Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Διπλή ήττα των ΗΠΑ

Για 15η φορά καταδικάστηκε η εγκληματική πολιτική του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει ενάντια στην Κούβα

Διπλή ήταν η ήττα που υπέστησαν οι ΗΠΑ στην προχτεσινή συζήτηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου 183 χώρες απαίτησαν τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα και 126 απέρριψαν την πρόταση της Αυστραλίας που - υπό τις οδηγίες των ΗΠΑ - απαιτούσε να συμπεριληφθεί στην τελική διατύπωση του κειμένου για την Κούβα τροπολογία με αίτημα την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κλπ.».

Συγκεκριμένα, για 15η συνεχόμενη χρονιά, 183 χώρες ψήφισαν υπέρ του τερματισμού του αποκλεισμού, 4 - οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα Νησιά Μάρσαλ και το Παλάου - καταψήφισαν, η Μικρονησία απείχε από την ψηφοφορία, ενώ απόντες ήταν το Ελ Σαλβαδόρ, το Ιράκ, η Νικαράγουα και το Πράσινο Ακρωτήρι.

Νωρίτερα, και εντελώς αιφνιδιαστικά, η Αυστραλία κατέθεσε τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία πήρε την κατάλληλη απάντηση από την Κούβα, που, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την ενέργεια απαράδεκτη, επισήμανε ότι καμία χώρα - καθ' όλη τη διάρκεια των διήμερων συζητήσεων - δεν έθεσε σχετικό αίτημα και ξεκαθάρισε ότι δεν μπαίνουν κανενός είδους όροι για την άρση του αποκλεισμού. Σημειώνουμε ότι την τροπολογία της Αυστραλίας 126 χώρες την απέρριψαν, 51 υπερψήφισαν, 5 απείχαν (Κιριμπάτι, Λιχτενστάιν, Σαμόα, Ελβετία και Τόνγκα), ενώ απούσες ήταν 10 χώρες (Αφγανιστάν, Πράσινο Ακρωτήρι, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ιράκ, Λιβερία, Μαρόκο, Νικαράγουα, Τιμόρ - Λέστε, Βανουάτου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ υπερψήφισε την τροπολογία της Αυστραλίας (υιοθετώντας τα περί «καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κούβα) και, αφού τελικά δεν πέρασε η απαράδεκτη τροπολογία, υπερψήφισε τον τερματισμό του αποκλεισμού των ΗΠΑ στην Κούβα. Την ίδια στάση κράτησαν και οι χώρες της ΕΕ.

Σχολιάζοντας τη νέα συντριπτική καταδίκη του αμερικανικού αποκλεισμού, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, σημείωσε ότι «η σταθερή θέση της Κούβας ανέτρεψε τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής των Αυστραλίας - ΗΠΑ να τροποποιήσουν την απόφαση», ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Αυστραλίας «συνεργό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού», πάντα έτοιμη να ακολουθήσει τις οδηγίες του μέντορά της, της Ουάσιγκτον, στον Ειρηνικό Ωκεανό αλλά και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ