Τρίτη 22 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Επαναλαμβανόμενες προεκλογικές υποσχέσεις

Θα εφαρμοστεί «το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το εθνικό θεσμικό πλαίσιο», είπε ο υπουργός Υγείας στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ

Με ψίχουλα και υποσχέσεις προεκλογικού χαρακτήρα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος αναζητά τη συνενοχή των νοσοκομειακών γιατρών μέσω του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» στην εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία, που εκπορεύεται απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στη χτεσινή συνάντησή του με το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο υπουργός ανακοίνωσε ένα επίδομα εφημέρευσης, καταργώντας έτσι τον υπερωριακό χαρακτήρα των εφημεριών. Επίσης υποσχέθηκε την πρόσληψη 3.100 ειδικευμένων (που δε θα είναι επικουρικοί) και 1.400 ειδικευόμενων γιατρών μέχρι το 2009. Ακόμα ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς ένα επίδομα 105 ευρώ που παίρνουν και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ότι το επίδομα της βιβλιοθήκης θα είναι αφορολόγητο, ότι θα εφαρμοστεί - χωρίς να αναφέρει χρονοδιάγραμμα - το λεγόμενο πολυδιευθυντικό σύστημα και ότι θα αναδιοργανωθούν τα Συμβούλια Κρίσης των Γιατρών (ΣΚΕΙΟΠΝΙ).

Ολες αυτές οι υποσχέσεις εντάσσονται στις επιλογές της κυβέρνησης να εφαρμοστεί «το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το εθνικό θεσμικό πλαίσιο», όπως είπε ο υπουργός Υγείας. Μ' άλλα λόγια, το φόντο των εξαγγελιών του υπουργού Υγείας είναι οι οδηγίες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ενσωματώθηκαν στο Εθνικό Δίκαιο με τα διαβόητα Προεδρικά Διατάγματα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα οποία τελικά - κάτω απ' τις αντιδράσεις των γιατρών - ανέστειλε προσωρινά για τα νοσοκομεία η κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα, όταν τέθηκαν ερωτήματα πώς θα μπορέσουν να καλυφθούν με το ίδιο επίδομα γιατροί που αλλού κάνουν τέσσερις και αλλού δέκα εφημερίες το μήνα, ο Δ. Αβραμόπουλος ζήτησε προτάσεις στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου». Δηλαδή, αναζητεί τη συνενοχή των γιατρών στις επιλογές της κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, συνεδρίασε το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ όπου με τη συγκατάβαση της ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚ και ΑΕΓ εγκρίθηκε η συμμετοχή στο νέο «διάλογο» με την κυβέρνηση. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών καταδίκασε το νέο «κοινωνικό διάλογο» και πρότεινε μαζικές συνελεύσεις σε όλες τις ενώσεις και ανά χώρο εργασίας, καθώς και πολύμορφες κινητοποιήσεις. Επίσης πρότεινε 24ωρη απεργία - όπως έχει αποφασίσει η ΕΙΝΑΠ - στις 30 Μάη 2007.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ