Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΑΚΗ
Επιφυλακή για ζωικές ασθένειες

Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι σε Εβρο και Ροδόπη, μετά την εμφάνιση αφθώδους πυρετού σε κοπάδι βοοειδών σε μονάδα και τον κίνδυνο μεταφοράς της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού, που βρίσκεται σε έξαρση στις κτηνοτροφικές μονάδες της Νότιας Βουλγαρίας.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των δύο νομών προκειμένου να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ώστε να μην επαναληφθεί η ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου που υπήρξε πριν μερικά χρόνια μετά την έξαρση του αφθώδους πυρετού στην περιοχή.

Στη Ροδόπη αφθώδης πυρετός εμφανίστηκε σε ένα κοπάδι 21 ζώων το οποίο θανατώθηκε. Για προληπτικούς λόγους στους κτηνοτρόφους της περιοχής έγινε σύσταση για λίγες μέρες να μη βγάλουν τα κοπάδια τους έξω από τους στάβλους.

Στον Εβρο μέχρι στιγμής δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα, όμως σε ισχύ παραμένει ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού από τη γειτονική Βουλγαρία, όπου τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε έξαρση, είτε από την Τουρκία, όπου το πρόβλημα έχει γίνει μόνιμο τα τελευταία χρόνια. Οπως δηλώνουν κτηνίατροι, η ασθένεια μεταφέρεται μόνο μέσω των κουνουπιών που μετακινούνται - ανάλογα με τη φορά και την ένταση του αέρα - έως 300 χιλιόμετρα. Με αυτό το δεδομένο, η περιοχή που αναμένεται να πληγεί είναι αυτή του Βόρειου Εβρου. Μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο οι κτηνίατροι περιοδεύουν στα χωριά και καλούν τους κτηνοτρόφους να ραντίζουν τις μονάδες τους με εντομοκτόνα φάρμακα και να αποφεύγουν τη βόσκηση κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ