Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ιμπεριαλιστική «Δημοκρατική» ατζέντα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ενίσχυση του αστυνομικού κράτους εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδική «προσοχή» στις αναδυόμενες τρομοκρατικές απειλές από περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική και διάθεση περισσότερων πόρων, έμψυχων και άψυχων, για τη ΛΔ της Κορέας και το Ιράν είναι μερικές από τις προτεραιότητες των Δημοκρατικών που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με το ΑΡ, ενόσω διαφαινόταν η νίκη των Δημοκρατικών και στη Γερουσία.

Σε αδρές γραμμές αυτή είναι και η ατζέντα των Δημοκρατικών. Και για όσους δεν ενθυμούνται ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, οι βομβαρδισμοί του Ιράκ για χρόνια, η «ταχεία επέμβαση στη Σομαλία», ασχέτως εάν κατέληξε σε φιάσκο, ο βομβαρδισμός του Σουδάν, του Αφγανιστάν και «κατά λάθος» του Πακιστάν αποτελούν «έργα» των ημερών της προεδρίας Κλίντον.

Οσο για την επάνοδό τους στην εξουσία... με τη νίκη στην πολύτιμη έδρα της Βιρτζίνια, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία και στη Γερουσία των ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει την καθολική ήττα των Ρεπουμπλικανών σε Βουλή Αντιπροσώπων, Γερουσία, εκλογή Κυβερνητών και φυσικά δημοψηφίσματα. «Συγκυβερνούμε» έσπευσε να προειδοποιήσει τον Μπους η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι που θα γίνει και η πρώτη γυναίκα πρόεδρός της.

Μία συγκυβέρνηση ή συγκατοίκηση που σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ έγινε δεκτή με «ενθουσιασμό» σε όλον τον κόσμο, λόγω της υποτιθέμενης «αλλαγής πολιτικής» ή της πιο προωθημένης άποψης περί της «δημοκρατίας που βρίσκει τον τρόπο να διορθώνει τα λάθη της».

Θεωρούν δεδομένη στην αλλαγή πλεύσης στο Ιράκ, δεδομένης και της «σφαγής» του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι τώρα είναι πιο πιθανή μια σταδιακή μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, που σήμερα αριθμούν 152.000 άνδρες.

Αλλωστε, ο νέος υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, είναι μέλος της Επιτροπής Ιρακινών Μελετών, μιας διακομματικής ομάδας που επανεξετάζει την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ και αναμένεται τις επόμενες βδομάδες να καταθέσει την εισήγησή της.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι Ευρωπαίοι αναλυτές. Ενδεικτικά, τα βρετανικά ταμπλόιντ κάνουν επικριτικά σχόλια για τον Τζορτζ Μπους, οι γαλλικές εφημερίδες μιλούν για τα δύο δύσκολα χρόνια που απομένουν στην αμερικανική κυβέρνηση, ενώ ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ξεπεράσει τα προβλήματα λιγότερο επώδυνα απ' όσο αναμένεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ