Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζονται οι παραστάσεις στην Επίδαυρο

Συνεχίζονται οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι επόμενες παραστάσεις που προγραμματίζονται έχουν ως εξής:

  • «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Τσεζάρις Γκραουζίνις (5, 6 Αυγούστου).

Την επομένη του Εμφυλίου στη Θήβα, οι χτεσινοί προστάτες της πόλης γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. «Γιορτάζει» και η νεαρή Αντιγόνη, μια γιορτή ανυπακοής...

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνογραφία - ενδυματολογία: Kenny McLellan. Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Θεοχάρης. Χορογραφία: Edgen Lame.

Παίζουν: Ελλη Τρίγγου, Βασίλης Μπισμπίκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δανάη Μιχαλάκη, Χρήστος Σαπουντζής.

  • «Ελένη» του Ευριπίδη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου (12, 13 Αυγούστου).

Γραμμένη λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, η «Ελένη» του Ευριπίδη διακρίνεται, ως έργο, τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Αντλώντας από την εκδοχή του μύθου που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος και όχι από την ομηρική, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή που έγινε χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας. Από τα λιγότερο γνωστά έργα του τραγικού ποιητή, που σχεδόν καταχρηστικά ταξινομείται ως «τραγωδία», αλλά διακρίνεται επίσης για τα κωμικά στοιχεία του.

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας. Συνεργάτης σκηνοθέτης - δραματουργία: Νικολέτα Φιλόσογλου. Σκηνικά - κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Αγγελος Τριανταφύλλου. Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου.

Παίζουν: Εμιλυ Κολιανδρή, Θέμης Πάνου, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Καύκας, Εφη Σταμούλη, Δημήτρης Κολοβός, Αγγελος Μπούρας, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης.

  • «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη (19, 20 Αυγούστου).

Στην τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», η κεντρική ηρωίδα πεθαίνει για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο. Μια κοινωνία σε παρακμή θυσιάζει την Ιφιγένεια, στην οποία ενσαρκώνεται μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων. Επειτα από 20 χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: Είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος;

Την παράσταση διατρέχει ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου, ο οποίος εμπνέεται από τη μορφή της Ιφιγένειας, δημιουργώντας μια παράλληλη, δική του αφήγηση, σε διάλογο με τη σκηνοθεσία.

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή. Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς. Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου.

Παίζουν: Χριστίνα Χειλά - Φαμέλη, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Παντελής Δεντάκης.

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr και στο τηλ. 211.8008.181.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2012-07-22 00:00:00.0)
Σύμβολο θυσίας ή θύμα;(2012-06-20 00:00:00.0)
Με μουσική και θέατρο(2004-08-03 00:00:00.0)
Φθινοπωρινές πρεμιέρες(2001-10-18 00:00:00.0)
Ατζέντα εκδηλώσεων(1999-07-25 00:00:00.0)
Καλοκαιρινός θεατρικός "πυρετός"(1998-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ