Κυριακή 25 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ατζέντα εκδηλώσεων

Κυπριακοί "διάλογοι"

Στο ανοιχτό θεατράκι του Λόφου του Στρέφη στις 27, 28 και 29 Ιουλίου (9 μμ), θα παρουσιαστεί η παράσταση "Κίτρινες κορδέλες - διάλογοι με έναν αγνοούμενο".Τις "Κίτρινες κορδέλες" υπογράφουν δύο Κύπριες, βραβευμένες για το έργο τους, η Ρούλα Ιωαννίδου - Σταύρου, που έγραψε τα κείμενα και η Θέκλα Κίττου, που έκανε τη διασκευή - σκηνοθεσία. Τα χορικά - δημοτικά τραγούδια ερμηνεύει η Γιώτα Βέη,ενώ τα σκηνικά - κοστούμια έκανε η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη.Η μουσική είναι του Αλέξανδρου Παπαδημητράκη και η χορογραφία της Μάρθας Φριντζίλα.Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Μανώλης Σορμαϊνης.

Οι παραστάσεις, που τελούν υπό την αιγίδα της κυπριακής πρεσβείας, δίνονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη μαύρη επέτειο των 25 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Οι "Κίτρινες κορδέλες" θα παρουσιαστούν και στο "Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών" (Θόλου 5) στις 2 και 3 Αυγούστου.

Τραγικά επίκαιρη "Ιφιγένεια"

Στις 30 και 31 Ιουλίου τη σκυτάλη των Επιδαυρίων παίρνει το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν",που παρουσιάζει την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη,σε μετάφραση Λεωνίδα Ζενάκου,σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη,σκηνικά - κοστούμια Κυριάκου Κατζουράκη,μουσική Χρήστου Λεοντή,χορογραφία Σουζάνας Αβιγαδόρ.Ερμηνεύουν: Γιάννης Βόγλης, Μαρία Σκούντζου, Κάτια Γέρου, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Παντελής Παπαδόπουλος, Γιάννης Δεγαϊτης, Γιάννης Καρατζογιάννης.Συμμετέχουν ο Ρος Ντέιλι και ο Αμιν αλά Γκάμπο.Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" είναι από τα τελευταία έργα του Ευριπίδη και λέγεται ότι ίσως το τελείωσε στη Μακεδονία, όπου κατέφυγε πριν από την τελική ήττα της Αθήνας το 404 π.Χ. Πρωτοπαίχτηκε μετά το θάνατό του με τη φροντίδα του γιου του. Πρόκειται για μια τραγικά επίκαιρη τραγωδία, αφού αναφέρεται στο ξεκίνημα ενός παράλογου πολέμου, που έχει σαν συνέπεια την ισοπέδωση ενός ολόκληρου λαού και στη διάσταση ανάμεσα σ' αυτό που θεωρείται δίκαιο από τον απλό άνθρωπο και σ' αυτό που θεωρείται δίκαιο από τους ηγέτες. Προφάσεις, ίντριγκες, ψέματα, παράλογη σκληρότητα και τελικό αποτέλεσμα ο ανθρώπινος σπαραγμός, τίποτε άλλο.

Ελληνικά κοσμήματα

Μια συνολική εικόνα για το ελληνικό κόσμημα στη διαχρονική του εξέλιξη, προσφέρει η έκθεση που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο Μουσείο Μπενάκη. Τίτλος της: "Ελληνικά Κοσμήματα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη".Εκτίθενται 250 εκλεκτά δείγματα των μουσειακών συλλογών, που καλύπτουν μια ευρύτατη χρονική περίοδο από τους νεολιθικούς χρόνους έως το 19ο αιώνα.Τα ελληνικά κοσμήματα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία καλλιτεχνικής δημιουργίας, αντανακλούν με συνέπεια τις πνευματικές και αισθητικές αξίες του ελληνισμού, σε όλες τις φάσεις της ιστορικής του διαδρομής, τόσο κατά την αρχαιότητα και την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας, όσο και κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ