Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ
Να γίνει μάθημα γενικής παιδείας

Να συμπεριληφθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας στα μαθήματα γενικής παιδείας του "ενιαίου" λυκείου ζητεί η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της, καλώντας παράλληλα να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση το εργασιακό καθεστώς των κοινωνιολόγων εκπαιδευτικών. Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι "είναι σε όλους γνωστό ότι οι κοινωνικές επιστήμες προσφέρουν τα μέγιστα στη γενική μόρφωση των μαθητών και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης" και ότι οι κοινωνιολόγοι "είναι η μοναδική ειδικότητα γενικής παιδείας που έχει στερηθεί του βασικού γνωστικού αντικειμένου της, με άμεση συνέπεια την αμφισβήτηση του εκπαιδευτικού ρόλου των κοινωνιολόγων".

Η κοινωνιολογία στο "ενιαίο" λύκειο παραμένει μάθημα κατεύθυνσης (και στο γενικό λύκειο και πάλι διδασκόταν μόνο στη Δ Δέσμη). Και η περίπτωση της κοινωνιολογίας είναι χαρακτηριστική του γεγονότος ότι παραμένει και ανακυκλώνεται στο "ενιαίο" λύκειο ο διαχωρισμός των μαθημάτων σε πρωτεύοντα και μη, το διαφοροποιημένο πρόγραμμα και η υποβάθμιση μαθημάτων.

Τη στιγμή λοιπόν που το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι μέσα στο "ενιαίο" λύκειο προωθείται η ικανότητα της κριτικής σκέψης των μαθητών, βασικοί τομείς που συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσωπικότητα του μαθητή μένουν έξω από το πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ