Κυριακή 30 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μια πολύ βολική κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ετσεβίτ, Μπαχτσελί και Γιλμάζ συμφώνησαν την Παρασκευή να σχηματίσουν κυβέρνηση και ανακοίνωσαν τη σύνθεσή της. Το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς θα ελέγχει τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού, Δασών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος. Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης, τα υπουργεία Αμυνας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, Δημοσίων Εργων, Υγείας, Μεταφορών και Γεωργίας. Ο τρίτος εταίρος, το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας, τα υπουργεία Εσωτερικών, Ενεργείας και Φυσικών Πόρων, Οικονομικών, Τουρισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τώρα, σχολιάζει ο Φέχμι Κορού στην "Turkish Daily News", οι συγγενείς και φίλοι των βουλευτών που θα αναλάβουν υπουργεία "μπορούν να αρχίσουν να συζητούν για μπίζνες, να αναλαμβάνουν έργα, να διαπραγματεύονται για υποθέσεις των ίδιων και των αφεντικών τους".

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ μπορεί να ελπίζει σε παράταση της παραμονής του στον προεδρικό θώκο.

Οι Δυτικοί, ειδικά οι ΗΠΑ, μπορούν να απολαύσουν "πολιτική σταθερότητα" στη σημαντική αυτή σύμμαχο. Η σύνθεση της κυβέρνησης - εθνικιστές, ακόμη πιο εθνικιστές και κεντροδεξιοί - εγγυάται "αφοσίωση" στο ΝΑΤΟ και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Οι Ευρωπαίοι μπορούν επίσης να είναι ικανοποιημένοι: Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ θα προωθήσει κατεπειγόντως ένα νομοσχέδιο για την αντικατάσταση των στρατοδικών με πολιτικούς δικαστές στα Δικαστήρια Εθνικής Ασφαλείας. Διασφαλίστηκαν και τα... ανθρώπινα δικαιώματα.

Και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποσχέθηκε να "λύσει τα κοινωνικά προβλήματα". Ο ηγέτης του κόμματος, που διοργάνωσε τις οδομαχίες στα τέλη της δεκαετίας του '70, που οδήγησαν στο πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980. Ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ