Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ανυπόταχτος λαός

Σε μια εποχή που η μπότα του ιμπεριαλισμού επιχειρεί να πέσει πιο βαριά πάνω στους λαούς, ο αγώνας του περήφανου λαού της Κούβας αποκτά ξεχωριστή σημασία και το παράδειγμά του γίνεται ακόμα πιο φωτεινό. Η μεγαλειώδης λαϊκή διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Αβάνα για τη 47η επέτειο από την επίθεση στο στρατόπεδο της Μονκάδα - που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της δικτατορίας και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης του νησιού - επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το δυναμισμό και τη θέληση των Κουβανών να ορίζουν οι ίδιοι τις τύχες της χώρας τους.

Με την πορεία αυτή, που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη στην ιστορία της επανάστασης, το ποτάμι των εκατομμυρίων ανθρώπων όλων των ηλικιών, με επικεφαλής τον καταξιωμένο ηγέτη τους, Φιντέλ Κάστρο, διατράνωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν τη σοσιαλιστική τους πορεία, αξίωσαν από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές την άρση του υπερσαραντάχρονου δολοφονικού εμπάργκο, έδειξαν στους λαούς του κόσμου το δρόμο της αξιοπρέπειας, της ανεξαρτησίας και του ασυμβίβαστου αγώνα. Αξια αυτή η μικρή ανυπότακτη χώρα έχει κερδίσει τις καρδιές και προπαντός την έμπρακτη αλληλεγγύη των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου. Και στη χώρα μας η ελληνοκουβανική φιλία είναι μια ζωντανή υπόθεση, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες κόσμου.

ΗΚούβα σήμερα συνεχίζει σε αντίξοες συνθήκες να δίνει τη μάχη της. Οι ανατροπές που πραγματοποιήθηκαν στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο στην Ευρώπη, με τη νίκη της αντεπανάστασης, έριξαν βαριά τη σκιά τους στο Νησί της Επανάστασης, δε λύγισαν όμως το φρόνημα του ηρωικού λαού του. Τα δέκα χρόνια που πέρασαν από τότε είναι χρόνια μεγάλων δυσκολιών για την Κούβα, με σημαντική μείωση της παραγωγικής της ικανότητας, με μεγάλες ελλείψεις. Είναι όμως και χρόνια μεγάλων αποφάσεων και σκληρών προσπαθειών ολόκληρης της κοινωνίας, των λαϊκών επαναστατικών οργανώσεων, των φορέων λαϊκής εκπροσώπησης. Αυτό είναι και το μεγαλείο του σοσιαλιστικού κράτους. Η ενεργοποίηση του λαού, η πρωτοπόρα δράση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού για να μείνουν ανέπαφες οι μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις του συστήματος. Αυτές είναι που φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού και που κάνουν την Κούβα να ξεχωρίζει σαν πολύτιμος λίθος στο φυσικό της περιβάλλον, τη Λατινική Αμερική της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις βασικές λαϊκές κατακτήσεις, στη δωρεάν παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια «βάζει τα γυαλιά» στις «δημοκρατίες της βιτρίνας» του καπιταλιστικού κόσμου.

Στην Κούβα, που δεν κρύβει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ως απόρροια του πιο άδικου, απαράδεκτου και εξωφρενικού αποκλεισμού που έχει αντιμετωπίσει χώρα για τόσο μεγάλο διάστημα, οι κατακτήσεις δεν μπορεί να αμφισβητηθούν από κανέναν, ακόμα και από τον πιο κακοπροαίρετο. Στην υγεία δίνεται το 8,6% του ΑΕΠ. Η παιδική θνησιμότητα από 60 στα 1.000 βρέφη που ήταν το 1958, είναι σήμερα 6,3 στα 1.000. Εξαφανίστηκαν δεκάδες αρρώστιες, που σκοτώνουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά εμβολιάζονται στο δωρεάν σύστημα υγείας για 13 ασθένειες, με εμβόλια που στην πλειοψηφία τους παράγονται στο νησί. Ο αναλφαβητισμός αποτελεί παρελθόν. Σε υψηλό επίπεδο επίσης είναι οι πανεπιστημιακές σπουδές, ενώ αναπτύσσεται σημαντική και πρωτοποριακή, σε παγκόσμιο επίπεδο, ερευνητική δουλιά.

Γι' αυτό συνυπογράφουμε το μήνυμα-σύνθημα στο πανό των δεκάδων οργανώσεων από διάφορες περιοχές του κόσμου, που πήραν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση της Αβάνας, στις 26 του Ιούλη: «ΚΟΥΒΑ σε ευχαριστούμε για το παράδειγμά σου».


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ