Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Χέρι χέρι στην αντι-ΕΣΥ μεταρρύθμιση

Θα στηρίξει την κυβέρνηση η ΝΔ εφόσον υιοθετήσει πολιτικές του προγράμματός της και των αρχών του φιλελευθερισμού

Με τη συναίνεση της ΝΔ θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη λεγόμενη μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, τους άξονες της οποίας θα εισηγηθεί ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Τελικά, όπως προκύπτει από διαρροές στο χτεσινό «Βήμα», οι παρεμβάσεις αυτές θα αποτελούν στην ουσία αντι-ΕΣΥ ρυθμίσεις, που θα μεγαλώσουν την υποχρηματοδότηση του δημοσίου προς την πρωτοβάθμια αλλά και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ενώ θα μετακυλήσουν μεγαλύτερα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον θα προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας.

Χτες το πρωί έγινε σύσκεψη του Τομέα Υγείας της ΝΔ υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος, Κ. Καραμανλή. Στη συνέχεια η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να «προωθήσει ολοκληρωμένο σχέδιο αντί των αποσπασματικών παρεμβάσεων», ενώ «διαβεβαιώνει την κυβέρνηση ότι θα στηρίξει πολιτικές που αποτελούν υιοθέτηση του προγράμματός της και των αρχών του φιλελευθερισμού με κοινωνική αλληλεγγύη και ανθρωπιά».

Η ΝΔ, λοιπόν, προτείνει την ίδρυση Εθνικού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, στον οποίο θα ενταχθούν προαιρετικά και σταδιακά όλοι οι κλάδοι υγείας. Σύμφωνα με τις χτεσινές διαρροές, το ίδιο σχεδιάζει και η κυβέρνηση με υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα μεγαλύτερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ και Δημόσιο).

Επίσης, προτείνει την καθιέρωση του προσωπικού οικογενειακού γιατρού για ολόκληρο τον πληθυσμό με ελεύθερη επιλογή και αμοιβή αντίστοιχη προς την παρεχόμενη προσφορά. Στην ίδια κατεύθυνση - πάντα σύμφωνα με τις χτεσινές διαρροές - και η κυβέρνηση με τη μετονομασία του οικογενειακού γιατρού σε προσωπικό γιατρό.

Ακόμα η ΝΔ προτείνει την ίδρυση κέντρων υγείας αστικού τύπου και τη δημιουργία κινητών μονάδων υγείας.

Οσον αφορά στη λειτουργία των νοσοκομείων η ΝΔ ζητά την αλλαγή του νομικού καθεστώτος και τη μετατροπή τους σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την τοποθέτηση μάνατζερ και την ταυτόχρονη κατάργηση των κομματικών, όπως τις αποκαλεί, διοικήσεων. Προτείνει ακόμα οι προμήθειες των νοσοκομείων να γίνονται σε επίπεδο περιφέρειας.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση των διοικήσεων των νοσοκομείων και στην αντικατάστασή τους από μάνατζερ. Η διοίκηση των νοσοκομείων θα γίνεται από περιφερειακά συμβούλια τόσο στην επαρχία όσο και στο Λεκανοπέδιο. Επίσης προσανατολίζεται στη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών σε περιφερειακό επίπεδο, που θα αναλάβουν τα έργα και τις προμήθειες εξοπλισμού των νοσοκομείων.

Τέλος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πολλαπλές εργασιακές σχέσεις στο επίπεδο των γιατρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάτω τα χέρια!(2020-09-23 00:00:00.0)
Επαναλαμβανόμενες προεκλογικές υποσχέσεις(2007-05-22 00:00:00.0)
Ανθυγιεινή σκακιέρα(2002-01-12 00:00:00.0)
Παύουν να είναι ΝΠΔΔ(2001-09-06 00:00:00.0)
Σχέδιο αντι-ΕΣΥ(1997-05-30 00:00:00.0)
Ανακατανομή της ανθυγιεινής λιτότητας(1996-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ