Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Ξεκινούν σήμερα οι επαφές Μέρκελ στο Πεκίνο

Πρόκειται για τη 12η επίσκεψή της στην Κίνα ως καγκελάριου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συνοδευόμενη από εκπροσώπους γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων. Σήμερα αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και τον πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, ενώ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής γερμανο-κινεζικών επιχειρήσεων (DCBWA) και του Γερμανο-κινεζικού Φόρουμ Διαλόγου (DCDF). Η περιοδεία της καγκελαρίου περιλαμβάνει επισκέψεις στο πανεπιστήμιο του Γουάν, όπου θα συνομιλήσει με φοιτητές, καθώς και σε επιχειρήσεις («ZF-Powertrain», «Webasto»).

Πρόκειται για την 12η επίσκεψη της Μέρκελ στην Κίνα ως καγκελάριου, σηματοδοτώντας την όλο και μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση των δυο οικονομιών, σε μια σχέση που οι δυο πλευρές χαρακτηρίζουν «ολοκληρωμένη στρατηγική σχέση», ενώ η καγκελάριος έχει δηλώσει ότι «η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος, αλλά και ανταγωνιστής».

Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα η ατζέντα των επαφών της Αγκ. Μέρκελ, είναι βέβαιο ότι οι συνομιλίες θα εστιάσουν στον «εμπορικό πόλεμο» Κίνας - ΗΠΑ, που επηρεάζει έντονα τη γερμανική οικονομία. Οι περισσότερες εισαγωγές της Γερμανίας προέρχονται από την Κίνα, όπου η Γερμανία εξάγει τα περισσότερα εμπορεύματα (μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία). Το 2018 η αξία των εμπορικών συναλλαγών Κίνας - Γερμανίας ανήλθε στα 199,3 δισ. ευρώ.

Ενα άλλο θέμα που αποτελεί αντικείμενο παζαριού είναι μια μελλοντική εμπορική συμφωνία ΕΕ - Κίνας, όπως και οι ανησυχίες για την κινεζική διείσδυση στην ΕΕ μέσω της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος».

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί η στάση απέναντι στο Ιράν, που επίσης σχετίζεται με το «τρίγωνο» ΗΠΑ - Γερμανία - Κίνα, όπου Γερμανία και Κίνα είναι ανάμεσα στις χώρες που επιζητούν διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ ασκώντας οικονομικές και πολιτικές πιέσεις στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η «χλιαρή» έως και αμήχανη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην κινεζική στο θέμα των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ. Προχτές επικεφαλής των διαδηλωτών δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή προς την Γερμανίδα καγκελάριο, ζητώντας ξεκάθαρη καταδίκη της «αυταρχικής» κινεζικής κυβέρνησης και υποστήριξη των διαδηλώσεων και των «δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ