Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Ολα μαρτυρούν εμπορικό πόλεμο

Σε αναμονή για τα αποτελέσματα του ελέγχου στα μύδια

Τέλος της βδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων από το Βίγκο της Ισπανίας, όπου έχουν σταλεί δείγματα μυδιών από το Θερμαϊκό Κόλπο προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελικά περιέχουν βιοτοξίνες οι οποίες κρίνονται επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο μεταξύ, σε ισχύ παραμένει η απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, με την οποία εδώ και 18 μέρες έχει απαγορευτεί για προληπτικούς λόγους η αλίευση, διακίνηση και διάθεση του προϊόντος. Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις τόσο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης όσο και των ίδιων των μυδοκαλλιεργητών, οι Ελληνες καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού από τις επανειλημμένες εργαστηριακές εξετάσεις, που έγιναν στη χώρα μας αλλά και στην Ιταλία, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ύπαρξης βιοτοξινών.

Το πρόβλημα που προέκυψε πριν περίπου 20 μέρες με παρτίδα μυδιών που εξήχθησαν στη Γαλλία στάθηκε η αφορμή για να έρθει στην επιφάνεια η ανάγκη ύπαρξης ειδικών εργαστηρίων στην περιοχή τα οποία θα ελέγχουν καθημερινά το προϊόν ώστε και επίσημα να πιστοποιείται η ποιότητά του.

Σύμφωνα με όσα είπε στο "Ρ" ο Κ. Σουγιουλτζής, πρόεδρος των Οστρακοκαλλιεργητών - Μυδοκαλλιεργητών Ελλάδας, πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η δημιουργία κρατικού εργαστηρίου βιοτοξινών που θα εδρεύει στην περιοχή και θα επανδρωθεί με ειδικούς επιστήμονες και κτηνιάτρους, το οποίο θα έχει την ευθύνη για τον καθημερινό έλεγχο του προϊόντος. Ομως το αρμόδιο υπουργείο κωφεύει στο αίτημα, με αποτέλεσμα οι όποιοι έλεγχοι γίνονται να γίνονται με πρωτοβουλία των μυδοκαλλιεργητών, κάθε 15 μέρες, είτε στο εργαστήριο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Αυτή την περίοδο τέθηκε σε εφαρμογή ένα άλλο σχέδιο ελέγχου, προκειμένου οι ίδιοι οι παραγωγοί να διασφαλίσουν τον ποιοτικό έλεγχο που απαιτείται. Στήθηκαν και λειτουργούν δύο κέντρα αποστολής (ιδιωτικά εργαστήρια) σε Επανωμή και Ν. Ρύσιο, ενώ υπό ίδρυση είναι άλλα δύο, σε Χαλάστρα και Ν. Μάλγαρα.

Οι οστρακοκαλλιεργητές είναι οι πρώτοι που θέλουν να πάψει ο θόρυβος που ξέσπασε με ευθύνη, όπως καταγγέλλουν, των γαλλικών και ισπανικών αρχών, που άρχισαν να ανησυχούν μετά τις ανοδικές τάσεις εισαγωγής μυδιών από την Ελλάδα που εμφανίστηκαν στις αγορές τους.

Συνολικά η περιοχή Κατερίνης, Χαλάστρας και Αξιού - κύρια οστρακοπαραγωγός περιοχή - παράγει ετησίως 30.000 τόνους μύδια. Από αυτά οι 25.000 τόνοι εξάγονται στην Ιταλία και οι υπόλοιποι 5.000 διοχετεύονται στη Γαλλία και την εγχώρια αγορά.

Αιτιολογώντας τον "πόλεμο συμφερόντων" που ξεκίνησε εναντίον του ελληνικού μυδιού, που παράγεται στο Θερμαϊκό Κόλπο, ο Κ. Σουγιουλτζής σημειώνει: "Εχουμε λίγο καλύτερο ποιοτικά προϊόν από αυτό της Γαλλίας και της Ισπανίας. Αυτό που μας κάνει όμως ανταγωνιστικούς είναι κυρίως η τιμή. Εμείς εξάγουμε με 140 δρχ. το κιλό τα μύδια με το κόκαλο, ενώ αντίστοιχα το προϊόν της Ισπανίας και της Γαλλίας έχει τριπλάσια τιμή". Τι κάνει το μύδι Θερμαϊκού πιο ανταγωνιστικό; Το γεγονός ότι μέσα σε μια σεζόν (Δεκέμβρη - Οκτώβρη) ο γόνος μπορεί να αναπτυχθεί και να φτάσει στο στάδιο που απαιτείται για την εμπορία και την κατανάλωση, ενώ αντίστοιχα στη Γαλλία και την Ισπανία χρειάζονται δύο ίσως και τρία χρόνια. Ταυτόχρονα η περιοχή του Θερμαϊκού μπορεί να τροφοδοτεί όλο το χρόνο την αγορά. Η πρώτη περιοχή, η Κατερίνη, τροφοδοτεί την αγορά το χειμώνα, ακολουθεί η Χαλάστρα την άνοιξη και η περιοχή του Αξιού που τροφοδοτεί την αγορά από το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ