Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χορός τρισεκατομμυρίων

Απλόχερα δίνουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για δεκαετίες τώρα, το κρατικό χρήμα στους μεγαλοβιομήχανους και τα λοιπά μέλη της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Με διάφορους τρόπους και μορφές. Με διάφορα κάθε φορά προσχήματα. Τώρα, η μεγάλη αυτή επιχείρηση αναδιανομής του παραγόμενου από το μόχθο των εργαζομένων πλούτου γίνεται στο όνομα της ανάπτυξης και, ιδιαίτερα, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Με 2,2 τρισεκατομμύρια δραχμές θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις, ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης και, βέβαια, πρώτιστος στόχος είναι η δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας, πάντα κατά τον υπουργό. Οταν, βέβαια, ρωτήθηκε ποιος και με ποια μέτρα εγγυάται ότι με τα τρισεκατομμύρια αυτά θα δημιουργηθούν οι προαναφερόμενες θέσεις εργασίας, περιορίστηκε σε μια γενικόλογη και ασαφή απάντηση, περί «δεσμευτικών στόχων που θα αναγράφονται στα συμβόλαια των προγραμμάτων».

Ακόμη, όμως, κι αν δεχτούμε ότι αδυνατεί ο υπουργός να εγγυηθεί το μέλλον, γιατί δε μας λέει πόσες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί με τα μπόλικα τρισεκατομμύρια, που έχουν εισπράξει, τα τελευταία μόνο χρόνια, οι «έχοντες και κατέχοντες» και γιατί η ανεργία αυξάνεται, αντί να μειώνεται;

Μέχρι πού θα φτάσει;

Λίγα χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ανακοίνωνε πως η Αθήνα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και, πάντως, λιγότερα από τα χρόνια που απομένουν μέχρι την πραγματοποίηση των αγώνων. Γιατί κάνουμε τη σύγκριση; Μα, επειδή ο φάκελος διεκδίκησης αναφέρονταν σ' έναν προϋπολογισμό 800 δισεκατομμυρίων δραχμών και, αισίως, το ποσό αυτό έχει φτάσει - σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις - στο αστρονομικό ύψος των 1,9 τρισ. δραχμών.

Και να σκεφθείτε ότι έχουμε τρία ακόμη χρόνια μπροστά μας και τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Αλλωστε, ποιος δε γνωρίζει τη συνηθισμένη πρακτική των μεγαλοεργολάβων να ξεκινούν ένα έργο με προϋπολογισμό άλφα και όταν το παραδίδουν το κόστος να έχει πολλαπλασιαστεί.

Το κουτί της Πανδώρας...

Αποκαλυπτικό ήταν το ολοσέλιδο θέμα του Π. Παπακωνσταντίνου, στη χτεσινή «Καθημερινή», για «Το "ροζ" σκλαβοπάζαρο του 21ου αιώνα» και τις εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες της Ανατολικής Ευρώπης, που πωλούνται και αγοράζονται στις αγορές της «λευκής σαρκός» της Δύσης, από το οποίο παρουσιάζουμε ορισμένα στοιχεία:

Σε 300.000 έως 500.000 υπολογίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης τις γυναίκες, από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, που εκδίδονται στους δρόμους των δυτικών μεγαλουπόλεων. Σημαντικός διαμετακομιστικός σταθμός είναι το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία, όπου ο UCK και η αλβανική μαφία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην «εκπαίδευση» και μεταφορά των γυναικών - θυμάτων στις δυτικοευρωπαϊκές «αγορές». Και να σκεφθείτε ότι η ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής του Κοσσυφοπεδίου έχει μετατρέψει τους πρώην αντάρτες του UCK, σε αστυνομική δύναμη της γιουγκοσλαβικής αυτής επαρχίας.

Και δεν είναι μόνον η «εξαγωγή» πορνείας. Από κοντά έρχονται το λαθρεμπόριο όπλων και τα ναρκωτικά. Η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και η παλινόρθωση του καπιταλισμού στις ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανοίξει κυριολεκτικά το πλέον εφιαλτικό κουτί της Πανδώρας...

Η τύχη των Ρόμα

Associated Press

Η φωτογραφία είναι αρχείου και εικονίζει Τσιγγάνους του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι κακοποιήθηκαν από άνδρες του «UCK», λίγες μέρες μετά την εισβολή και κατοχή της γιουγκοσλαβικής αυτής επαρχίας από τις ΝΑΤΟικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις. Την ανασύραμε, γιατί - όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία - το θέμα των πολύμορφων διώξεων, που υφίστανται οι Τσιγγάνοι, θα κυριαρχήσει στο πέμπτο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Ρόμα, που γίνεται αυτές τις μέρες στην Πράγα και εκπροσωπεί περισσότερους από 12 εκατομμύρια Ρόμα από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Ενα μεγάλο μέρος των Ρόμα ζούσε και ζει στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Οι ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων, όμως, έφεραν τα πάνω - κάτω στη ζωή τους. Πριν, οι κοινότητες των Ρόμα προστατεύονταν από τις νομοθεσίες των σοσιαλιστικών χωρών, οι οποίες τούς εξασφάλιζαν εργασία, παιδεία, υγειονομική περίθαλψη και στέγη. Τα δεδομένα, όμως, της καπιταλιστικής παλινόρθωσης φέρνουν μαζί τους και φαινόμενα μαζικής φτώχειας, ανεργίας, ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού. Κι όπως συμβαίνει, συνήθως, οι διαφόρων ειδών μειονότητες αντιμετωπίζουν πρώτες και με ιδιαίτερη ένταση τις βαριές συνέπειες. Και, δυστυχώς, οι Ρόμα μπαίνουν όλοι και περισσότερο στο περιθώριο αυτών των κοινωνιών. Πάντα προς δόξαν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία δίνουν καθημερινούς όρκους πίστης οι ηγεσίες των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών...

Τα τηλεοπτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΠΑΜΕ, ήταν εντυπωσιακή η επιχείρηση της διάσωσης της ελβετικής οικογένειας που έπεσε θύμα πειρατείας, παρότι δεν την είδαμε στις τηλεοπτικές οθόνες μας... Ομως, σίγουρα όλα αυτά δεν έγιναν για να κεντρίσουν την αχαλίνωτη φαντασία των υπευθύνων των ιδιωτικών καναλιών, που μας παρουσίασαν τα γεγονότα, πιστοί στα γνωστά χολιγουντιανά πρότυπα - έστω και χωρίς ζωντανές εικόνες - και με την εξιδανίκευση κάθε εμπλεκομένου.

Αραγε, ως τηλεθεατές, έχουμε αποδείξει ότι ...έχουμε τόσο λίγο μυαλό και τόσο περιορισμένη κριτική ικανότητα για να ...αξίζουμε αυτήν την τηλεόραση; Δεν το νομίζουμε, μια και ο Ελληνας έχει αποδείξει ότι δεν είναι και τόσο ανόητος.

Αλήθεια, τι θα κάνουν σε μια μελλοντική επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας, που δε θα έχει, όμως, την προχτεσινή «επιτυχία» και πληρώσουν με τη ζωή τους αθώοι άνθρωποι; Τότε, θα φταίει μόνο η ενδεχόμενη κακή οργάνωση; Δεν καταλαβαίνουν, άραγε, πως η λογική και πρακτική, που τόσο επικρότησαν χτες και προχτές, είναι πολύ επικίνδυνη;

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ αδειούχων αναμένεται να φύγει τούτο το Σαββατοκύριακο από την Αθήνα κυρίως. Εχει που έχει ήδη λίγο κόσμο η πόλη, τώρα πια θα ερημώσει εντελώς - τηρουμένων των αναλογιών φυσικά.

Στα λιμάνια θα γίνει χαμός και, βέβαια, δε θα λείψουν τα φαινόμενα διπλών εισιτηρίων, αναίτιας ταλαιπωρίας, καθυστερήσεων και άλλων παρεξηγήσεων διαφόρων τύπων. Εμείς συνιστούμε στον κόσμο ψυχραιμία, γιατί όλα αυτά είναι πια καθεστώς. Αλλωστε, για να ξεκουραστείτε πάτε, μην χαλάτε τη διάθεσή σας.

ΑΜΑΝ ΠΙΑ ο καύσωνας κατέβαλε μέχρι και τον Χριστόδουλο, που, τέλος πάντων, σταμάτησε τις πολλές - πολλές αγριάδες στις δηλώσεις του για το θέμα των ταυτοτήτων.

Εκείνος ο Αμβρόσιος, όμως, δεν καταλαβαίνει τίποτε... Εκανε πάλι δήλωση χτες περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης για τις ταυτότητες και, βέβαια, άλλο που δεν ήθελε ο Ρέππας, που έδωσε συνέχεια στο θέμα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι φανερό ότι θέλουν να κρατήσουν το θέμα στην επικαιρότητα, έστω και τραβηγμένο από τα μαλλιά και θα αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία.

Θα μπορούσαν, πάντως, να ξαναρχίσουν τα ίδια, αφού τους αρέσει από το Σεπτέμβρη. Να κάνουν κι αυτοί λίγες διακοπές, να ησυχάσουμε, επιτέλους, κι εμείς.

Ανυπόταχτος λαός

Σε μια εποχή που η μπότα του ιμπεριαλισμού επιχειρεί να πέσει πιο βαριά πάνω στους λαούς, ο αγώνας του περήφανου λαού της Κούβας αποκτά ξεχωριστή σημασία και το παράδειγμά του γίνεται ακόμα πιο φωτεινό. Η μεγαλειώδης λαϊκή διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Αβάνα για τη 47η επέτειο από την επίθεση στο στρατόπεδο της Μονκάδα - που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της δικτατορίας και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης του νησιού - επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το δυναμισμό και τη θέληση των Κουβανών να ορίζουν οι ίδιοι τις τύχες της χώρας τους.

Με την πορεία αυτή, που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη στην ιστορία της επανάστασης, το ποτάμι των εκατομμυρίων ανθρώπων όλων των ηλικιών, με επικεφαλής τον καταξιωμένο ηγέτη τους, Φιντέλ Κάστρο, διατράνωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν τη σοσιαλιστική τους πορεία, αξίωσαν από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές την άρση του υπερσαραντάχρονου δολοφονικού εμπάργκο, έδειξαν στους λαούς του κόσμου το δρόμο της αξιοπρέπειας, της ανεξαρτησίας και του ασυμβίβαστου αγώνα. Αξια αυτή η μικρή ανυπότακτη χώρα έχει κερδίσει τις καρδιές και προπαντός την έμπρακτη αλληλεγγύη των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου. Και στη χώρα μας η ελληνοκουβανική φιλία είναι μια ζωντανή υπόθεση, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες κόσμου.

ΗΚούβα σήμερα συνεχίζει σε αντίξοες συνθήκες να δίνει τη μάχη της. Οι ανατροπές που πραγματοποιήθηκαν στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο στην Ευρώπη, με τη νίκη της αντεπανάστασης, έριξαν βαριά τη σκιά τους στο Νησί της Επανάστασης, δε λύγισαν όμως το φρόνημα του ηρωικού λαού του. Τα δέκα χρόνια που πέρασαν από τότε είναι χρόνια μεγάλων δυσκολιών για την Κούβα, με σημαντική μείωση της παραγωγικής της ικανότητας, με μεγάλες ελλείψεις. Είναι όμως και χρόνια μεγάλων αποφάσεων και σκληρών προσπαθειών ολόκληρης της κοινωνίας, των λαϊκών επαναστατικών οργανώσεων, των φορέων λαϊκής εκπροσώπησης. Αυτό είναι και το μεγαλείο του σοσιαλιστικού κράτους. Η ενεργοποίηση του λαού, η πρωτοπόρα δράση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού για να μείνουν ανέπαφες οι μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις του συστήματος. Αυτές είναι που φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού και που κάνουν την Κούβα να ξεχωρίζει σαν πολύτιμος λίθος στο φυσικό της περιβάλλον, τη Λατινική Αμερική της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις βασικές λαϊκές κατακτήσεις, στη δωρεάν παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια «βάζει τα γυαλιά» στις «δημοκρατίες της βιτρίνας» του καπιταλιστικού κόσμου.

Στην Κούβα, που δεν κρύβει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ως απόρροια του πιο άδικου, απαράδεκτου και εξωφρενικού αποκλεισμού που έχει αντιμετωπίσει χώρα για τόσο μεγάλο διάστημα, οι κατακτήσεις δεν μπορεί να αμφισβητηθούν από κανέναν, ακόμα και από τον πιο κακοπροαίρετο. Στην υγεία δίνεται το 8,6% του ΑΕΠ. Η παιδική θνησιμότητα από 60 στα 1.000 βρέφη που ήταν το 1958, είναι σήμερα 6,3 στα 1.000. Εξαφανίστηκαν δεκάδες αρρώστιες, που σκοτώνουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά εμβολιάζονται στο δωρεάν σύστημα υγείας για 13 ασθένειες, με εμβόλια που στην πλειοψηφία τους παράγονται στο νησί. Ο αναλφαβητισμός αποτελεί παρελθόν. Σε υψηλό επίπεδο επίσης είναι οι πανεπιστημιακές σπουδές, ενώ αναπτύσσεται σημαντική και πρωτοποριακή, σε παγκόσμιο επίπεδο, ερευνητική δουλιά.

Γι' αυτό συνυπογράφουμε το μήνυμα-σύνθημα στο πανό των δεκάδων οργανώσεων από διάφορες περιοχές του κόσμου, που πήραν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση της Αβάνας, στις 26 του Ιούλη: «ΚΟΥΒΑ σε ευχαριστούμε για το παράδειγμά σου».


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κατάλληλος άνθρωπος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τζάμπα ανακατεύεται τόσα χρόνια ο άνθρωπος με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Είτε πας στα Τίρανα, είτε στο Βελιγράδι ή την Πρίστινα, είτε στη Σόφια ή το Βουκουρέστι, η παρουσία του Τζορτζ Σόρος είναι έντονη. Αλλού με τη συγκρότηση και λειτουργία Ιδρυμάτων, αλλού με την εξαγορά επιχειρήσεων ή τραπεζών, αλλού με την οικονομική ενίσχυση «ανεξάρτητων» εφημερίδων, ραδιοφώνων και τηλεοπτικών σταθμών. Και δεν παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια μόνο. Οχι, βέβαια. Απλώς, μετά το 1990 έκανε πιο επίσημη την παρουσία του. Δρούσε όμως και πριν. Πάντα καταλλήλως, βέβαια, και πάντα για την επιτυχία της «δημοκρατίας της αγοράς». Γιατί, βλέπετε, εκτός από βαθύπλουτος χρηματιστής, είναι και... δημοκράτης ο άνθρωπος.

Ε, λοιπόν, τζάμπα τα έκανε όλ' αυτά; Κάποτε έπρεπε να ανταμειφθεί. Και η μέρα αυτή έφθασε χτες. Οπως ανακοινώθηκε χτες από τον Λευκό Οίκο, η κυβέρνηση Κλίντον τοποθέτησε τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζορτζ Σόρος ως γενικό διαχειριστή των κονδυλίων που θα διατεθούν για την «ανοικοδόμηση» των Βαλκανίων. Να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό, το οποίο θα διατεθεί για την «ανασυγκρότηση» της περιοχής που επλήγη από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, ανέρχεται σε 150 εκατ. δολάρια (54,3 δισ. δρχ.).

Γύρισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι, που θα 'λεγε και ο λαός μας.

Τσουχτερές αυξήσεις

Νέες τιμές θα ισχύσουν, από τις 7 Αυγούστου, για τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, τα κατ' εξοχή λαϊκά μέσα μεταφοράς. Και το σημειώνουμε, γιατί, πέρα από την καθόλου ευκαταφρόνητη αύξηση, κατά 25%, της τιμής του βασικού εισιτηρίου στα αστικά λεωφορεία, η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στον ηλεκτρικό είναι η δεύτερη μέσα σ' ένα εξάμηνο. Αν, μάλιστα, λογαριάσουμε τη συνολική αύξηση, αυτή φτάνει το 66,6%.

Πώς, λοιπόν, δικαιολογείται η αύξηση αυτή; Μήπως, από την άνοδο του επίσημου πληθωρισμού, που βρίσκεται στο 2-2,5%; Μήπως, από τις αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, που είναι κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό; Οχι, βέβαια, καμιά τέτοια ή παρόμοια δικαιολογία ούτε υπάρχει ούτε ισχύει. Το μόνο που υπάρχει είναι η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία μεταφέρει συνεχώς και με διάφορους τρόπους όλο και μεγαλύτερο μέρος των κρατικών κοινωνικών εξόδων στις τσέπες των εργαζομένων. Σ' αυτή την πολιτική και μόνο οφείλονται και οι πρόσφατες ανατιμήσεις των εισιτηρίων. Και δε θα είναι, βέβαια, οι τελευταίες...

Δεν το... πρόβλεψε

Σας λέει τίποτε το όνομα Γ. Σεφερτζής; Αν όχι, σας θυμίζουμε, ότι είναι ο πρώην γγ της Νέας Γενιάς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επικοινωνιολόγος και έγινε ευρύτατα γνωστός, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ως αρμόδιος των «εξιτ πολ» της ΕΡΤ, με τη σωστή πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος. Ο κύριος αυτός, λοιπόν, ξανάρθε προχτές στο προσκήνιο, τη φορά αυτή, όμως, επειδή κρίθηκε προφυλακιστέος για κομπίνα στο Χρηματιστήριο, καθώς -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- πουλούσε ανύπαρκτες μετοχές σε επενδυτές.

Φαίνεται, πως οι ικανότητες πρόβλεψης του κ. Σεφερτζή περιορίζονται στις εκλογές και μόνο...

Διαδήλωση στην Αγκυρα

Associated Press

Μπορεί η ηγεσία της Αγκυρας να προχωρά στην εφαρμογή των πολιτικών συνταγών της αντιλαϊκής μονόπλευρης λιτότητας, που επιβάλλουν τα συμφέροντα της τουρκικής ολιγαρχίας, ο «εξευρωπαϊσμός» της χώρας και οι κατευθύνσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά και οι Τούρκοι εργαζόμενοι δε μένουν απαθείς. Διογκώνεται συνεχώς η δυσαρέσκεια ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα, λένε οι πληροφορίες που έρχονται από τη γειτονική χώρα, ενώ πολλαπλασιάζονται οι αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων στις αντιλαϊκές και αυταρχικές πολιτικές των κυβερνώντων.

Ενα παράδειγμα αποτέλεσε και η προ ημερών διαδήλωση Τούρκων εργαζομένων στην Αγκυρα, με συνθήματα ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως φανερώνει και η διπλανή φωτογραφία, που την οργάνωσε το συνδικάτο «Ντισκ». Κι όπως όλα δείχνουν, οι αγωνιστικές εκδηλώσεις των εργαζομένων θα προβάλλουν, όλο και πιο συχνά, στο προσκήνιο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Τζογο-λεηλασία»

Ηηγεσία της ΝΔ και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Σημίτη ερίζουν και πάλι με επίκεντρο το Χρηματιστήριο και τους λεγόμενους εγκλωβισμένους, που απαρτίζουν αυτό που λένε «κόμμα του Χρηματιστηρίου». Στα πλαίσια αυτά, είδαμε την ηγεσία της ΝΔ να εμφανίζεται σαν «προστάτης» των συμφερόντων του δημοσίου χρήματος και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και κατήγορος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τόσο για τη μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε στα δημόσια ταμεία (η κρατική εταιρία ΔΕΚΑ ζημιώθηκε προεκλογικά με 700 δισ. δραχμές, στηρίζοντας ορισμένες μετοχές στο Χρηματιστήριο για να μη χάσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές), όσο και για τις απώλειες των μικρομετόχων από την κατρακύλα του γενικού δείκτη και των επιμέρους μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Από την άλλη πλευρά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του κυβερνητικού της εκπροσώπου, να υπεραμύνεται της πολιτικής της, προβάλλοντας πολλά και διάφορα επιχειρήματα και σε κάθε ευκαιρία να θεωρεί το Χρηματιστήριο... σαν «αναπτυξιακό εργαλείο»...

Είναι γεγονός ότι η ηγεσία της ΝΔ αξιοποιεί υπαρκτά γεγονότα και προβλήματα. Κανείς δεν αμφισβητεί για παράδειγμα τη μεγάλη κατρακύλα που έχουν καταγράψει μέσα στο εφτάμηνο του 2000 πολλές μετοχές, όπως και ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο. Οπως επίσης, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε προεκλογικά τη ΔΕΚΑ (κρατική εταιρία που διαχειρίζεται τις μετοχές κρατικών και άλλων επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου) για τη στήριξη του Χρηματιστηρίου, σε σημείο ώστε υπουργός να δηλώνει τότε δημόσια ότι «το κόμμα του χρηματιστηρίου ψηφίζει ΠΑΣΟΚ»! Και, βέβαια, όλοι γνωρίζουν πως όπως το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η ηγεσία της ΝΔ πίστευε και πιστεύει - το δηλώνει εξάλλου δημόσια ο πρόεδρός της χωρίς κανένα δισταγμό - ότι το Χρηματιστήριο είναι «αναπτυξιακό εργαλείο» και προτείνει τη στήριξή του και «τόνωσή του», με τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων (πιο γενναίες ιδιωτικοποιήσεις, πιο τολμηρά αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα κλπ.).

Με το νέο κύκλο φραστικής αντιπαράθεσης για το Χρηματιστήριο και τους χιλιάδες χαμένους - θύματα του περιβόητου «Λαϊκού Καπιταλισμού», στον οποίο πιστεύουν και υπηρετούν οι μονομάχοι του δικομματισμού - οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προσπαθούν να μεταθέσουν τις πολιτικές τους ευθύνες (που παρότρυναν τους Ελληνες να επιδιώξουν το «γρήγορα και εύκολο πλουτισμό» παίζοντας στο Χρηματιστήριο), αποσιωπώντας την εξής μεγάλη αλήθεια: Οτι, δηλαδή, όπως σε κάθε τζογαδόρικο παιχνίδι, έτσι και το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο έχει χαμένους και κερδισμένους και πως για να υπάρξουν κερδισμένοι, πρέπει να υπάρχουν κάποιοι άλλοι που χάνουν. Αποκρύπτοντας αυτή τη μεγάλη αλήθεια, οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους μικρομετόχους που έχασαν τις περιουσίες τους από το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο - άλλος μικρή και άλλος μεγαλύτερη - στη λογική του δικομματισμού.

Το ενδιαφέρον είναι πως ενώ και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παραδέχονται τη μισή αλήθεια - ότι δηλαδή δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι έχουν χάσει μικρή ή μεγαλύτερη περιουσία από τη συμμετοχή τους στα «παιχνίδια» του Χρηματιστηρίου - αποσιωπούν έντεχνα την άλλη μισή αλήθεια. Και η άλλη μισή αλήθεια είναι πως οι μεγάλοι κερδισμένοι από τα παιχνίδια που παίχτηκαν προεκλογικά και συνεχίστηκαν μετεκλογικά στο «ναό» του καπιταλισμού, με τις μετοχές κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, είναι οι μεγαλομέτοχοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και οι διάφοροι επιτήδειοι «αεριτζήδες». Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, την οποία όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσουν τα μεγάλα θύματα της «τζογολεηλασίας», τόσο καλύτερα θα είναι για τους ίδιους και για τα πλατιά λαϊκά στρώματα των εργαζομένων και για τον τόπο.

Αίσχος!

Ανεργος είσαι

και πεινάς,

τράβα ευθύς

στην... Αθηνάς

δουλιά να βρεις

σε κάνα «σπίτι»

κι άντε ευλόγα

το Σημίτη!

*

Είσαι μπατίρης,

κουρελής;

στη... Βάθης τρέχα,

στη Φυλής,

καινούριες θέσεις

... εργασίας

σε «οίκους» άνοιξε

ο «μεσσίας»!

*

Ανεργος είσαι

και ταπί;

δουλιά θα βρεις

στο «φι» και «πι»

κι άντε, λοιπόν,

κάνε μια τούμπα

που... προσλαμβάνεσαι

στην Τρούμπα!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ