Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρέος η αντίσταση στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη"

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους δεσμώτες αγωνιστές της χούντας, στα στρατόπεδα Λακκί και Παρθένι Λέρου

"Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας". Μ' αυτόν τον τίτλο και με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Δωδεκανήσου και του Δήμου Λέρου, πραγματοποιήθηκαν, τη βδομάδα 8 έως 15.7, σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό να τιμηθούν οι αγωνιστές των στρατοπέδων σε Λακκί και Παρθένι Λέρου και, ταυτόχρονα, να αναδειχτεί το γεγονός ότι η Λέρος δεν είναι ένας τόπος εξορίας, αλλά ένα ελληνικό νησί με πάμπολλες ομορφιές.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 15.7 στο χώρο του στρατοπέδου, όπου ήταν έγκλειστοι οι κρατούμενοι από τον Ιούνη του 1967 έως το Πάσχα του 1971. Στις ομιλίες που ακολούθησαν τη δοξολογία:

Ο μητροπολίτης Λέρου, μεταξύ των άλλων, ζήτησε συγνώμη γιατί την περίοδο της χούντας η Ιεραρχία της Εκκλησίας δε στάθηκε στο ύψος της. "Δεν υπάρχει ούτε ένα κείμενο της Ιεράς Συνόδου, σημείωσε, που να είναι αντάξιο της αποστολής της".

Μίλησαν, ακόμα, ο δήμαρχος Λέρου Γ. Αντάρτης και ο νομάρχης Δωδεκανήσου Σ. Καραγιάννης, ο οποίος, ταυτόχρονα, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πάνο Μιχαηλίδη, Δωδεκανήσιο κρατούμενο εκείνη την περίοδο.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, εκτός των άλλων, εκ μέρους του Συνδέσμου Εξορισθέντων, ο κ. Παπαπέτρου,ο υπουργός Αιγαίου Στ. Μπένος,ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, οι πρόεδροι του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας.Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Β. Καλαματιανός, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Στο χαιρετισμό του, ο τιμηθείς Δωδεκανήσιος κρατούμενος Πάνος Μιχαηλίδης υπενθύμισε πως στα δύο στρατόπεδα της Λέρου,Λακκί και Παρθένι, κρατήθηκαν περί τους 1.500 αγωνιστές, στο σύνολό τους σχεδόν στελέχη του ΚΚΕ και της ΕΔΑ κι ανάμεσά τους και ο ποιητής του λαού Γιάννης Ρίτσος και άλλοι πνευματικοί και πολιτικοί παράγοντες της χώρας, που είχαν πάντα τη συμπάθεια και τη σιωπηρή συμπαράσταση των δημοκρατικών κατοίκων του νησιού. Αναφερόμενος στο τότε και το σήμερα, σημείωσε πως οι δυνάμεις που οργάνωσαν και στήριξαν το πραξικόπημα της χούντας είναι οι ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που και σήμερα στην Ευρώπη και τον κόσμο εφαρμόζουν τη "νέα τάξη". Σήμερα, 32 χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται σε διαφορετικές συνθήκες. Και το σύγχρονο περιεχόμενο συμπυκνώνεται στον αγώνα για την απόκρουση των ωμών επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, για την ειρήνη στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, συμπλήρωσε.

Ο Βασίλης Καλαματιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, 3,5 χρόνια εξόριστος κι ο ίδιος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χούντας, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης, υπογράμμισε τις ευθύνες τις πολιτείας, των κυβερνήσεων μιας 25ετίας, γιατί σκοπίμως εσίγησαν, προσδοκώντας να ξεχαστεί η αντίσταση ενάντια στην τυραννία. Τόνισε την ανυποχώρητη στάση των κρατούμενων αγωνιστών, που μετέτρεψαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε πόλους αντίστασης και φάρους της λευτεριάς, σηματοδότησαν την αντίσταση στη δικτατορία.

Τέλος, υπενθυμίζοντας το έγκλημα της χούντας κατά της Κύπρου, θα πει:

Αυτές τις μέρες μνήμης, οι μεγαλύτεροι δεν πρέπει να ξεχνάμε και οι νέοι οφείλουν να μάθουν ότι τα στρατόπεδα των δεσμωτών της χούντας, των κρατούμενων κομμουνιστών, δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνο ιστορική μνήμη, μα και ιστορική πείρα. Και έχει σημασία να συνειδητοποιηθεί ότι τα όποια μέτρα περιορισμού των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων και του λαού ανοίγουν δρόμους για εκτροπές. Η αδιαφάνεια στους τομείς του κρατικού μηχανισμού δημιουργεί παρακράτος και οδηγεί σε κατάργηση της δημοκρατίας. Ενώ ο αντικομμουνισμός και ο δήθεν κομμουνιστικός κίνδυνος είναι προπέτασμα καπνού και τροφή των πιο αντιδραστικών δυνάμεων, που στρέφεται ενάντια στη δημοκρατία και το λαό.

Από την άλλη, η πολιτική της υποτέλειας στα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, υπογράμμισε, δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, διαμόρφωσης εξελίξεων σε βάρος του λαού. Και η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, η πλήρης υποταγή και συμμόρφωση στις εντολές και κατευθύνσεις τους υπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, Γερμανίας και των άλλων ισχυρών, την πολιτική της "νέας τάξης". Απόδειξη γι' αυτό, κατέληξε, είναι η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο μέσα από τις συμφωνίες για το νέο ΝΑΤΟ και τη νέα δομή του. Επίσης, η συμμετοχή της χώρας στην επίθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και η κατοχή της Β. Ελλάδας από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ