022-03-09 00:00:00.0)
Εκτακτη τηλεδιάσκεψη με φόντο... τις «αποχές» της Ινδίας(2022-03-04 00:00:00.0)
Βήμα «οικονομικής διπλωματίας» και γεωπολιτικών παζαριών(2019-09-06 00:00:00.0)
Ξεκινά περιοδεία στην κεντρική Ασία(2014-09-10 00:00:00.0)
Διπλωματικές ζυμώσεις ενόψει των συνομιλιών του Πεκίνου(2003-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ