ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Πήγε για "μαλλί" και βγήκε
"κουρεμένη"
Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ όρισε την Πρίστινα ως "επιχειρησιακό κέντρο αυξημένης διαχειριστικής αυτονομίας", για την "ανασυγκρότηση" του Κοσσόβου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες, αποφάσισε ομόφωνα την "κατ' αρχήν" σύσταση "Οργανισμού Ανασυγκρότησης του Κοσσόβου" (ΟΑΚ) με "έδρα των γενικών υπηρεσιών" τη Θεσσαλονίκη, αλλά με "επιχειρησιακό κέντρο αυξημένης διαχειριστικής αυτονομίας" και τη συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων στην Πρίστινα του Κοσσόβου. Η ελληνική διπλωματία πήγε ...για μαλλί και βγήκε κουρεμένη, "επιτυγχάνοντας" την τυπική ανάθεση της "έδρας" στη Θεσσαλονίκη, αλλά ως διακοσμητική ταμπέλα,ενώ, ουσιαστικά, η εφαρμογή και η υλοποίηση της "ανασυγκρότησης" εγκαθίσταται στην Πρίστινα. Η χτεσινή "πολιτική συμφωνία", που θα πρέπει να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υιοθετηθεί εκ νέου ομόφωνα από το Συμβούλιο, αφορά μόνο την "ανασυγκρότηση του Κοσσόβου" και όχι της "περιοχής" ή των "Βαλκανίων", έχει περιορισμένο τριετές χρόνο εφαρμογής και δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν του Κοσσόβου. Σε περίπτωση που μελλοντικά θα έπρεπε να επεκταθεί "σε άλλες περιοχές της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας πέραν του Κοσσόβου", τότε απαιτείται νέα απόφαση του Συμβουλίου, μετά από σχετική "πρόταση" της Κομισιόν. Η απόφαση δεν κάνει λόγο για "ανασυγκρότηση" άλλων γειτονικών χωρών π. χ. η Αλβανία ή FYROM, και δεν υπάρχει καμιά σχετική νύξη ή δήλωση. Οποιαδήποτε απόφαση για "ανασυγκρότηση" των βαλκανικών χωρών που επλήγησαν από το ΝΑΤΟικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, θα αφορά το λεγόμενο "Σύμφωνο Σταθερότητας", που προωθούν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις" και δεν έχει σχέση με τη χτεσινή απόφαση.
Σύμφωνα με το άρθρο 16 της χτεσινής απόφασης "το επιχειρησιακό κέντρο του Οργανισμού (Agence), με αυξημένη διαχειριστική αυτονομία, θα εγκατασταθεί αρχικά στην Πρίστινα, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες ανασυγκρότησης του Κοσσόβου, χρησιμοποιώντας τις γενικές υπηρεσίες του Οργανισμού, που θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη". Η "έδρα" στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει, με το αζημίωτο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΚ που θα αποτελείται από τους 15 εκπροσώπους των κρατών - μελών και της Κομισιόν, καιδεν πρόκειται να απασχολεί, μαζί με τους θυρωρούς, περισσότερα από τριάντα άτομα σύνολο. Αντίθετα στην Πρίστινα θα εγκατασταθούν πάνω από διακόσια(200) άτομα με "διαχειριστική αυτονομία" στα πλαίσια της όλης επιχείρησης. Σύμφωνα με το άρθρο 14 της χτεσινής συμφωνίας προβλέπεται μελλοντικά το ενδεχόμενο επέκτασης της δράσης του ΟΑΚ, αλλά μόνο "σε περιοχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, άλλες απ' αυτή του Κοσσόβου". Οι "περιοχές" αυτές δεν αναφέρονται. Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας απαρτίζεται από τη Σερβία, που τελεί υπό οικονομική ομηρία μέχρι την επιθυμητή από το ΝΑΤΟ/ΕΕ καθεστωτική αλλαγή και το Μαυροβούνιο, για το οποίο υπάρχει ξεχωριστή (... ) μέριμνα από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Χτες το Συμβούλιο δεν αποφάσισε την άρση του ολοκληρωτικού εμπάργκο που ισχύει κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Η ελληνική διπλωματία έδωσε την καθιερωμένη (... ) "μάχη", αλλά τόσο ο ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, όσο και ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κρανιδιώτης παρουσιάστηκαν "κουμπωμένοι" στη συνέντευξη Τύπου και προσπάθησαν με ευφυολογήματα να δικαιολογήσουν τα (... ) αδικαιολόγητα. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "νομικά τερτίπια" της Κομισιόν, η οποία όχι μόνο έχει εκφράσει "αντιρρήσεις" στην ελληνική ερμηνεία της σχετικής απόφασης του Ρίο, αλλά και μετά τη χτεσινή "κατ' αρχήν" πολιτική συμφωνία "διατηρεί επιφυλάξεις" (Γ. Παπανδρέου). Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου "δεν έχει σημασία πόσα άτομα θα επανδρώσουν την έδρα της Θεσσαλονίκης, αλλά η πολιτική σημασία της ανάθεσης". Σύμφωνα με τον Γ. Κρανιδιώτη πρόκειται για "σημαντική επιτυχία", αφού "οι δραστηριότητες, μοιραία, θα πήγαιναν στην Πρίστινα". Και οι δύο, ερωτηθέντες παρέπεμψαν σε (...) "νομικούς" την εξήγηση της "διαχειριστικής αυτονομίας" της Πρίστινα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Η ελληνική πλευρά, γι' άλλη μια φορά, προσπάθησενα προπαγανδίσει μια "ευρύτερη ευρωπαϊκή βαλκανική πολιτική" με "έδρα" τη Θεσσαλονίκη, παρόλο που τα γραφτά κείμενα της χτεσινής συμφωνίας είναι αμείλικτα. Η πανικόβλητη ιδιοτέλεια του κυβερνώντος κόμματος στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, για άλλη μια φορά κατέστρεψε οποιαδήποτε δειλή προσπάθεια βαλκανικής πολιτικής της χώρας.