Συνέντευξη του πρώην υπουργού στον "902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM"
Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκούν το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί προς την ελληνική κυβέρνηση για τα ζητήματα της λεγόμενης τρομοκρατίας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, Γ. Α. Μαγκάκης,παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γ. Ευσταθίου,στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του "902 Αριστερά στα FM". Ο "Ρ" φιλοξενεί σήμερα τις απόψεις του πρώην υπουργού στα περί "τρομοκρατίας", όπως αυτές διατυπώθηκαν στη συζήτηση.
Σχετικά με τις αφόρητες πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, να αποδεχτεί η κυβέρνηση μια διμερή συμφωνία με την Τουρκία στα θέματα της τρομοκρατίας, ο Γ. Μαγκάκης, σημείωσε:
"Ο στόχος δεν είναι να επιτευχθεί κάποια ρύθμιση που να καθιστά αποτελεσματικότερη την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επιδίωξη είναι ένας συγκεκριμένος πολιτικός στόχος. Αυτό προκύπτει και πρέπει να το πούμε σαφέστατα, από το χρόνο που επέλεξαν οι Αμερικανοί να θέσουν το θέμα στην Ελλάδα και από τη συμπόρευση που κάνανε από την αρχή με την τουρκική κατηγορία και επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα, με αφορμή το μεγάλο φιάσκο του χειρισμού του θέματος Οτσαλάν, που όπως ξέρουμε οι Τούρκοι μας κατηγορούν ότι υποθάλψαμε τη δραστηριότητα των Κούρδων, τους εκπαιδεύσαμε, τους εξοπλίσαμε. Αυτή την επιθετικότητα αυτή τη στιγμή την αποδέχονται, την υποθάλπουν στην ουσία με το διάβημά τους οι Αμερικανοί. Επομένως πρώτο συμπέρασμα έχουμε ότι εδώ ενισχύουν την τουρκική επιθετικότητα. Η μεροληψία τους υπέρ των Τούρκων είναι εμφανέστατη.
Δεύτερο, τι επιδιώκουν απέναντι σε μας; Νομίζω πολλαπλούς στόχους. Πρώτα να μας καταστήσουν "μαλακότερους" στην προσπάθεια που θα καταβάλουν και άρχισαν ήδη οι Αμερικανοί για να δείξουμε υποχωρητικότητα απέναντι σε τουρκικές αξιώσεις. Σε ποιο πεδίο; Ακόμη δεν είναι τόσο συγκεκριμένο, αλλά πάντως αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα ανοιχτά ένα το Κυπριακό, που αναγγέλλεται μέσω του ΟΗΕ νέα αμερικανική προσπάθεια "επίλυσης" και δεύτερο το μέτωπο του Αιγαίου". Και πρόσθεσε στη συνέχεια: "Είμαστε μπροστά σε έναν πολιτικό χειρισμό, αφόρητη πολιτική πίεση, για να αποδεχτούμε πράγματα τα οποία μειώνουν τα εθνικά συμφέροντα. Επίσης η αμερικανική εξωτερική πολιτική μεταχειρίζεται δύο πολύ σοβαρά θέματα, το ένα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το μεταχειρίζεται ως εργαλείο πίεσης. Βλέπουμε κάθε χρόνο βγάζουν μια λίστα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σ. σ. υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ) με χώρες που παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η λίστα αυτή περιλαμβάνει κάθε χρονιά εκείνες τις χώρες οι οποίες είναι στο στόχαστρο της αμερικανικής πολιτικής. Δεν τους έχει πιάσει κανένας πόνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία άλλωστε στη χώρα τους υφίστανται κακοποίηση με το ρατσισμό και όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί και συμβαίνουν. Τα χρησιμοποιούν όμως, καθώς και το θέμα της τρομοκρατίας, που λαοί και η κοινή γνώμη σε όλες τις χώρες έχει μια ευαισθησία".
Σχετικά με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Τούρκο ομόλογό του και αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να αμφισβητήσει τις αμερικανικές πιέσεις, ο κ. Μαγκάκης ανάμεσα στα άλλα σημείωσε: "Ανησυχώ για τη γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει η Ελλάδα και το μέγεθος των προβλημάτων και των πιέσεων. Είναι δύσκολο πρόβλημα ταυτόχρονα δε, γιατί πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με σαφήνεια, είναι ασθενές σημείο η αδυναμία της ελληνικής πλευράς κάτω από όλες τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα το πρόβλημα της τρομοκρατίας" και συμπλήρωσε: "Θέλουν να μας κάνουν να δεχτούμε διάφορους χειρισμούς και τεχνάσματα, που στην πραγματικότητα δεν αφορούν την τρομοκρατία, αλλά αφορούν άλλα συμφέροντα δικά τους και θίγουν ζωτικά συμφέροντα δικά μας".