Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση «Ταλιμπάν»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε χτες στην Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν ξανά οι «Ταλιμπάν», που κατά τα άλλα εμφανίζονται να κατέληξαν πρόσφατα σε «συμφωνία ειρήνευσης», μετά από διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Στόχος της χτεσινής επίθεσης ήταν αυτοκινητοπομπή ξένων δυνάμεων στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας, ενώ οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς και πάνω από 42 τραυματίες. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa), ο στόχος ήταν σημείο ελέγχου κοντά στο αρχηγείο της Αποστολής Αποφασιστικής Υποστήριξης του ΝΑΤΟ, πληροφορία που επιβεβαίωσε και ένας εκπρόσωπος της αφγανικής υπηρεσίας κατασκοπείας. Εκπρόσωπος των «Ταλιμπάν» δήλωσε ότι στόχος ήταν οι εγκαταστάσεις της αφγανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, αλλά η βόμβα εξερράγη νωρίτερα. Μετά έγινε γνωστό ότι στα θύματα περιλαμβάνονταν ένας Ρουμάνος κι ένας Αμερικανός.

Η κυβέρνηση του Ασράφ Γάνι είχε εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για το περιεχόμενο της «καταρχήν συμφωνίας» ΗΠΑ - «Ταλιμπάν», που αναφέρεται στους όρους με τους οποίους οι «Ταλιμπάν» «θα σταματήσουν τις σχέσεις τους με τη «διεθνή τρομοκρατία» και προοδευτικά θα «ενταχθούν» σε μια «πολιτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν. Στις ΗΠΑ, τις τελευταίες μέρες διατυπώνονται προβληματισμοί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η νέα μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης από το Αφγανιστάν, στην «ασφάλεια της χώρας και της περιοχής», αλλά στην πραγματικότητα αντανακλούν ανησυχία για τον περιορισμό της γεωπολιτικής επιρροής των ΗΠΑ. Αλλωστε, στη λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν, τα τελευταία χρόνια «εμπλέκονται» όλο και πιο ενεργά και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org