Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κι άλλες καταστροφές από το χαλάζι

Σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσε το χαλάζι και η ανεμοθύελλα που έπληξαν προχθές το βράδυ την περιοχή μεταξύ Αιγινίου Πιερίας και Αλεξάνδρειας Ημαθίας, στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων των Διευθύνσεων Γεωργίας, ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας και καπνού, ενώ σημαντικές είναι ζημιές σε τεύτλα και δεντροκαλλιέργειες, όπως ροδάκινα, μήλα και ακτινίδια.

Το χαλάζι έπληξε κύρια την περιοχή του Αιγινίου και τον Αρωνά στην Πιερία και τα χωριά Κορυφή, Τρίκαλα, Πρασινάδα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Σήμερα (το αργότερο αύριο το πρωί) θα γίνει η αναγγελία της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και μέσα στις επόμενες 9 μέρες, οι παραγωγοί θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ ο έλεγχος και η εξατομίκευση των καταστροφών.

Το βαμβάκι χτυπήθηκε στο στάδιο της άνθησης (καρύδι), η ντομάτα και τα καπνά στη συλλογή, με αποτέλεσμα την παντελή καταστροφή τους. Τόσο στο Αιγίνιο όσο και την Αλεξάνδρεια κύρια καταστράφηκαν βαμβακοκαλλιέργειες. Μάλιστα στην Αλεξάνδρεια οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ζημιές σε έκταση 9.000 στρεμμάτων. Στον Αρωνά επλήγησαν κύρια καπνοκαλλιέργειες, ενώ από την ανεμοθύελλα ξηλώθηκαν οι κατασκευές όπου αποξηραίνεται το προϊόν. Αυτή η ζημιά δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και η εκρίζωση από την ανεμοθύελλα ολόκληρου οπωρώνα 10 στρεμμάτων στο χωριό Τρίκαλα.

Νέες καταστροφές στη Θεσσαλία

Μια νέα θεομηνία - μετά εκείνη προ τριών ημερών - έπληξε περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και του Αμπελώνα του Νομού Λάρισας, προκαλώντας κι άλλες μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, σε σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ προκάλεσε το θάνατο μιας γυναίκας, της Σταματίας Παπαστεργίου,56 ετών από τον Αμπελώνα, που υπέστη καρδιακή προσβολή. Κατακλυσμιαία βροχή, με χαλάζι, και σφοδροί ανέμοι μετέτρεψαν, για αρκετή ώρα, τις περιοχές αυτές σε "κόλαση".

Δεκάδες σπίτια μέσα στην Ελασσόνα, στον Τύρναβο και στον Αμπελώνα πλημμύρισαν και σκεπές καταστράφηκαν. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες καπνών, αμπελιών, τριφυλλιών, δέντρων στα χωριά Τσαριτσάνη, Στεφανόβουνο, Γαλανόβρυση, Λυκούδι, Γεράνεια, Κοκκινόγη, Φαλάνη, Γιάννουλη κ. ά. "ισοπεδώθηκαν" από το χαλάζι και τον αέρα. Οι πληγέντες βρίσκονται σε απόγνωση και περιμένουν από τους εκτιμητές να κάνουν έγκαιρα και δίκαια την εκτίμηση των ζημιών και από το κράτος να τους δοθούν οι αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ