Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Βήμα «οικονομικής διπλωματίας» και γεωπολιτικών παζαριών

Σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες με Ινδία, Κίνα, Ιράν κ.ά.

Ο Βλ. Πούτιν, ο Σ. Αμπε (αριστερά) και ο Ν. Μόντι χτες στο EEF

Copyright TASS News Agency

Ο Βλ. Πούτιν, ο Σ. Αμπε (αριστερά) και ο Ν. Μόντι χτες στο EEF
ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.--

Ως βήμα για «οικονομική διπλωματία», για σύναψη σημαντικών διακρατικών και επιχειρηματικών συμφωνιών και την προώθηση γεωπολιτικών σχεδιασμών και παζαριών αξιοποιεί στο έπακρο η ρωσική κυβέρνηση το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (EEF), που ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα στο Βλαδιβοστόκ με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων. Στο φόρουμ, που αφορά στην καπιταλιστική ανάπτυξη της ρωσικής Απω Ανατολής, τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Ινδία.

Μετά από μια μακροσκελή κοινή δήλωση για ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Ινδίας σε πολλούς τομείς και περιοχές του κόσμου, που υπέγραψε προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, ο τελευταίος ανακοίνωσε χτες ότι η Ινδία θα διαθέσει πιστωτική γραμμή ύψους 1 δισ. δολαρίων στη Ρωσία για την ανάπτυξη της Απω Ανατολής.

«Η ινδική κυβέρνηση είναι πολύ ενεργή στην περιοχή της Απω Ανατολής», η οποία «διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους και δυναμική για ενεργό ανάπτυξη», είπε ο Μόντι, συμπληρώνοντας ότι η Ινδία κατέληξε σε 50 επιχειρηματικές συμφωνίες αξίας 5 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο του EEF.

Από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν, μιλώντας χτες στο EEF, στάθηκε στις συνομιλίες των δύο κυβερνήσεων για τη δημιουργία ενός στόλου υποβρυχίων με ρωσική «συμβολή». Επιπλέον, «μιλήσαμε με τον Ινδό πρωθυπουργό για μια κοινοπραξία στη ναυπήγηση, ίσως κάποια σκάφη κατασκευαστούν από εμάς και μερικά από τα ναυπηγεία της Ινδίας». Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι την Τετάρτη επισκέφτηκαν με τον Ν. Μόντι το ναυπηγείο της Ζβέζντα στη ρωσική Απω Ανατολή. Το ναυπηγείο «θα κατασκευάσει τα πιο εξελιγμένα πλοία μεγάλης χωρητικότητας και τα πλοία για εργασίες στην Αρκτική, καθώς και για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προϊόντων πετρελαίου και άλλων φορτίων». Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός «Rosneft» κατέχει ένα από τα σημαντικότερα διυλιστήρια πετρελαίου της Ινδίας και «πρόσφατα αγόρασε ένα μερίδιο και ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ινδίας. Συνεπώς, έχουμε πολλούς συναφείς τομείς συνεργασίας».

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος μετά από συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας, Χου Τσουνχουά, στο περιθώριο του EEF, υπογράμμισε τη συμβολή των κινεζικών επιχειρήσεων στην οικονομία της ρωσικής Απω Ανατολής καθώς και τα «όμοια γεωπολιτικά συμφέροντα Ρωσίας και Κίνας». «Οι Κινέζοι εταίροι είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην περιοχή» και επιπλέον «εργαζόμαστε ενεργά (με την Κίνα) για την ενίσχυση των διεθνών θεσμών και συστημάτων ασφαλείας, συνεργαζόμαστε στον στρατιωτικό τομέα και συντονίζουμε τις θέσεις μας στη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε.

Στην υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας (εκκρεμεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) αναφέρθηκε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, σε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική αποστολή των δύο χωρών», που «θα ανοίξει απεριόριστες ευκαιρίες». Ιαπωνία και Ρωσία διαφιλονικούν για την κυριότητα των νησιών Κουρίλες, που ενσωματώθηκαν μεταπολεμικά στην τότε Σοβιετική Ενωση και η Ιαπωνία τα διεκδικεί.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε χτες στον Ιάπωνα πρωθυπουργό ότι οι στρατιωτικοί δεσμοί της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ καθώς και άλλα ζητήματα καθιστούν δύσκολη την υπογραφή συνθήκης ειρήνης. «Δυστυχώς, υπάρχουν ζητήματα στρατιωτικά, αμυντικά και ζητήματα ασφαλείας. Αντιλαμβανόμαστε (...) τις δεσμεύσεις της Ιαπωνίας έναντι τρίτων χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πούτιν.

Ακόμη, η Ρωσία εξετάζει επιπλέον επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν, δήλωσε χτες από το EEF ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ενώ πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Ενέργειας του Ιράν, Ρέζα Αρντακανιάν, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πούτιν: Ινδία, Κίνα, Τουρκία στις ισχυρότερες χώρες του κόσμου

Ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι με χαρά θα φιλοξενούσε τους ηγέτες των κρατών της ομάδας G8 στη Ρωσία, αν η Ρωσία αποκατασταθεί στην ομάδα των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών. Αλλωστε, πρόσθεσε, «όλοι καταλαβαίνουν σήμερα - και πρόσφατα το δήλωσε δημοσίως ο (Γάλλος) Πρόεδρος Μακρόν - ότι ο ηγετικός ρόλος της Δύσης τελειώνει. Και δεν μπορώ να φανταστώ μια αποτελεσματική διεθνή οργάνωση που λειτουργεί χωρίς την Ινδία και την Κίνα».

Ανέφερε επίσης ότι κατά τις πρόσφατες συνομιλίες τους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο G7. Σύμφωνα με τον Πούτιν, αφού η Τουρκία αγόρασε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας «S-400», θα μπορούσε επίσης να είναι ένα κρίσιμο μέρος των παγκόσμιων οργανώσεων, όπως αυτό.

Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε χτες ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του G7 στη Γαλλία, ανέφερε την επαναφορά της Ρωσίας στο G8, τονίζοντας ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε χτες ότι στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στην Οσάκα είχε προτείνει στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να αγοράσουν οι ΗΠΑ υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία, όμως οι ΗΠΑ απαντούν ότι σύντομα θα κατασκευάσουν δικά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ