Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Οργή, θρήνος και προειδοποιήσεις εκδίκησης

Κηδείες - διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες για τη σφαγή και νηπίων από τον ισραηλινό στρατό

Ο δυστυχής πατέρας κρατάει στα χέρια του, τυλιγμένη στο σάβανο και την παλαιστινιακή σημεία, την ενός χρόνου κορούλα του Μάραμ, στη χτεσινή μαζική κηδεία - διαδήλωση στη Γάζα

Associated Press

Ο δυστυχής πατέρας κρατάει στα χέρια του, τυλιγμένη στο σάβανο και την παλαιστινιακή σημεία, την ενός χρόνου κορούλα του Μάραμ, στη χτεσινή μαζική κηδεία - διαδήλωση στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν το θρήνο και την οργή που επικρατούσε, χτες, στην Μπέιτ Χανούν, όπου δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετέτρεψαν σε διαδήλωση τις κηδείες των θυμάτων της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης, την Τετάρτη. «Οσο εμείς δεν έχουμε ασφάλεια, δε θα έχει ούτε το Ισραήλ» προειδοποίησε σε ομιλία του αξιωματούχος της «Φατάχ», καταλήγοντας «οφθαλμός αντί οφθαλμού: θα πάρουμε εκδίκηση».

Τα θύματα, τυλιγμένα με τη σημαία της «Φατάχ», ήταν όλοι μέλη της οικογένειας αλ Ατχάμνας (συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), γνωστή ιατρική οικογένεια της πόλης. Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις, όπως και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου σημειώθηκαν επεισόδια και τραυματίστηκαν 2 Ισραηλινοί αστυνομικοί.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα, φοβούμενες αντίποινα, αφού η «Χαμάς» και άλλες οργανώσεις ανακοίνωσαν το τέλος της εκεχειρίας που τηρούσαν, ανεπισήμως, μέχρι προχτές. Ο πρωθυπουργός Ολμέρτ εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός, εκφράζοντας «θλίψη για τους αθώους» και υποστηρίζοντας ότι το μακελειό «οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα». Συμπλήρωσε, δε, ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις κατά της εκτόξευσης ρουκετών θα συνεχιστούν και δήλωσε έτοιμος «να συναντήσει οποτεδήποτε και οπουδήποτε» τον Αμπάς.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος Αμπάς συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, με τον οποίο δεν είχαν ανταλλάξει κουβέντα εδώ και μήνες. Η συνομιλία έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Χανίγια και οι δύο άνδρες φέρονται να προγραμμάτισαν μεταξύ τους συνάντηση, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ότι τη θλίψη του εξέφρασε προς τον Αμπάς και ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Τέλος, αργά χτες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μετά από αραβικό αίτημα, ενώ την Κυριακή θα συνεδριάσουν εκτάκτως στο Κάιρο οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ