Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Μαύρη επέτειος

  • Διάγγελμα του Προέδρου Κληρίδη
  • Διακήρυξη του ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ(του ανταποκριτή μας).-

Σήμερα, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την αποφράδα εκείνη μέρα της 20ής Ιούλη 1974, όταν η Τουρκία, αξιοποιώντας το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β και έχοντας την πλήρη υποστήριξη των Αμερικανοϊμπεριαλιστών, πραγματοποίησε τη βάρβαρη εισβολή της στην Κύπρο, με όλες τις τραγικές συνέπειες για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Με την ευκαιρία της τραγικής και εφιαλτικής επετείου οργανώνονται στη Λευκωσία και σ' ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο αντικατοχικές μαχητικές εκδηλώσεις, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη όλων εκείνων που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία του νησιού, ενάντια στα στρατεύματα εισβολής και για τη Δημοκρατία.

Διάγγελμα του Προέδρου Κληρίδη

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο απηύθυνε χτες το βράδυ τηλεοπτικό μήνυμα προς τον κυπριακό λαό, με το οποίο χαρακτηρίζει τα γεγονότα του Ιούλη 1974 σαν μια από τις πιο μαύρες περιόδους της κυπριακής ιστορίας. "Με δέος, τόνιζε, αναπολούμε τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενη κατοχής".

"Χιλιάδες νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι. Εθνικό ξεκαθάρισμα των Ελληνοκυπρίων από τα υπό κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ένα τρίτο του ελληνοκυπριακού πληθυσμού πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα τους. Παραβίαση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μετατροπή σε μειοψηφία, στα Κατεχόμενα, των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας, με τον εξαναγκασμό τους σε μετανάστευση, λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκεί, αλλά και λόγω του παράνομου εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τούρκους της Ανατολικής Τουρκίας. Συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς".

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναφέρει επίσης στο διάγγελμά του, ότι ο κυπριακός ελληνισμός αντλεί ένα βασικό δίδαγμα από το πραξικόπημα της χούντας. Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών και συνεχής διάλογος μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων, με ανοχή της αντίθετης άποψης, με αλληλοκατανόηση και πρόθεση συναντίληψης και συναίνεσης, όπου αυτό είναι εφικτό. Τα πάθη, τα μίση και γενικά οι ακρότητες δεν πρέπει να έχουν θέση στην πολιτική μας ζωή.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλεί επίσης τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να αντλήσουν ένα άλλο κοινό δίδαγμα από την εισβολή: Οτι διαπράξαμε και οι δύο κοινότητες σοβαρά λάθη. Γιατί, αντί να συνεργαστούμε ειλικρινά και σκληρά, για να εδραιώσουμε και να αναπτύξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, οικοδομώντας ένα κοινό λαμπρό μέλλον προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου, παραμείναμε προσκολλημένοι σε νοοτροπίες που την έπληξαν και επέφεραν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης κατάγγειλε την ηγεσία της τουρκικής πλευράς ότι ήταν πάντοτε αδιάλλακτη και ότι ύστερα από τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα, τα τελευταία χρόνια, και τη θετική ανταπόκριση της ελληνοκυπριακής πλευράς και εποικοδομητική στάση, η τουρκική πλευρά αναγκάστηκε να ομολογήσει την πραγματική πολιτική της στο Κυπριακό. Δηλαδή, την πολιτική της αναγνώρισης της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" και μετά, αν η ίδια το θελήσει, να επιδιώξει λύσεις συνομοσπονδίας".

Κατάγγειλε, επίσης, την τουρκική πλευρά ότι, ενόψει της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για νέο κύκλο συνομιλιών, εκδηλώνεται σχεδόν καθημερινά ενάντια στην επικείμενη πρωτοβουλία. Αποκορύφωμα αυτών των αντιδράσεων, είπε, υπήρξε την περασμένη Πέμπτη ειδική σύνοδος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για το Κυπριακό, την οποία προσφώνησε και ο Ντενκτάς και η έκδοση σχετικού ανακοινωθέντος. Η τουρκική εθνοσυνέλευση στο ανακοινωθέν της: Α) Καταδικάζει και απορρίπτει την τελική διακήρυξη για το Κυπριακό της Συνόδου Κορυφής των G-8 στην Κολωνία και Β) τονίζει ότι το Κυπριακό δε θα λυθεί μέχρις ότου γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα των δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο και τα δύο κράτη τύχουν ισότιμης μεταχείρισης. Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη προκλητική δήλωση του Ετσεβίτ, πως το Κυπριακό έχει λυθεί με την εισβολή και την ίδρυση της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου", ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η δική μας πλευρά εννοεί και επιδιώκει την εξεύρεση, το συντομότερο δυνατό, λύσης η οποία θα είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα για κάθε πολίτη.

Διακήρυξη του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, σε σχετική διακήρυξη του, καταδικάζει και καταγγέλλει την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή, την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, την πολιτική αφομοίωσης των κατεχόμενων εδαφών και τη συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Καταγγέλλει, επίσης, την αδιαλλαξία και την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας και του Ντενκτάς ότι όχι μόνο δεν επέτρεψαν να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, αλλά, αντίθετα, σήμερα είμαστε μάρτυρες οπισθοδρόμησης. Δυστυχώς, τονίζει η διακήρυξη, οι φορείς της περιβόητης νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων, αποδίδοντας στην Τουρκία ρόλο χωροφύλακα και πολύτιμου συμμάχου, ανέχονται τις παράλογες απαιτήσεις του Ντενκτάς και με αυτό τον τρόπο συνεργούν στις προσπάθειες εκτροπής του Κυπριακού από τη βάση του ΟΗΕ.

Το ΑΚΕΛ τονίζει επίσης ότι την ίδια ώρα που προβάλλουμε τη διάθεση και ετοιμότητά μας να συνομιλήσουμε σοβαρά για ειρηνική λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής θα πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Μια Κύπρος ανεξάρτητη, εδαφικά ακέραιη, κυρίαρχη, ομόσπονδη και αποστρατικοποιημένη. Μια Κύπρος στην οποία θα αποκατασταθούν και διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της.

Σήμερα αναμένεται να φθάσει στην κατεχόμενη Κύπρο ο πρωθυπουργός της εισβολής Ετσεβίτ, για να πάρει μέρος στους γιορτασμούς με την ευκαιρία της 25ης επετείου της τουρκικής εισβολής. Στην κατεχόμενη Λευκωσία θα δεχτεί το χαιρετισμό μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης και τη ρίψη αλεξιπτωτιστών. Στο

λιμάνι της Κερήνειας ναυλοχούναπό χτες 6 τουρκικά πολεμικά, τα πληρώματα των οποίων αναμένεται να πάρουν μέρος στους γιορτασμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τετελεσμένα με μοχλό τους έποικους(2009-08-22 00:00:00.0)
Τίμησαν τη «μαύρη» επέτειο(2007-07-21 00:00:00.0)
Συνάντηση Κληρίδη - Χριστόφια(1999-07-23 00:00:00.0)
Κορυφώθηκαν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις στη Λευκωσία(1998-07-21 00:00:00.0)
"Δεν ξεχνώ"(1998-07-16 00:00:00.0)
"Παζάρι" για τους πυραύλους(1998-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ