Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στο επίκεντρο οι αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η πραγματική διέξοδος για τον λαό και τη νεολαία

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών αναμένεται να προσελκύσει η Κεντρική Εκθεση

Σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη του Φεστιβάλ αποτελεί κάθε χρόνο η Κεντρική Εκθεση
Σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη του Φεστιβάλ αποτελεί κάθε χρόνο η Κεντρική Εκθεση
Συνεχίζει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα κορυφωθεί στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνουν πλούσιο πρόγραμμα στις πέντε Σκηνές του καθώς και σε όλους τους γνωστούς χώρους και τα Στέκια που έχει κάθε χρόνο.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει την παρουσίαση στοιχείων του πλούσιου προγράμματος και του περιεχομένου του φετινού κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, ρίχνει ματιές στην Κεντρική Εκθεση, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την επιμελείται αυτήν την περίοδο η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ. Το θέμα της δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αλλωστε οι εξελίξεις στην περιοχή μας με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και οι αντιλαϊκές επιπτώσεις της αποτελούν το έδαφος στο οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ξεδιπλώνουν πλούσια δράση στο πλευρό του Κόμματος.


Στόχος της έκθεσης είναι να φωτίσει την αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων, πίσω από τα προσχήματα που κάθε φορά αξιοποιούν οι κυβερνήσεις και τα αστικά κράτη, να αναδείξει τη σχέση ιμπεριαλιστικού πολέμου - ιμπεριαλιστικής ειρήνης. Κυρίως όμως φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα που προβληματίζει πολλούς νέους σήμερα ως προς το «τι μπορούμε να κάνουμε ενάντια στον πόλεμο;» μέσα από ενότητες αφιερωμένες στην πραγματική διέξοδο για τον λαό και τη νεολαία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την κοινωνία που καταργεί τα αίτια των ιμπεριαλιστικών πολέμων αλλά και τη σημερινή επαναστατική δράση του Κόμματος, που ανοίγει τον δρόμο για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος. Βεβαίως, η ίδια η έκθεση καλλιεργεί την ανάγκη βαθύτερης μελέτης του ζητήματος, μέσα από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» με τα έργα του Λένιν, με τις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συλλογική μελέτη της ιστορικής πείρας του ΚΚΕ και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

***

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στην περιγραφή της εποχής που ζούμε, του καπιταλισμού, που έχει φτάσει στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο ανάπτυξης, όπου τα μονοπώλια κυριαρχούν στην οικονομία. Αναδεικνύεται ο συνεχής ανταγωνισμός τους για να εξασφαλίσουν νέα πεδία κερδοφορίας, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων, σφαιρών επιρροής. Αυτή είναι και η αιτία της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών κρατών, των διακρατικών ενώσεων που σχηματίζουν, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Μέσω εικόνων και παραδειγμάτων αναδεικνύεται ο αποφασιστικός ρόλος των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αστικών τάξεων, ο χαρακτήρας τους ως συμμορίες των εκμεταλλευτών, που εντείνουν την εκμετάλλευση των λαών και ανταγωνίζονται άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες για μεγαλύτερο μερίδιο στη λεία της εκμετάλλευσης των λαών.

Μέσα από τη δεύτερη ενότητα της έκθεσης αναδεικνύεται ότι ο πόλεμος είναι «η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα», ότι η ίδια η περίοδος της ιμπεριαλιστικής ειρήνης συγκεντρώνει το «εύφλεκτο υλικό», προετοιμάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μέσα και από ιστορικά παραδείγματα αποκαλύπτεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ειρηνικός καπιταλισμός», ότι ο ιμπεριαλισμός «φέρνει μέσα του τον πόλεμο, όπως το σύννεφο την καταιγίδα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Β.Ι. Λένιν. Μέσα από παραδείγματα η ενότητα αναφέρεται στον ρόλο των διεθνών οργανισμών και δικαστηρίων που αξιοποιούνται για την επιβολή των συμφερόντων των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κρατών στον ανταγωνισμό τους με άλλα κράτη. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην κλιμάκωση της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, στον ρόλο του ΝΑΤΟ ως παράγοντα αποσταθεροποίησης και όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή.

***

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη της υπεροχής του σοσιαλισμού - κομμουνισμού ως απάντηση στον κόσμο της εκμετάλλευσης, της φρίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ιμπεριαλιστικής ειρήνης που τον γεννά. Αναδεικνύεται πως οι κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ο Κεντρικός Σχεδιασμός και η εργατική εξουσία μπορούν να απογειώσουν την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, να οικοδομηθεί η νέα κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, να καλλιεργήσουν σχέσεις ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ λαών που οικοδομούν σοσιαλισμό. Μεγάλο μέρος της ενότητας είναι αφιερωμένο στην τεκμηρίωση της δυνατότητας της εργατικής εξουσίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Βεβαίως σε όλη την ενότητα αξιοποιείται το παράδειγμα της ΕΣΣΔ κατά τον 20ό αιώνα, το πώς ζήσανε οι λαοί ειρηνικά για δεκαετίες, ακριβώς επειδή είχαν οι ίδιοι την εξουσία στα χέρια τους.

Η τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στη δράση των κομμουνιστών σήμερα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Στόχος της είναι να αναδείξει ότι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ξεκινάει εκεί που «χτίζονται» οι ανταγωνισμοί που τον γεννούν, την περίοδο της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης». Η ενότητα περιλαμβάνει εκτενές φωτογραφικό υλικό από τις κινητοποιήσεις του Κόμματος και των σωματείων, άλλων φορέων του κινήματος ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σε όλη τη χώρα, στις πόλεις, στα χωριά, έξω από τις ΝΑΤΟικές βάσεις. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στον θεσμό της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, που αποτελεί σταθμό κάθε χρόνο στη μαζική καταδίκη από τη νεολαία της παρουσίας των ΝΑΤΟικών φονιάδων στη χώρα. Σε αυτόν τον αγώνα βέβαια οι κομμουνιστές της Ελλάδας δεν είναι μόνοι τους, αλλά αναπτύσσουν κοινή δράση με τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο. Επομένως μέρος της ενότητας αφιερώνεται στη διεθνή δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ, στη συνεργασία με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα και Νεολαίες σε όλο τον κόσμο.

Από το σύνολο της έκθεσης και ιδιαίτερα από την τελευταία ενότητα προκύπτει η ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ σήμερα, σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, αποτυπώνοντας το ίδιο το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. "Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό". Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα»!

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ματιές στο περιεχόμενο της Κεντρικής Εκθεσης στις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης»
  • Παραμένει στον «αέρα» η σίτιση των οικοτρόφων φοιτητών το καλοκαίρι. Δράσεις αλληλεγγύης από τους φοιτητικούς συλλόγους
  • Υπόμνημα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής για την αξιοποίηση των σχολικών χώρων για δωρεάν απογευματινές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για τα παιδιά
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
Σε Ικαρία και Θάσο

Οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κάνουν «στάση» το επόμενο διάστημα στην Ικαρία και τη Θάσο. Συγκεκριμένα:

  • Στην Ικαρία, την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στο Καραβόσταμο. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλία με το hip hop συγκρότημα «Urban Pulse» και λαϊκό γλέντι με τους Σταύρο Νικολαΐδη και Νώντα Βαλσαμή.
  • Στη Θάσο στις 11 και 13 Αυγούστου.

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου, στις αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Πολιτική ομιλία από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με την Πολυξένη Καράκογλου.

-- Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους Αναστασία Βασιλειάδου, Γιάννη Κουλαουζίδη, Γιώργο Παπαζιάκα.

Το Σάββατο 13 Αυγούστου στην πλατεία Καλλιράχης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

-- Πολιτική ομιλία από τον Αντώνη Τζιρίτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΟΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.

-- Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

Στις εκδηλώσεις θα υπάρχει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

«Η Ιστορία δικαιώνει τους λαούς»

Εκδήλωση της ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ με αφορμή τα 69 χρόνια από την επίθεση στη Μονκάδα

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ, με τίτλο «69 χρόνια από την επίθεση στη Μονκάδα - Η Ιστορία δικαιώνει τους λαούς».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Ζαχαρία Ντε λα Κρουζ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει για τους νέους κομμουνιστές να μελετούν την πείρα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, τη διαδρομή του, με τις θετικές και αρνητικές στιγμές του.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα γεγονότα της επίθεσης στον στρατώνα της Μονκάδα, στη δίκη του Φιντέλ Κάστρο, όπου εκφώνησε τον ιστορικό λόγο του και είπε πως «η Ιστορία θα με δικαιώσει...», καθώς και την πορεία που ακολούθησαν οι Κουβανοί επαναστάτες μέχρι την κατάληψη της εξουσίας.

Ο ομιλητής τόνισε επίσης τη διεθνιστική αλληλεγγύη της ΚΝΕ όλα αυτά τα χρόνια στον κουβανικό λαό.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικές της Κούβας.

Η ΤΟ Πειραιά συνεχίζει τις καλοκαιρινές δραστηριότητες με προβολή ταινίας στο «Τραβέρσο», αύριο Πέμπτη στις 9 μ.μ.

ΠΙΕΡΙΑ
Εκδήλωση με την μπροσούρα της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά

Εκδήλωση για την παρουσίαση της μπροσούρας της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά πραγματοποίησαν προχτές η ΤΟ Πιερίας της ΚΝΕ και η ΚΟΒ Ανατολικού Ολύμπου του ΚΚΕ στον Πλαταμώνα.

Την παρουσίαση έκανε η Γραμματέας του ΤΣ Πιερίας, Αρχοντία Παπαγεωργίου, η οποία ανάμεσα σε άλλα ανέδειξε την ανάγκη οι νέοι και οι νέες να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, το οποίο αφενός προκαλεί φτώχεια, ανεργία, αδιέξοδα, αφετέρου δεν αντιμετωπίζει την αιτία που γεννά το πρόβλημα.

Οι μαθητές και οι γονείς που ήταν παρόντες συζήτησαν για το ότι μόνο μέσα από τον δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και οργάνωσης μπορεί η νεολαία και ο λαός να μετρήσουν βήματα μπροστά. Μόνο με καθαρό μυαλό μπορούν οι νέοι να ονειρεύονται, να ζουν και να μαθαίνουν.

Τέλος, οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 5 Αυγούστου, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Λιτόχωρο.

Τουρνουά beach volley στη Ρόδο

Τουρνουά beach volley διοργανώθηκε από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ πριν από λίγες μέρες στην παραλία Καρακόνερο Ρόδου. Αρκετές μαθητικές ομάδες συμμετείχαν στην όμορφη πρωτοβουλία, ενώ οι νέοι που έλαβαν μέρος προσέφεραν όμορφο θέαμα στα παιχνίδια που έγιναν. Το τουρνουά αποτέλεσε ευκαιρία για χαλάρωση, αλλά και μια αφορμή για να αναδείξουν το ταλέντο τους, ενώ το «ραντεβού» ανανεώθηκε για τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στο νησί στις 17 Σεπτέμβρη.

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Στάση» σε Ναύπακτο και Σκάλα Λακωνίας

Από τη Ναύπακτο
Από τη Ναύπακτο
Από την όμορφη παραλία της Ψανής, στην πόλη της Ναυπάκτου, πέρασε το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία από την Γιώτα Λαμπαδά, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Ξεκίνησε την ομιλία της με το σύνθημα του Φεστιβάλ, τονίζοντας πως «με την προφεστιβαλική μας εκδήλωση αναμένουμε να συναντήσουμε νέους και νέες, όπως σταθερά και με συνέπεια κάνουμε κάθε χρόνο, αποδεικνύοντας - για ακόμη μία φορά - την πολιτική και πολιτιστική του προσφορά και διεισδυτικότητα στη νέα γενιά. Ειδικότερα, σε εποχές που διψάμε για μία σταγόνα πολιτιστικής ανάσας, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έρχεται να τη δώσει απλόχερα και να αναδείξει μία πρόταση μακριά από τη σαπίλα και την υποκουλτούρα που κυριαρχεί».

Αναφέρθηκε στα χωριά και την πόλη της Ναυπάκτου, της Αιτωλοακαρνανίας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τα νέα παιδιά και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης σ' αυτόν τον όμορφο, αλλά και πλούσιο τόπο. Αλλά και τι πρέπει να γίνει για να αρχίσει κάτι να αλλάζει και να ανοίξει επιτέλους ο δικός μας ελπιδοφόρος δρόμος, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε, καλύπτοντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας. Οτι αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, σε όλες τις μάχες.

Από το τουρνουά μπάσκετ στη Σκάλα Λακωνίας
Από το τουρνουά μπάσκετ στη Σκάλα Λακωνίας
Τόνισε: «Ο λαός και η νεολαία της Ναυπακτίας έχει μνήμη και πείρα, τα αμερικανοΝΑΤΟικά εγκλήματα δεν ξεχνιούνται, ούτε γίνονται αποδεκτά απ' τον λαό στη χώρα μας, για αυτό και οι δυνάμεις του ΚΚΕ έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ που κατάγεται από την περιοχή, ότι ο λαός δεν συναινεί στα σχέδια των ιμπεριαλιστών ληστών. Βροντοφωνάζοντας "Yankee go home" και "ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών", καλώντας σε ξεσηκωμό ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους τεράστιους κινδύνους που δημιουργούνται και για την Ελλάδα».

Ακολούθησε hip-hop συναυλία με τον Materialist, που προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με τους Βασίλη Κοτρώτσο, Ανδρέα Φούκα και Γιώργο Καρακώστα, χαρίζοντας στιγμές αναψυχής και ξεγνοιασιάς.

Στη Σκάλα Λακωνίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στη Σκάλα Λακωνίας.

Το τουρνουά μπάσκετ 3on3 είχε μεγάλη συμμετοχή από μικρούς και μεγάλους φίλους του αθλήματος και της ΚΝΕ από την ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την ανάγκη που έχουν οι νέοι για χώρους άθλησης καθώς και να συναντιούνται και να ανταλλάσσουν σκέψεις και προβληματισμούς για το μέλλον τους.

Η βραδιά συνεχίστηκε με ομιλία από την Λένα Φωτάκου, με θέμα «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για σχολείο και πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και των παιδιών του».

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, με τους Παναγιώτη Κούτουλα με κιθάρα και Στέλιο Βασιλακάκο με μπουζούκι, που ανέβασαν το κέφι.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών είναι δικαίωμα!

Υπόμνημα για την αξιοποίηση των σχολικών χώρων για απογευματινές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες δωρεάν για όλα τα παιδιά

Eurokinissi

Κάθε χρόνο, το τέλος της σχολικής χρονιάς για τους γονείς, ιδιαίτερα παιδιών μικρότερων ηλικιών, συνοδεύεται από την αγωνία για το ποιος θα κρατήσει τα παιδιά και πώς αυτά θα απασχοληθούν δημιουργικά. Ιδιαίτερα φέτος, που οι τιμές της Ενέργειας, του σούπερ μάρκετ, των καυσίμων εξαφανίζουν κατά κύματα το λαϊκό εισόδημα, η ανάγκη για δωρεάν δομές που να παρέχουν ποιοτική δημιουργική απασχόληση για όλα τα παιδιά αναδεικνύεται εξαιρετικά επείγουσα. Το ίδιο ζήτημα θα αντιμετωπίσουν οι λαϊκές οικογένειες μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς είναι τεράστια η δυσκολία να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους στον αθλητισμό και τον πολιτισμό με το εισόδημά τους λεηλατημένο...

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής κατέθεσε προχτές υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: «Αξιοποίηση των σχολικών χώρων για απογευματινές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δωρεάν για όλα τα παιδιά καθώς και για την ποιοτική καλοκαιρινή απασχόληση».

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Ως Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής σας μεταφέρουμε την αγωνία χιλιάδων γονέων της Αττικής, όπου στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς έχουν το άγχος για τη συμμετοχή ή όχι των παιδιών σε πρωινές καλοκαιρινές δραστηριότητες, αφού οι καλοκαιρινές άδειες των εργαζόμενων γονιών δεν συμβαδίζουν με αυτές των παιδιών και οι θέσεις στα summer camp των δήμων κάθε χρόνο δεν καλύπτουν όλες τις αιτήσεις και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, συνοδεύονται από πολύ "μεγάλο" αντίτιμο.

Παράλληλα σας μεταφέρουμε την ακριβώς ίδια δυσκολία κατά τη σχολική χρονιά όπου πλέον για εμάς τους γονείς είναι πάρα πολύ δύσκολο, εξαιτίας των εργασιακών ωραρίων, αλλά και της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης να ενταχθούν τα παιδιά μας σε απογευματινές πολιτιστικές - αθλητικές δραστηριότητες με συνδρομή.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

  • Να λειτουργήσουν προγράμματα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων στα σχολεία, με ενιαίο, επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών, με δωρεάν πρόσβαση για όλους τους μαθητές και με αποκλειστική ευθύνη των δήμων και του κράτους.
  • Να εκπονηθούν αντίστοιχα προγράμματα για την χειμερινή περίοδο, με τους ίδιους όρους που περιγράφουμε παραπάνω, χωρίς κόστος συμμετοχής, για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών μας για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
  • Να ληφθούν κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής διασποράς της Covid-19 με δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ και παροχή μέτρων προσωπικής προστασίας (αντισηπτικών, απολυμαντικών κ.λπ.) για όσο διαρκεί η πανδημία.

Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας, το παιχνίδι, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι δικαίωμά μας, δικαίωμα όλων των οικογενειών!».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Οργανώνουν την αλληλεγγύη, διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Μοίρασμα τροφίμων στους οικότροφους φοιτητές της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών πραγματοποίησε προχτές ο Σύλλογος Οικοτρόφων της ΦΕΑ, οργανώνοντας την αλληλεγγύη τους καλοκαιρινούς μήνες που το εστιατόριο της εστίας κλείνει παρά το γεγονός ότι δεκάδες φοιτητές συνεχίζουν να μένουν στην εστία! Τα τρόφιμα μαζεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες με πρωτοβουλία φοιτητικών συλλόγων και παραδόθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Οικοτρόφων της ΦΕΑ που ανέλαβε τη διανομή τους.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα για τη συλλογή τροφίμων, φοιτητικοί σύλλογοι σημειώνουν:

«ΟΧΙ στη διακοπή της δωρεάν σίτισης των οικοτρόφων τους καλοκαιρινούς μήνες! Να παραμείνουν ανοιχτά τα εστιατόρια! Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας με συλλογή τροφίμων! Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια του Συλλόγου μας να συμβάλει στη συλλογή τροφίμων που οργανώνει ο Σύλλογός μας για τους συναδέλφους μας που μένουν στις φοιτητικές εστίες τους καλοκαιρινούς μήνες!

Για άλλη μία χρονιά η σίτιση εκατοντάδων φοιτητών που παραμένουν στις εστίες για τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι εξασφαλισμένη, αφού τα εστιατόρια όλων των εστιών παραμένουν κλειστά μέχρι τέλος Αυγούστου!

Ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση έχουν όλες οι κυβερνήσεις που παρέδωσαν μία τόσο βασική λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας σε εργολαβίες, με τραγικά αποτελέσματα για τη διαβίωση των φοιτητών στις εστίες.

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο που τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς μας αντιμετωπίζουμε το κύμα της ακρίβειας, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθειά μας να σπουδάσουμε, ζήτημα που ισχύει πολλαπλάσια για τους εστιακούς φοιτητές ως παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών με μειωμένο μάλιστα εισόδημα.

Διεκδικούμε να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία των εστιατορίων των εστιών για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συλλόγων οικοτρόφων».

Επιμένει η κυβέρνηση να αφήνει χωρίς σίτιση οικότροφους φοιτητές

Συζητήθηκε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Στον «αέρα» παραμένει η σίτιση όσων οικότροφων φοιτητών διαμένουν σε Εστίες στην Αθήνα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως προκύπτει από την πρόσφατη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Παρουσιάζοντας το ζήτημα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής εξήγησε ότι στις τέσσερις φοιτητικές εστίες των ΑΕΙ της Αθήνας παραμένουν τους καλοκαιρινούς μήνες εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που εργάζονται, κάνουν την πρακτική τους άσκηση ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιστρέψουν την περίοδο αυτή στον τόπο καταγωγής τους.

Ωστόσο, η σίτιση των φοιτητών αυτών για τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι εξασφαλισμένη, αφού τα εστιατόρια της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, της Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ και των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ έκλεισαν στις 14 Ιούλη και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, ενώ το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών στο τέλος του Ιούλη μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι για το πρόβλημα φταίνε όλες οι κυβερνήσεις που παρέδωσαν την τόσο βασική λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας - στην οποία συγκαταλέγεται και η σίτιση - σε εργολαβίες, με εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα για τη διαβίωση των φοιτητών στις εστίες, καθώς οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί αφήνουν τους οικότροφους χωρίς σίτιση.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα εστιατόρια των φοιτητικών εστιών για τους καλοκαιρινούς μήνες και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του φαγητού που παραμένει, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των φοιτητών, απαράδεκτη. Επίσης να σταματήσει η παράδοση λειτουργιών φοιτητικής μέριμνας σε εργολάβους, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών σε αυτές και να προχωρήσει η ανακαίνιση και επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων των εστιών.

Αγγ. Συρίγος: Πρόβλημα οι «κακές πρακτικές» των φοιτητών!

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, αν και παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, «κρύφτηκε» πίσω από τη σχετική ΚΥΑ, η οποία προβλέπει πως η παροχή σίτισης ξεκινά την 1η Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται με τη λήξη της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επιρρίψει την ευθύνη για άλλα προβλήματα των εστιών, όπως οι άθλιες κτιριακές συνθήκες, στις «κακές πρακτικές» των φοιτητών που μένουν όλο τον χρόνο στις εστίες και εμποδίζουν τάχα τις εργασίες επισκευής - συντήρησης! Επίσης δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για χαμηλής ποιότητας σίτιση στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας.

Απαντώντας στα όσα είπε ο υφυπουργός, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν αποτελεί «κακή πρακτική» το να παραμένουν στις εστίες οι φοιτητές που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν παραμένουν όλοι οι φοιτητές, αλλά μόνο όσοι το έχουν ανάγκη και συμπλήρωσε πως «μια χαρά μπορούν να προγραμματιστούν εργασίες συντήρησης - επισκευής».

«Οι φοιτητές των εστιών είναι κατά τεκμήριο παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Ειδικά τώρα που η ακρίβεια τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, ειδικά τώρα που οι σπουδές σε άλλη πόλη για μια τέτοια οικογένεια είναι άπιαστο όνειρο, γι' αυτό είναι εξωφρενικό να σταματά η δωρεάν σίτιση αυτών των εκατοντάδων φοιτητών το καλοκαίρι. Δεν θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός του υπουργείου ή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ αν δίνουμε ένα πιάτο φαΐ σε αυτά τα παιδιά», σημείωσε ο Γ. Δελής και απαίτησε τέλος να βρεθεί ένας τρόπος να εξασφαλιστεί η σίτιση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως την ώρα που με τον τελευταίο νόμο για τα ΑΕΙ η κυβέρνηση μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια σε μάνατζερ και επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια, αρνείται μερικές χιλιάδες ευρώ για το φαγητό των φοιτητών.

Νέοι διορισμοί στην Εκπαίδευση

Eurokinissi

Τους μόνιμους διορισμούς 8.087 εκπαιδευτικών σε κενές οργανικές θέσεις γενικής εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καθώς και 383 μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και 17 μελών Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, διορίζονται 1.024 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, 492 στην και 532 στη Εκπαίδευση και 7.063 εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης, εκ των οποίων 4.911 στην Πρωτοβάθμια, 1.995 στη Δευτεροβάθμια και 157 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 σε μουσικά σχολεία. Αναμένεται να ανακοινωθούν μόνιμοι διορισμοί 146 εκπαιδευτικών κλάδου ΤΕ16 σε θέσεις μουσικών σχολείων που παρέμειναν κενές μετά τους διορισμούς των υποψήφιων εκπαιδευτικών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» εύχεται «καλή αρχή και καλή αγωνιστική διαδρομή, μετά από χρόνια αναπλήρωσης, προσωπικού και οικογενειακού κόστους» στους εκπαιδευτικούς που διορίζονται. Σημειώνει ότι «οι φετινοί διορισμοί, όπως και αυτοί της προηγούμενης διετίας, που είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, δεν είναι χάρισμα καμίας κυβέρνησης. Είναι το αποτέλεσμα των αγώνων μας αλλά και των τεράστιων κενών στα σχολεία εξαιτίας της χρόνιας αδιοριστίας. Ολοι μαζί, μόνιμοι και αναπληρωτές, δυναμώνουμε τον καθημερινό αγώνα για τη μόρφωση των μαθητών μας, για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. Τα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας και μετά τον μόνιμο διορισμό (χαμηλοί μισθοί, ακρίβεια, υψηλό κόστος διαβίωσης, διετής παραμονή στον τόπο διορισμού, αντιεκπαιδευτική πολιτική κ.ά.) μόνο όλοι μαζί, μέσα από τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Οι εκλεγμένοι με την "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών" θα βρεθούμε δίπλα σας σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα και μπροστά στον συλλογικό αγώνα».

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους αναπληρωτές

Την ίδια στιγμή, οι παραπάνω μόνιμοι διορισμοί είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, οπότε τα κενά θα παραμένουν στα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2020-2021 είχαν συνταξιοδοτηθεί περίπου 8.000 εκπαιδευτικοί (σχεδόν όσοι οι φετινοί μόνιμοι διορισμοί...), ενώ εκείνη τη χρονιά είχαν προσληφθεί 52.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Την περσινή χρονιά, κατά την οποία καταγράφηκε πλήθος κενών που «κουκουλώθηκε» με συγχωνεύσεις τμημάτων κ.λπ., σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας είχαν προσληφθεί περίπου 50.000 αναπληρωτές...

Παρ' όλα αυτά, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να ζουν με την αγωνία για το μέλλον και τη δουλειά τους, καθώς μετά τα λάθη στους φακέλους του ΟΠΣΥΔ πριν λίγο καιρό, τα λάθη συνεχίζονται. Αυτήν τη φορά φαίνεται να μην έχουν υπολογιστεί στους προσωρινούς πίνακες που ανακοινώθηκαν η μοριοδότηση του δεύτερου μεταπτυχιακού, καθώς και άλλες περιπτώσεις μη προσμέτρησης προσόντων, με το υπουργείο Παιδείας και τον ΑΣΕΠ να κάνουν «πινγκ πονγκ» τις ευθύνες μεταξύ τους. Τελικά, χτες ο ΑΣΕΠ ανακοίνωσε πως «λόγω τεχνικού προβλήματος κατά την εξαγωγή των δεδομένων από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.ΣΥ.Δ.) του υπουργείου Παιδείας, απεστάλησαν εκ νέου στον ΑΣΕΠ από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τα στοιχεία που αφορούν στο κριτήριο του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών» και θα προβεί σε έκδοση νέων πινάκων...

Να δώσουν εδώ και τώρα λύση υπουργείο και ΑΣΕΠ στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους πίνακες, απαιτεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και επισημαίνει ότι «το σύστημα πρόσληψης μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελεί δημιούργημα και νόμο (4589/19) της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι από μόνος του ένας μεγάλος "κόφτης" που έχει οδηγήσει στις απολύσεις χιλιάδες συναδέλφους είτε λόγω των παραβόλων, είτε λόγω των ανακατατάξεων που συμβαίνουν στους πίνακες με το άνοιγμά τους. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι αποφοίτησαν πρόσφατα και δεν έχουν τη μοριοδότηση για να μπορέσουν να δουλέψουν, παρά το ότι έχουν ξεκινήσει να "κυνηγάνε τα προσόντα", ενώ υπάρχουν και άλλοι που ενώ δουλεύουν αρκετά χρόνια, "πέφτουν" πολλές θέσεις στους πίνακες χάνοντας μισθούς και βιώνοντας ακόμη παραπάνω την ανεργία».

«Τα σωματεία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή των αναπληρωτών και μόνιμων συναδέλφων ακόμη πιο δυνατά και μαζικά να μπούνε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και του αγώνα, ώστε να γίνουν άμεσα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί όλων των συμβασιούχων αναπληρωτών μακριά από κυνήγια ακριβοπληρωμένων προσόντων, μακριά από συνεχόμενα λάθη σε πίνακες που αδικούν τους συναδέλφους», τονίζει η ΑΣΕ.

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο

Κυκλοφόρησε η έκδοση με τα υλικά της ημερίδας του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ

Κυκλοφόρησε από τη «Σύγχρονη Εποχή» η έκδοση που περιλαμβάνει το σύνολο των υλικών της ημερίδας με θέμα «Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο» που διοργάνωσε το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ: Την εναρκτήρια ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Σοφιανού, το σύνολο των παρεμβάσεων και στις 5 θεματικές ενότητες - που αφορούσαν τα γλωσσικά μαθήματα, τις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά, τα ζητήματα ερμηνείας της κοινωνίας και της εξέλιξής της, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, την αισθητική και φυσική αγωγή στο σχολείο - και το κλείσιμο της διαδικασίας από το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας, Κυριάκο Ιωαννίδη.

Η έκδοση απευθύνεται σε όλους όσοι προβληματίζονται ακούγοντας ότι κάθε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση - εδώ και χρόνια - ήρθε να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα του σχολείου, εξηγώντας γιατί αυτές οι μεταρρυθμίσεις εντείνουν αυτά τα προβλήματα, με κάθε χρονιά να είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αντιπαραθέτοντας στις συνεχόμενες αστικές μεταρρυθμίσεις την επιστημονική, ταξική κριτική που αναδεικνύει τις σύγχρονες δυνατότητες και τους πολιτικούς όρους για να πραγματοποιηθούν, με κύριο την αποφασιστική ενίσχυση της διαπάλης με την αστική ιδεολογική επίθεση, όπως αυτή εκφράζεται στον χώρο της Εκπαίδευσης, συνολικά στο περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η έκδοση αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ με τις σύγχρονες αναλύσεις του μπορεί να μελετάει την πραγματικότητα, μπορεί να εμπνέει την καθημερινότητα του εκπαιδευτικού, του μαθητή, του γονιού, στη σύνθετη και απαιτητική μάχη για την κατάκτηση της γνώσης, για να ταρακουνιούνται και να αφυπνίζονται συνειδήσεις, να ανοίγουν ρήγματα σε στερεότυπες απόψεις και τρόπους σκέψης, να ανατρέπονται συσχετισμοί και να γέρνει η πλάστιγγα υπέρ των προοδευτικών, ριζοσπαστικών, ορθολογικών ιδεών, κόντρα σε παλιότερους και νεότερους μεταφυσικούς τρόπους σκέψης, σε επιβιώσεις και αναβιώσεις του ανορθολογισμού στις μέρες μας.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Ξεκινάει το κυνήγι ενός ακόμα voucher...

Ανοιξε χτες η ψηφιακή πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για τη σχολική χρονιά 2022 - 2023. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 12 Αυγούστου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 331,2 εκατ. ευρώ, είναι ενιαίο για εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ το voucher θα είναι αυξημένο κατά 10%.

Μέσα από τα εν λόγω προγράμματα επιδοτούνται τα τροφεία σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για έναν περιορισμένο αριθμό παιδιών, που επιλέγονται με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, προκειμένου να διευκολύνεται η απασχόληση των μητέρων τους. Είναι ενδεικτικό των αναγκών ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά, 2021-2022, υποβλήθηκαν συνολικά αιτήσεις για 250.863 παιδιά, από τα οποία μόλις τα 167.100 έλαβαν το πολυπόθητο κουπόνι...

Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, που το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας εξανεμίζεται από το κόστος της Ενέργειας, των ειδών πρώτης ανάγκης, διατροφής και των καυσίμων, το κυνήγι ενός voucher που καλύπτει το κόστος των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μονόδρομο για να στείλει μια οικογένεια το παιδί της στον παιδικό σταθμό. Βεβαίως, ακόμα και η εξασφάλιση του voucher δεν σημαίνει ότι βρέθηκε και η θέση, καθώς οι θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών υπολείπονται δραματικά της σχετικής ζήτησης, σε πολλές περιοχές ακόμα και των voucher που χορηγούνται. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα βρεφικά τμήματα, για παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών οι θέσεις στους περισσότερους δήμους είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και γονείς που έλαβαν το voucher να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ελλείψει θέσεων...

Αλλο ένα κυνήγι για ένα voucher, λοιπόν, ξεκινάει για τις λαϊκές οικογένειες, με την αμφιβολία και την αγωνία να παραμένουν μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων, αλλά και την τελική εύρεση θέσης σε παιδικό σταθμό. Φέρνοντας επιτακτικά στην επιφάνεια την ανάγκη διεκδίκησης δημόσιων, δωρεάν σύγχρονων υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ