Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές

Την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα της επικείμενης προεδρικής εκλογής, αλλά και στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, και συνεπώς είναι αυτή που ελέγχει τις εξελίξεις, προσπαθούν να δώσουν κυβερνητικά στελέχη και άλλοι παράγοντες, με το βλέμμα πάντα βέβαια στραμμένο στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, είτε αυτές γίνουν το Μάρτη του 2000 λόγω της αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε με τη συμπλήρωση της τετραετίας, το Σεπτέμβρη επίσης του 2000.

Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,με συνέντευξή του στα χτεσινά "ΝΕΑ", δίνει τον άξονα της τακτικής του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τα άλλα κόμματα, με τη χαρακτηριστική φράση "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα", να ακολουθήσουν τις επιλογές του κυβερνητικού κόμματος. Ειδικότερα για το θέμα της προεδρικής εκλογής κατηγορεί τα κόμματα που δε θα στηρίξουν την επανεκλογή Στεφανόπουλου, ότι παίζουν "μικροκομματικά παιχνίδια εις βάρος των θεσμών, της πολιτικής σταθερότητας και της ομαλής εξέλιξης και ολοκλήρωσης της πολυετούς και πανεθνικής προσπάθειας για την ισότιμη ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης".

Ο Κ. Λαλιώτης επίσης εκτιμά ότι "υπό τις σημερινές συνθήκες η όποια πρόταση συνεργασίας και σύγκλισης του ΠΑΣΟΚ με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς δεν έχει νόημα, γιατί δεν υπάρχει αποδέκτης". Σημειώνει όμως ότι "θα είναι λάθος για το ΠΑΣΟΚ να κλειστεί στο καβούκι του, να ακολουθήσει μια πολιτική απομονωτισμού, αλλά από την άλλη μεριά δεν πρέπει να αφήσει σε μια ιδιόμορφη πολιτική ασυλία τις ηγεσίες του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ και του ΚΚΕ".

Παράλληλα συνεχίζεται η συζήτηση, δίνοντας την αίσθηση ότι ανοίγει σχετικός διάλογος γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου. Η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" το κρατάει "ζεστό" και φιλοξενεί δύο άρθρα, το ένα του Μ. Δρεττάκη που υποστηρίζει την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως του μόνου δίκαιου συστήματος, το άλλο άρθρο είναι του εκδότη της εφημερίδας, Θ. Τεγόπουλου,που υπό τη μορφή απάντησης στο πρώτο, υποστηρίζει ότι η απλή αναλογική δεν είναι το μοναδικό τίμιο σύστημα. Το σύστημα που προτείνει ο εκδότης της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" είναι ό,τι πιο καλπονοθευτικό υπάρχει, το μονοεδρικό πλειοψηφικό σε δύο γύρους μια... "τίμια εναλλακτική λύση, αν, για οποιοδήποτε λόγο δεν προτιμηθεί η απλή αναλογική".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με απλή αναλογική οι επόμενες βουλευτικές εκλογές(2004-04-03 00:00:00.0)
Πάνδημο το αίτημα(2003-09-11 00:00:00.0)
Υπόθεση των συνδικάτων η απλή αναλογική(2003-08-07 00:00:00.0)
Αναζητούν «γραμμή»... αντεπίθεσης(2002-03-12 00:00:00.0)
Να πάρει τέλος η κλοπή της ψήφου του ελληνικού λαού(2000-01-21 00:00:00.0)
Κι αν δεν υπήρχε, έπρεπε να εφευρεθεί(1996-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ