Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανησυχίες HDP για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Επικρίνει την κυβέρνηση ΑΚΡ ότι «απομονώνει τη χώρα» και «υποβαθμίζει τη διπλωματία»

Το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν για τον χειρισμό των αμερικανο-τουρκικών διαφωνιών και σε αυτήν τη βάση δεν τάχτηκε υπέρ σε ψήφισμα που ενέκρινε η τουρκική Βουλή, καταδικάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση, το HDP χαρακτηρίζει «ασυνεπή» και «μη βιώσιμη» την «προσέγγιση της κυβέρνησης ΑΚΡ», επειδή «υποβαθμίζει τη διπλωματία και τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ σε ζήτημα προσωπικών σχέσεων με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ».

Μεταξύ άλλων, το HDP αναφέρει ότι η επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων ήταν «αναμενόμενη εξέλιξη» και συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση του ΑΚΡ, που απομόνωσε την Τουρκία στη διεθνή αρένα, φέρει την ευθύνη για αυτές τις κυρώσεις. Αν είχε ακούσει έστω λίγο τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία δεν θα βρισκόταν σε αυτήν τη θέση τώρα. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ πρέπει να σκεφτεί σοβαρά για τις λανθασμένες της πολιτικές».

Προσπαθώντας να κρύψει ότι η ανησυχία του αφορά τους όρους με τους οποίους η τουρκική αστική τάξη διαπραγματεύεται τις συμμαχίες της, το HDP επικαλείται συνέπειες που μπορεί να έχει η οικονομία και ο λαός της Τουρκίας από τις αμερικανικές κυρώσεις, για να καταλήξει: «Προφανώς, η αμερικανική κυβέρνηση στην παρούσα φάση διάλεξε ορισμένες από τις ελαφρύτερες των 12 κυρώσεων της CAATSA και τις περιόρισε σε ορισμένους αξιωματούχους της στρατιωτικής βιομηχανίας. Αν η "κρίση" με τους "S-400" δεν αντιμετωπιστεί, οι κυρώσεις μπορεί να βγουν εκτός των σημερινών ορίων...».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του ΑΚΡ και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου το HDP. «Δεν θα πρέπει να επιδείξουμε καμία ανοχή σε οποιοδήποτε κόμμα έχει ως σύμβολο αναφοράς τον εθνοτικό αυτονομισμό και την τρομοκρατία», σημείωσε ο Μπαχτσελί και επιτέθηκε στο HDP επειδή δεν υπέγραψε το ψήφισμα για τις αμερικανικές κυρώσεις.

Σημειώνουμε ότι το HDP σήμερα θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκία και ειδικά την τελευταία 10ετία διεκδικεί ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέχρι πρότινος συμπρόεδρός του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που σήμερα είναι φυλακισμένος έχοντας καταδικαστεί για σχέσεις με την τρομοκρατία και συνωμοσίες κατά του κράτους, είχε αναπτύξει σταθερές επαφές με Βρυξέλλες και άλλα δυτικά ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών(2023-05-26 00:00:00.0)
Συνάντηση με το HDP προετοιμάζει ο Κιλιτσντάρογλου(2023-03-10 00:00:00.0)
Επιταχύνονται αναδιατάξεις στον αστικό πολιτικό χάρτη(2019-04-06 00:00:00.0)
Διεργασίες στην αντιπολίτευση(2018-06-21 00:00:00.0)
Τα παζάρια αλληλεπιδρούν με ευρύτερες ενδοαστικές διεργασίες(2015-06-19 00:00:00.0)
Πρώτο αλλά όχι αυτοδύναμο το AKP - σημαντικά ενισχυμένο το HDP(2015-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ