Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΗΓΜΑ ΣΤΟΝ "ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ"
Επικίνδυνα παιχνίδια με την κάλυψη του ΝΑΤΟ

Νέο "ρήγμα" στην κυβερνητική αξιοπιστία, αποκαλυπτικό της αδιέξοδης πολιτικής της υποταγής που ακολουθείται, εκδηλώθηκε με την αποκάλυψη χτες του επεισοδίου, το οποίο έγινε προχτές το πρωί στα Ιμια. Την ίδια ώρα που στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προωθούσε τα λεγόμενα "Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" που επιθυμούν οι Αμερικάνοι, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ελληνικό πολεμικό πλοίο εμβολιζόταν από τουρκικό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από ελληνικά νησιά!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες πριν το μεσημέρι το ΓΕΝ, το πρωί της Πέμπτης στις 8.50, κατά τη διάρκεια χειρισμών από την ελληνική κανονιοφόρο "ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ",προκειμένου να εκδιωχθεί τουρκικό σκάφος της ακτοφυλακής, που είχε μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα δυτικά του συμπλέγματος των Ιμια, το μπροστινό (πρωραίο) δεξιό μέρος του τουρκικού πλοίου "από αδέξιο χειρισμό του κυβερνήτη του ήρθε σε επαφή" με το πίσω (πρυμναίο) αριστερό άκρο του ελληνικού πλοίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν "ασήμαντες φθορές". Οπως εκτιμάται το ελληνικό πλοίο μπήκε μπροστά από το τουρκικό για να το εξαναγκάσει να αλλάξει πορεία και να βγει εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων. Κατά τη διάρκεια των ελιγμών η άγκυρα του τουρκικού πλοίου προκάλεσε το ρήγμα στο ελληνικό το οποίο σύμφωνα με το ΓΕΝ αποκαταστάθηκε ήδη.

Το όλο θέμα κρίθηκε από την κυβέρνηση ότι δεν είναι σκόπιμο να πάρει έκταση και εκτιμήθηκε ότι προσφέρεται για διπλωματική αξιοποίηση στην κατεύθυνση προβολής της τουρκικής επιθετικότητας, ωστόσο βγήκε χτες στη δημοσιότητα μετά από ανακοίνωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτη.Οι χειρισμοί έγιναν από τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ από την ίδια μέρα τέθηκε από τον πρωθυπουργό και στον ΓΓ του ΝΑΤΟ που βρισκόταν στην Αθήνα.

Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, όπου επικρατούσε η άποψη της μη απόκρυψης, η ευθύνη για την απόκρυψη ανήκει στο υπουργείο Αμυνας. Χτες έγινε διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, οι διαδικασίες για το οποίο είχαν κινηθεί από την Πέμπτη το βράδυ. Το διάβημα εστιάζεται στο γεγονός της παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από την τουρκική ακταιωρό.Να σημειωθεί ότι το επεισόδιο συνδέεται και με σειρά προκλητικών τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Την Πέμπτη τουλάχιστον τέσσερα ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών διαφόρων τύπων παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και σε ορισμένες περιπτώσεις πέταξαν σε χαμηλό ύψος και πάνω από ελληνικά νησιά, όπως έγινε πάνω από το αεροδρόμιο της Ρόδου.

Στο μεταξύ από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας ήταν εμφανείς οι προσπάθειες να υποβαθμιστεί το όλο επεισόδιο. Ο Γερ. Αρσένης σε δηλώσεις του το χαρακτήρισε "ανύπαρκτο" και σημείωσε: "Δεν υπήρξε επεισόδιο χτες (σ. σ. προχτές) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Εγιναν χειρισμοί και από τα δύο πλοιάρια και ακούμπησε το ένα πλοίο στο άλλο. Οι ζημιές ήταν ανεπαίσθητες, ήδη έχουν διορθωθεί και στα δύο πλοία".

Απαντώντας δε στη δήλωση του Γ. Βαρβιτσιώτη είπε: "Το γεγονός αυτό εμείς δεν το θεωρήσαμε επεισόδιο γιατί δεν πρόκειται περί σκοπίμου πράξεως από την τουρκική πλευρά. Το θεωρήσαμε αρκετά ενδεικτικό της τουρκικής στάσης". Δικαιολογώντας τη μη δημοσιοποίηση του επεισοδίου ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι με την προβολή θεμάτων μη σοβαρών " δημιουργείται ένα κλίμα έντασης, σχεδόν εμπόλεμης κατάστασης, κάτι που είναι αντίθετο σε μια στρατηγική που έχουμε εμείς και θα έπαιζε το παιχνίδι της Τουρκίας".Ο Γ. Βαρβιτσιώτης από την πλευρά του συνέχισε των πόλεμο των δηλώσεων και αντιδηλώσεων με το υπουργείο Αμυνας εκδίδοντας και δεύτερη και τρίτη απάντηση κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόκρυψη του γεγονότος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αναμένεται κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά των προκλήσεων, ενόψει και της συνόδου του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, και εντείνονται οι"φόβοι" για "θερμό επεισόδιο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ